ponta - medici

Propunerea guvernului roman de a legaliza raspandita practica a banilor dati la medic este relatata de presa europeana.

Publicatia bruxelleza Politico, citata de ziare.com scrie ca guvernul roman prefera sa nu numeasca “mita” sumele acordate medicilor. Romania se pregateste sa liberalizeze o practica raspandita in multe tari est-europene, unde personalul medical este slab platit si calitatea actului medical poate fi indoielnica: mita pentru servicii mai bune.

Sursa citata scrie ca se asteapta ca Guvernul sa introduca criteriile de legalizare a platilor informale catre medici, asistente si alti angajati din sistemul de sanatate, plati raspandite in sistemul prost finantat.

Aceste plati nu vor putea fi solicitate de personalul medical, ci vor putea fi facute doar dupa efectuarea serviciului medical si vor trebui declarate pentru impozitare. Guvernul roman prefera sa numeasca aceste plati “cadouri” acordate drept multumire. Opiniile doctorilor sunt insa impartite.

Guvernul are dreptate sa introduca reguli pentru o practica ce nu are sanse sa dispara atata vreme cat sistemul de sanatate din Romania este subfinantat, a declarat presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.

Insa un grup de medici de pe Facebook respinge masura. “Nu vrem plicuri, ci un sistem modern de sanatate… Daca aceasta lege este adoptata inseamna ca vom avea in spitale un ghid de bune practici pentru luarea si acordarea de mita legal”, arata acestia.

Mita pentru medici este “mostenita” din era comunista si este practica obisnuita in mai multe tari central si est-europene. Dar in Romania mita pentru medici este cel mai frecvent intalnita, scrie sursa citata, care aminteste un studiu din octombrie 2013 cu privire la coruptia din Sanatate.

In paralel cu legalizarea mitei, s-a decis si marirea salariilor angajatilor din Sanatate. Aproape 200.000 de persoane vor beneficia de majorare si premierul Victor Ponta a declarat ca doreste sa repete cresterea si in anul ce vine si sa continue pana cand angajatii din Sanatate vor ajunge sa aiba salarii duble comparativ cu ce au in prezent.

Banii pentru prima majorare ar veni, potrivit lui Ponta, din economiile facute in urma introducerii cardului de sanatate.

Insa “nu exista niciun raport oficial care sa arate cat s-a economisit prin introducerea cardului de sanatate. Toata lumea vorbeste, dar nimeni nu aduce vreo dovada, nimeni nu isi asuma responsabilitatea. Aceasta va fi o masura legala fara sustinere financiara – o forma exagerata de populism”, este de parere Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

 

 

3 COMENTARII

  1. La noi e un dezastru de democratie premier penal in functie eu nu inteleg de ce romanii nu pot sa ceara azil politic in UE dac ne conduc tara coruptii si hoti ce viitor ne asigura acesti corupti cu diplome false si plagiatori,eu am sa emigrez si am sa cer azil politic

  2. si cui ii pasa ,nu vedeti ca-i dor in cot ,ne rad in nas ,cine sa-i destituie …tata mare din groapa ….?….vorbe ,vorbe ,ne-am saturat de vorbe ,promisiuni ,articole scrise degeaba …nu se-ntampla nimic ! …tara-i un dezastru iar ei macane ,promit si isi dau coate …..tara lui papura voda si a mafiotilor institutionalizati prin lege asta suntem !…daca observati mai sunt ceva postaci care mai da cu stangu-n dreptu care vor abandona si ei aceasta lupta de nemultumire pentru ca-i in van ….am obosit voi dormi linistit ca avem cine sa ne fure !

  3. Jefuirea pacientilor a fost oficializata ! Sa vedem doctorul care nu va cere ! Se voi gasi CAI “LEGALE” DE BUZUNARIERE. Inca un mandat Ponta si vom pleca ca arabii !

Comments are closed.