De parca nu am fi avut destule pe cap, Romania risca sa fie atinsa de cel mai negru cosmar actual al omenirii: epidemia de Ebola. Pentru ca, desi niciun caz de infectare nu a fost raportat in tara noastra, nu suntem nici pe departe atat de feriti de teribila epidemie, pe cum lasa sa se inteleaga autoritatile romane, in frunte cu Ministerul Afacerilor Externe.

Si asta pentru ca peste o mie de specialisti romani isi desfasoara in prezent activitatea la mina de bauxita detinuta de catre ALRO Slatina in Sierra Leone, intr-o zona bantuita de Ebola. Iar dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete care s-au lovit de pasivitatea inexplicabila a MAE in acest sens, situatia romanilor devine dramatica pe zi ce trece, panica punand stapanire atat pe ei, cat si pe familiile acestora din tara. Mai mult, muncitorii carora li s-au terminat contractele se trezesc ca acestea li se prelungesc automat, pe bani mai multi, doar pentru a nu se intoarce in tara si a aduce astfel, eventual, boala in tara.

„Cosmarul” Sierra Minerals

In urma cu trei ani, ALRO, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa  a preluat exploatarile de bauxita din Sierra Leone si din Ghana.

Astfel, in ianuarie 2011, Alum Tulcea, membra a holdingului, intra in posesia actiunilor Global Aluminium Limited, societate care controleaza Sierra Minerals, companie specializata in operatiunile de extragere a bauxitei, in fapt singura mina cu acest profil din Sierra Leone. Daca initial noii proprietari au trimis un prim lot de 360 de angajati romani, in toamna anului 2011, cei de la ALRO au organizat chiar un targ al locurilor de munca pentru a angaja cat mai multi oameni, in special mineri, topometristi si geologi. Iar conditiile pe care trebuiau sa le indeplineasca atunci candidatii, dupa cum suna oferta angajatorului, erau urmatoarele: “persoane care sa nu sufere de afectiuni cardiace sau respiratorii, sa cunoasca foarte bine limba engleza si cu disponibilitate de plecare departe de familie, intr-o zona izolata”.

Insa cum in zonele miniere din Valea Jiului nu au gasit prea multi localnici dornici de aventura africana, cei de la ALRO  s-au reorientat si au angajat pe urma mai mult muncitori din judetul Olt. Astfel ca, in momentul de fata, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, peste o mie de specialisti romani lucreaza la minele ALRO din Africa de Vest. Iar afacerea de succes Sierra Minerals, care produce 1,4 milioane de tone de bauxita anual pentru Alum Tulcea, se poate transforma din pacate intr-un adevarat cosmar, dupa ce zona in care se afla mina a fost puternic lovita de epidemia de Ebola.

Nu se intorc in tara!

Acestea pare sa fie cuvintele de ordine dupa care se calauzesc cei care coordoneaza strategia de manageriere a situatiei romanilor din Sierra Leone. Si ea este valabila si pentru muncitorii romani carora li s-au terminat contractele, dar care s-au trezit ca acestea li s-au prelungit, dupa ce au primit oferte banesti de nerefuzat. Adica, in loc ca la nivelul MAE cel putin sa se infiinteze o celula de criza care sa monitorizeze intreaga situatie si sa tina legatura cu autoritatile sanitare din tara, s-a ales varianta ascunderii „gunoiului sub pres”, prin acordarea unor sume suplimentare de bani muncitorilor surprinsi de aparitia Ebola in Sierra Leone, pentru a nu se intoarce in tara! Mai mult, desi exista chiar informatii ca un mic numar de olteni s-au intors totusi ascasa in ultima vreme, Spitalul Judetean din Slatina nue ste pregatit pentru a face fata unor eventuale infectari.

Prima victima!

In urma cu cateva zile, un roman care lucra in Sierra Leone a decedat, din motive nefacute publice. Singura reactie oficiala a autoritatilor romanesti a fost un mesaj de condoleante din partea ministrului Titus Corlatean. Cea ce nu a facut decat sa creasca ingrijorarea familiilor romanilor „prizonieri” din Sierra Leone. Iar faptul ca se incearca pastrarea secretului nu poate ajuta cu nimic, daca nu se iau cel putin niste minime masuri preventive, ca in cazul Spaniei. Unde guvernul, stiind ca are cetateni in zonele lovite de Ebola, a dat alarma in spitale. Si si-a adus cetatenii acasa, nu i-a lasat in infernul din Africa de Vest!

 

Sursa: enational.ro

Comments are closed.