U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses the media regarding donations to veterans foundations at Trump Tower in Manhattan, New York, U.S., May 31, 2016. REUTERS/Lucas Jackson - RTX2F0UL

Polonia așteaptă cu nerăbdare miercuri seară sosirea președintelui SUA, Donald Trump, într-o vizită pe care Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, a descris-o drept una ‘istorică’ și care stârnește ‘invidia’ aliaților europeni, comentează agenția EFE, conform comisarul.ro

Pe lângă întrevederea cu omologul său polonez Andrzej Duda și cu șefii de stat și de guvern din Europa Centrală și de Est, Trump va susține un discurs în Piața Krasinksi din Varșovia, unde se află monumentul ce amintește de revolta locuitorilor capitalei poloneze împotriva ocupației naziste, monument care este și un simbol al luptei Poloniei pentru independență.

Alegerea Pieței Krasinksi pentru acest discurs este interpretată în Polonia drept o stratagemă prin care Trump dorește să amintească de trecutul întunecat al Germaniei, țară unde el se va afla joi pentru a participa la summitul G20.

Pe de altă parte, guvernul polonez speră că președintele american va reafirma în acest discurs angajamentul său față de apărarea colectivă în cadrul NATO.

Într-un interviu acordat recent agenției EFE, ministrul de externe polonez, Witold Waszczykowski, a spus că țara sa niciodată nu a avut îndoieli cu privire la angajamentul SUA față de NATO și a amintit că Polonia alocă deja apărării un buget de 2% din PIB.

Șeful diplomației poloneze și-a manifestat de asemenea dorința ca Trump că confirme pentru cât timp vor rămâne în Polonia și în statele baltice trupele americane și ale altor state membre ale NATO pentru a consolida securitatea regională în fața amenințărilor Rusiei.

Vizita lui Trump în Polonia mai este percepută de guvernul condus de conservatorii partidului Dreptate și Justiție (PiS), aflat în conflict cu Comisia Europeană, drept o validare a politicilor acestuia, criticate la Bruxelles, precum și o recunoaștere a rolului Poloniei în regiune, întrucât președintele SUA vizitează această țară înaintea altor aliați tradiționali europeni, precum Germania, Marea Britanie sau Franța.

Prin urmare, Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS și totodată liderul de facto al Poloniei, a descris vizita lui Trump la Varșovia drept un ‘succes’ pe care aliații europeni îl ‘invidiază’.