tinutul_secuiesc
La Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei s-a întâmplat un moment istoric. Pentru prima oară, după 25 de ani, în care românii au fost umiliţi şi batjocoriţi de forurile europene s-a făcut în sfârşit dreptate.
Ţineţi minte cum ani de zile oficialii europeni ne arătau cu degetul ca paria Europei, iar Ungaria şi minoritatea maghiară erau reprezentate ca vedetele democraţiei şi libertăţii multiculturale. O etapă în care România era percepută ca oaia neagră a Europei în problema drepturilor minorităţilor s-a încheiat. Europa recunoşte modelul românesc de respectare a minorităţilor ca cel mai avansat de pe continent şi chiar din lume.
Ludmila-Sfarloaga

Cererea de arbitraj pentru autonomia „ţinutului secuiesc”, solicitată de mai multe consilii locale din judeţele Covasna, Harghita și Mureș, a fost respinsă în această lună, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.
Președinta delegaţiei României la acest congres, Ludmila Sfîrloagă, a declarat că cererea a fost respinsă pentru că ‘nu este de competenţa Congresului și a Consiliului Europei’. Potrivit acesteia, tema în cauză face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbătută în ţară și nu la instanţele europene. Ludmila Sfârloagă, această urmaşă social-democrată a „revoluţionarilor paşoptişti” din Ploieşti este vicepreşedinta Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, şi a reuşit să convingă membrii Comisiei de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale din Consiliul Europei că cererea delegaţiei maghiare şi a CNS nu are fundament juridic.
Cele 47 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita și Mureș care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obţinerii autonomiei ‘ţinutului Secuiesc’ au fost reprezentate la Strasbourg, printre alţii, de către președintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, și
primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franţa, Italia, Finlanda, Portugalia și Republica Moldova. Chiar dacă prezenţa unui grup de aproximativ 20 de persoane de naţionalitate maghiară, condus de șefa delegaţiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegaţiei naţionale a României, dna Ludmila Sfîrloagă, a reușit, prin intervenţia sa argumentată și hotărâtă, să obţină respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentanţii „ţinutului Secuiesc” cât și a posibilităţii ca acest Congres să trimită o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalţi membri ai delegaţiei României.
Consiliul Naţional Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita și Mureș să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea ‘ţinutul secuiesc’, care să fie ulterior înaintate Guvernului și Parlamentului
României, forurilor europene și internaţionale. La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei judeţe au adoptat proiectul de hotărâre privind autonomia, însă hotărârile au fost atacate în instanţă de către Prefecturi pe temei de nelegalitate, concret, pe motiv că crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constituţiei României.
Este o victorie morală şi juridică pentru România, care arată lumii că unitatea ţării noastre nu poate fi pusă la îndoială de instituţiile europene, iar vremea petiţiilor maghiare autonomiste şi destabilizatoare în U.E. a trecut. România dovedeşte că mai are politicieni patrioţi care reuşesc să impună punctul de vedere românesc în forurile europene.
Pe de altă parte, Europa s-a lămurit că prietenia dintre Viktor Orban şi Vladimir Putin este un cocktail exploziv pentru democraţia şi existenţa suverană a ţărilor europene şi a Uniunii Europene. Felicitări Ludmila Sfîrloagă!

Ionuț Țene

Sursa:  http://www.napocanews.ro/2015/03/portile-europene-s-au-inchis-pentru-autonomia-maghiara-a-tinutului-secuiesc.html

68 COMENTARII

 1. Chiar daca esti pesedista (partid criminal in care majoritatea e compusa di nemernici si tradatori),si prenumele ti-e rusesc, Sfarloaga, fata draga, bravo !. Esti exceptia ce intareste regula. Bine ar fi ca in PSD sa fie mai multi oameni ca tine. Din pacate nu sunt.

 2. Ardealul avea autonomie si pe vremea lui Petru Groza si Gherghiu Dej. Ceausescu a ras drepturile ungurilor si nu-mi vorbiti de respectarea drepturilor minoritatilor, ca e tampenie. Nu se respecta nimic. Daca vreti sa vedeti respectarea drepturilor minoritatilor, mergeti prin Finlanda un pic sa va deschideti creierii nitel. Autonomia teritoriala e o tampenie, dar o autonomie economica n-ar strica nici pt romaniii dir Ardeal.

  • Cand avea Ardealul autonomie pe timpul lui Groza si Dej? Exista doar zona autonoma maghiara si atat, si aia creata de sovietici, nu de romani. Autonomia a luat sfarsit odata cu revolutia maghiara innabusita in 1956 (deci pe timpul lui Dej). Ce a facut Ceausescu a fost sa reorganizeze administrativ tara, aparand astfel judetele de astazi (parca prin anii 70 daca nu ma-nsel). Drepturile minoritatilor sunt arhirespectate in Romania.

  • nu mai bate campii. populatia sami din finlanda nu are pretentiile pe care le aveti voi in tara noastra. in plus, sunt OBLIGATI sa stie finlandeza. voi aveti inca indivizi care nu stiu si nici nu vor sa invete romana. din punctul meu (si a multor altora) de vedere, pentru voi lucrurile sunt simple: nu va place aici ? valea in Ungaria. si sa va intoarceti cand va chem eu. dar daca stati in romania, respectati legile de aici.

  • invata ba romana, romanii cu 2 ii si din nu dir. Ai fost in Finlanda si ti’au cazut chilotii, vino in America……….
   Ardealul e pamint Romanesc, numai rusii ne-au ciutit tara, acum si bozgorii……….

 3. Autonomia ne privea doar pe noi si unguri iar problema este ca ai nostrii sunt niste vanduti imputiti!!!

 4. felicitari doamna …. nu meritam sa isi mai bata joc de noi toti netotii..ne trebuie determinare,forta si incredere ptr. a lupta cu neghiobii de pretutinde care ne musca …. inca o data ..felicitari doamna ..sunteti un exemplu ptr. noi…nu inteleg de ce nu se publica nu s-a spus nicaieri despre aceasta fapta deosebit de importanta si cu rezonanta istorica …

 5. Ideea nu este sa le pui pumnu’ in gura ungurilor, si ei sunt Oameni, ideea este sa rezolvi diferendele in mod logic si civilizat. Nu cu idioti care zbiara „moartea!” rezolvati ceva. Dati-le voi in bot la extremistii vostrii si le dam si noi la ai nostrii. Dobitoci se gasesc in ambele tabere, insa nu trebuie lasati sa se manifeste in numele tuturor.

 6. Bila ? daca ar rebuii sa ne luam dupa problemele economice ale fiecarei regiuni din Romania , atunci fiecare trei judete din tara ar trebui sa ceara autonomia de urgenta ! Problema este la Bucuresti asa cum ai zis si tu dar mai ales al primarilor fiecarei localitati sau oras din tara ! Daca primarii nu sunt gospodari …atunci nici populatia nu va avea nimic…si cu bani putini se pot face multe, trebuie doar sa nu se mai fure la modul grosolan !

  • Ce treaba are primarul Onestiului cu Rafo, de exemplu ? Hotararile s-au luat la Bucuresti. Si tot acolo s-au dus banii. La Ciuc se mai fac tractoare ? Cine a luat decizia ? Primarul Ciucului ?

   • Vorbeam de tinutul secuiesc aici,sub influenta udmr-ului primarii nu au facut nimic pentru popor si pe baza aceasta 17.000 de localitati dintoata tara …cele mai multe in judetele mai sus postate ….au wc-ul in fundul curtii ! hai ..pa ! La Miercurea ciuc totul a fost desfiintst de psd impreuna cu udmr ! Asa cum la Timisoara,au desfiintat COMTIMUL cel mai mare producator de carne de porc din Europa si al doilea din lume si multe altele …..

   • Dar cine ii oprea pe primari sau pe consilieri locali sa aduca investitori straini si sa dezvolte localitatea? Johannis in Sibiu nu a avut nevoie de Bucuresti, ci doar de un aeroport si o relatie stransa cu consulatele germane si mai apoi cu alti factori externi. El nu s-a dus la Bucuresti sa ceara voie sa aduca niste investitori aici, i-a adus singur. Maghiarii zic ca au relatii bune cu toata lumea, ca ei sunt superiori, dar nu au fost in stare sa se dezvolte singuri. Alte judete au reusit fara ajutor economic de la Bucuresti, iar ei ne mint pe noi ca doar cu autonomie teritoriala pe criteriu ETNIC (nu economic!) pot sa se dezvolte economic. Hai bre ma lesi? Sunt romanii prosti, dar nici chiar atat de prosti.

  • adica sa se mai fure dar nu grosolan.
   vrei sa spui sa nu se mai fure deloc, cea ce este o aberatie ptr. Romania si chiar Europa

 7. Problema ungurilor e aceeasi ca si a moldovenilor din Vaslui, Botosani,Bacau.. Economie zero ,”multumita” deciziilor luate la Bucuresti.

  • La Bucuresti,in Shp
   arlamentul tradator,globalist, sunt vanzatori de tara pe vile,”alesi” din Vaslui,Botosani,Bacau,Bihor,Timis si din judetul tau,Bila. Porci escroci si mafioti se gasesc in toata tara. Noi avem doar talentul sa le acordam puterea PERSONALA !

  • Ete fleosc, de parca alesii locali nu se pot folosi de autonomia locala pentru a putea sa se gospodareasca. Tot Bucurestiul e de vina pentru ca nu ia mai mult de la altii ca sa le dea la putorile ordinare din judetele respective?

 8. Daca s-ar reusi si trecerea in ilegalitate a UDMR, uniune cu drepturi si puteri ca ale unui partid politic. Întrebarea este: cum s-a ajuns la asta? Aceasta uniune trebuia sa fie si sa rămână un ONG (organizație non-guvernamentală). Așa ar fi fost cinstit si corect si nu ar mai fi existat atâtea tensiuni etnice in aceste zone si chiar între națiunea romană si maghiara.
  Un singur lucru cred cu certitudine este faptul ca minoritatea maghiara este manipulata si folosită de acest „partid”, de membrii ei si alții din Ungaria sa-si atingă propriile scopuri. Maghiarii din România sunt tot săraci si amărâți, iar alții se folosesc de ei. Cu ce scop? Ar trebui cei aproximativ un milion de maghiari sa-si dea singuri seama ce vor: autonomia ceea ce nu le va ajuta cu nimic, sau sa trăiască in armonie ca un cetățean roman. Daca nu se considera cetățean roman (nu am zis roman, pentu ca nu este născut așa, ci doar cetățean) atunci are posibilitatea sa trăiască in Ungaria mult mai bine ca aicea, pentru ca este țara de unde-i provine si limba maternă si este tratat ca un concetățean si patriot.
  Trebuie sa se decidă o data cu aceasta așa autonomie ca un drept împotriva statului si a cetățenilor romani. Aceasta autonomie teritorială este anticonstituțională si cu asta basta.

 9. Doamnā dupā ce cā sunteti desteaptā mai sunteti si simpaticā.Sā aveti parte numai de sanatate si viatā lungā ,cā prea sunteti patrioatā.

 10. felicitari delegatiei romane si rusine daca nu exxil celor care mai canta oorceste cu miloaga prin europa, sper sa fie ultima incercare . udmr ar fi cazu sa iasa la pensie cu toti hoti care ii are

 11. Felicitari doamna Sfarloaga! daca toti politicienii romani ar fi asa patrioti am fi cu totii la un nivel de trai imbelsugat si frumos. Pentru ca patriotism inseamna nu doar sa iubesti terenul din spatele casei, ci tara ca un intreg si oamenii .

 12. CAD VA CANTA GREERUL NU GRI GRI CI SURKE SURKE (gri in maghiara) ATUNCI V0R AVEA AUTONOMI.

  • Te crezi mai Patriot dorindu-le moartea?dar invers cum ar fi? nu-i frumos !! oare nu ar fi cinstit sa ne respectam reciproc? Eu traiesc printr ei si-i respect si sunt respectat si eu Rusine ! Asta-i provocare??

   • Sâmbătă am venit din românia am sta o saptamana, era un praf de murai pe strazi circulatia la ori ce ora ca si in germania la orele de varf cand ies oameni de la serviciu, coruptia de ne descris peste tot numai cu spaga rezolvi ce va altfel i ti cere si hartia igenica cu care te ai sters la fund acum zece ani, cozi interminabile, peste tot, numai cu pile intri in sedi, altfel stai de dimineata pana seara acolo daca nu ai pile, sucurile care in germania costa 45 de centi la kauflad acoo costa 8 lei ,imi pare rau sa zic dar dupa cinci ani de cand sunt plecat cu toate ca am fost tinut ca in palma de rude si prieteni, abea am rezistat o saptamana, mi era scarba sa vad aceasi persoane care sunt la conducerea unor instituti de pe vremea lui ceausescu, iar cei noi sut rude cu ei.

    • Voi români va mândriti cu cladirile care au fost construite de unguri, va mândriţi de o istorie care e a ungurilor, pe jumatate, va mandiriti cu un rege care e de etnie germană, vă mândriţi de un presedinte care este de etnie germana, un presedinte care vorbeste cursiv ungureste, va mandriti cu hoti vostri di parlament, care trag beşini, dorm pe bani si a ungurilor, nu numai al vostri, va mandrit cu orasele cum e timisoara care este in totalitate oras international unde se vorbeste patru limbi ,ce aveti cu unguri, ei stau acolo de mii de ani, iar clujul a fost capitala ungariei cand va ,a ti stiut ca pe 1000 de forinti unguresti este chipul lui matei corvinu care are statuie la cluj?
     voi nu va uitati la voi ca sunteti condusi de niste hoti, ca moldova si oltenia de care sunteti voi asa de mandri va taie craca de sub picior la alegeri? daca nu erau unguri si banatul acum era va de capul vostru daca ajungea ponta presedinte si tariceanu priministru, plateati impozit si pe rahtul de la buda.

     • oare asa sa fie, acu ne-a scutit iohanis de impozit? n-am stiut, cum n-am stiut ca si clujul a fost capitala ungariei, serios?

     • Dute ma. Mai taci naibii. Veniti si cotropiti si ne luati teritoriile si istoria la voi incepe din momentul cand voi ati cucerit teritoriile noastre? Cum sa zici tu mai ungure de 2 lei, ca suntei acolo de mii de ani pe cand voi sunteti niste mongoli veniti din esti si stabiliti la granita de vest a Romaniei? In anul 800 ati fost sclavii asiaticilor si acum aveti drepturi? Sa aveti drepturi la unguri in tara. A am uitat. Ei nu va accepa. Si daca ei nu va acepa vrei sa va acceptam noi?

     • Care istorie spune ca ungurii sint in Romania de mii de ani? Uiti ca sinteti migratori, acum mii de ani, cum spui, nici nu avea’ti tara, o mina de nomazi fara entitate.

    • Eu stau de 25 de ani in America, dar tot n’am uitat sa scriu romaneste. Scirba imi e si mie incepind de la Otopeni. Aici e vorba de teritoriu romanesc, nu de coruptiea pe care tot romanii au facut’o si tot ei o intretin cu ajutorul Europei, care vad in romani o mina de lucru ieftina si o piata de desfacere a rezidurilor europene.
     Rusii ne’au ciuntit tara, acum sa’i acceptam si pe bozgori?

  • Da’ ce ar fi sa mori tu primu’? Dobitocule! Din cauza unor extremisti idioti ca tine avem scandal cu altii. Respecta si vei fi respectat. E ceva reciproc.

   • Deci ba gingis,deci tot „voi” (bozgorii) trageți să faceți stat în stat și tot voi săriți ca arși cand zice un roman ” moarte ungurilor”.cum ar fi dacă mâine îmi i-au Familia,mă mut în bozgorita și cer autonomie?cred ca bozgorii m-ar primi cu flori și Imnul Romaniei?!?!Bozgoria există doar pt ca așa au vrut unii(austriecii ),România există pt ca așa au vrut strămoșii mei prin luptă și jertfă. Așa ca MOARTE UNGURILOR, celor care vor autonomie!!!!!!

 13. Era momentul pentru analizå sånåtoaså acei patrioti ai poporului Roman si Tårii Romanesti felicitåri celor implicati : urmåtorii pasi trebuie datå jos mirsåvia si hotia Pesedistå de la putere care duce la subdezvoltarea Democrtiei si såråcia economiei Tårii Romanesti cit si Poporului

  • trebuie totusi sa te simti putin ipocrit- Doamna din acest artico face parte chiar din acel grup politic despre care vorbesti. In plus daca analizezi toti cei de la varful partidelor sunt niste lepre. Mai bine nu injuram PSD, PNL, si toate partidele actuale ci incurajam oamenii corecti sa intre in politica. Daca doar injurati clasa politica singurii care vor intra in politica vor fi cei care au „ceafa groasa”.

 14. Cand se va cere si revizuirea tratatului de la Trianon princare ar fi trebuit redate autohtonilor teritoriile locuite de ei de la facerea lumii si rapite de acest rusinos tratat? Trebuia ca infimitatile venite in evul mediu sa fie ,treptat, asimilate si dacii,grecii,albanezii, romanii, austriecii sa-si recapete teritoriile . S-au creat state ridicole ca Ungaria etc. unde pana si cei al caror nume il poarta erau in minoritate! Cati huni mai erau in Europa in acel timp? Foarte putini dar era o limba vorbita de mai nimeni neeuropeana, salbatica , maghiara! Aceasta a reusit datorita Trianonului sa asimileze armonioasele limbi europene din zona. E cel mai rusinos act din istoria Europei!

  • Ce sti tu despre tratatul de la Trianon? Sti ce este cel mai rusinos act? Romani au tradat aliati in ambele razboaie mondiale, E CEL MAI RUSINOS ACT DIN ISTORIA EUROPEI!

   • Draga Atty, Presupun ca tu esti cetatean roman de etnie maghiara. Vorbesti despre „romani” de parca ai avea alta cetatenie, de parca nu ar fi concetatenii tau. In fine. Trei din strabunicii mei erau unguri. Cu toate astea, eu m-am nascut in Romania. Sunt cetatean roman si sunt mandru de asta. M-am nascut si voi muri roman si voi fi intotdeauna de partea unitatii acestui stat. Apropo, marele stat ungar ce face in privinta minoritatii romane? De fapt, in privinta tuturor minoritatilor, in afara de a le pune pumnul in gura?

    • Bravo Arpad ! asa gandeste un om cu bun simt in 2015,indiferent de nationalitate,in mod cert este vorba si de cultura !!stau si ma intrb de unde atata ura,oare nu convietuim impreuna???

     • Nu sunt Octav! Adevarul doare si voi nu-l acceptati! Hoti de teritorii si exterminatori de populatii europene! E greu sa descoperi cine erai si ce au facut stramosii tai aici, in inima Europei! Ati fi demni de compasiune daca v-ati asuma crimele trecutului si daca v-ati potoli, traind in pace cu toata lumea! Nu e ura, e adevar. Cand sunteti depasiti cultural vorbiti de ura, ca altceva nu mai stiti! Bietii de voi!

   • Attila, ce stii tu despre razboaie !!!??? Esti cel mai rusinos ungur de cetatenie romana .

   • Stiu ca locul vostru nu-i in Europa! ati migrat, ati ucis, ati furat si tot voi vreti teritorii! NU SUNTETI DE_AICI! CLAR? puteti locui cu noi, cei oroginari de pe aceste locuri cu o conditie: sa va civilizati!

   • Atilo bre, cel mai rusinos eveniment din istoria Europei este sosirea hunilor, adica a voastra. Un popor necrestin , desi trecusera 1000 de ani de la nasterea lui Isus, salbatic, cu un cod genetic inferior, criminal vorbind o limba primitiva , un popor care prin metode neeuropene si necrestine , a exterminat populatii intregi impunand grohaiturile asiatice ale propriei limbi! Asta-i problema! Marea problema: cum scapa Europa de voi!….

   • Tu nu te baga in razboiele europene! Nu-i treaba ta! In Tibet sa faci razboaie ! Nu asta-i problema, ciprezenta salbaticilor unguri in centrul Europei !

  • te mananca-n spatele izmenelor sa bagi zazanie, gandac cu paduchi? sau esti tot octav?

   • Cand se va revizui tratatul , tu, gandac asiatic te vei intoarce in iurta personala din Mongolia!

 15. Autonomia pe criterii etnice e o tampenie si e de neacceptat! Se pot face alt fel de autonomii economice si administrative pe regiuni dar nu pe criterii etnice! Iar romanii trebuie sa fie minim 50% din regiunile respective! De asemenea, autonomiile teritoriale sunt excluse!

  • Poate vă antrenați și pentru renunțarea la proiectul de divizare a României în așa-zisele regiuni, cică pentru o dezvoltare mai proporțională(mai armonioasă) a tuturor zonelor țării. De fapt nu este decât, așa cum am început, divizarea țării pentru a putea fi manipulată mai ușor după principiul „divide(desparte) și conduce”. Nu vor sau nu pot „aleșii” noștri să conducă țara spre o dezvoltare frumoasă. Și de ce oare mă întreb așa ceva când aleșii respectă ordinele „partidului” din care fac parte la votarea oricărei legi( pentru a putea supraviețui astfel fiecare în partidul său, simțindu-se minunat din multe puncte de vedere în aceste funcții) și nicidecum binele cetățenilor țării din care și ei încă mai fac parte. De ce zic așa, pentru că cei care nu văd mai întâi interesul național ci pe cel personal, aceștia nu cred că merită să mai fie numiți cetățeni ai acestei țări.Poate îi adoptă vreo altă țară, ceea ce sincer, m-ar mira. Aleșii s-au jucat cu destinele țării noastre dar, „roata morii se-nvârtește”. Poporul este „îngenunchiat” pe zi ce trece mai mult, dar aleșii o duc bine, pensii, lefuri, afaceri bănoase, influențe, averi încă neatinse de fisc,șamd. Cândva istoria va începe de la capăt, așa cum și președintele Iohannis o proorocește: „punct și de la capăt”. Dar va începe de la capăt cu alt fel de oameni, nicidecum cu „vânzători”. Să-și tragă semnalul de alarmă doar cei ce se simt pătați. România va renaște !

   • Domnule Lica imi pare rau sa iti atrag atentia ca incurci borcanele rau de tot. Diviziunea asta poate sa fie cea mai benefica pentru Romania, mai ales pentru niste zone care au fost neglijate total de puterea Centrala. In tariile unde se foloseste modelul asta s-au vazut efecte benefice dar nu chiar in secunda doi dupa adoptare acestor decizii. Ceea ce se incearca este o dezvoltare de durata dar care dureaza pana incepe sa isi faca treaba. Mult cal si cugetare inainte sa scrieti toate cele care( ne vin la toti in minte de multe ori). Din pacate problema e ca asta e natura poporului roman- oameni usor corupti de putere, ahtiati dupa bani sau care ii injura pe aia care au ce ei nu pot sa aiba.
    Inca ceva: increderea asta in Presedintele actual e foarte posibil sa o resimtim peste putin timp cand va avea aceea putere pe care o doreste. PNL, PSD, PDL, + toate partidele importante sunt aceelasi aluat dat cu alte topinguri dar iti lasa aceelasi gust amar.

    • Dacă străbunii tăi ar vedea ce opinii ai, nu știu dacă ar fi de acord cu tine. Nu judeca oamenii după guvernanți. Nu cred că aceștia mai reprezintă țara, cei mai mulți dintre ei…… Dar după cum vezi, tot cineva cu putere a avut moștenire bună și este o româncă demnă și cu iubire de țară. Domnul să o aibă în pază.
     In ce privește președintele, nu te grăbi încă să tragi concluzii….. ia judecă cine ar fi fost dacă nu ieșea el?……. după cum vezi zilele astea, e cam dificil pentru fostul candidat nu?

Comentariile sunt închise.