basescu pontaAtitudine stranie a lui Traian Băsescu, cel de două ori suspendat de PSD și principalul dușman al acestui partid, căruia i-a dezvoltat o veritabilă obsesie față de persoana sa. Pus în fața scandalurilor de proporții care au explodat în PSD, în ultima perioadă, în loc să folosească ocazia și să ardă upercuturi la grămadă în bărbiile expuse, fostul președinte face altceva: ia fățiș partea adversarului său tradițional, Ponta, în raport cu Liviu Dragnea și baronii PSD, ba chiar îl învață cum să contraatace în bătălia internă. De ce face asta, oare, Traian Băsescu?

Invitat, miercuri seară, la B1 Tv, Traian Băsescu a avut o atitudine neașteptată vizavi de falia căscată în PSD, în ultima vreme. În loc să adopte strategia criticii totale, pentru a sublinia ce partid mediocru, penal și nereformat e PSD, fostul președinte a ales să țină partea lui Victor Ponta, desființîndu-l, efectiv, pe Liviu Dragnea.
Ba, chiar, Băsescu a mers pînă la a-i transmite, indirect, lui Ponta sfaturi cum să iasă din clinciul cu Dragnea și baronii:

“Este clar că premierul Ponta va trebui să ia aprobări de la partid de acum înainte pentru orice. Eu nu aş fi ajuns niciodată în această situaţie. Dar are şi Ponta o responsabilitate. Numai la declaraţia asta i-aş fi lăsat lui Dragnea Guvernul: «Ia-l, nene». Sau i-aş fi spus: «Nenică, vezi tu Palatul ăsta? Se numeşte Victoria! Ia-l, ia demisia de aici». Numai că Ponta nu poate să demisioneze pentru că e greu de crezut că Iohannis mai desemnează pim-ministru de la PSD. Şi PSD nu vrea să piardă guvernarea(…) Dacă nu era la Miami, cu certitudine, aşa gândesc eu, l-ar fi chemat (Ponta -n.r.) şi i-ar fi spus: «Uite, băiatu’, ştii care e treaba? Eu stau aici ca să mai fiţi la guvernare. Dacă mai îndrăzneşti o singură dată să mai faci anunţuri de-astea, aţi pierdut guvernarea». Eu vă spun ce aş fi făcut eu (…) Apoi, aş fi spus şi partidului: «Am avut o discuţie cu domnul Dragnea, l-am atenţionat că nu e şeful miniştrilor. Dacă o singură dată îndrăzneşte să facă anunţuri publice care vizează activitatea miniştrilor, îl las»”, a mai susţinut Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că Liviu Dragnea se agită, disperat, doar pentru că simțea că se duce la fund:

“După părerea mea, Dragnea este într-un proces de restabilire a autorităţii lui în partid. După pierderea alegerilor, şi Ponta, şi Dragnea au rămas într-o situaţie dificilă, pentru că partidul le-a atribuit amândurora responsabilitatea pierderii alegerilor. Premierul, într-un fel sau altul, începuse să se ”scoată”, Dragnea se ducea tot la fund, din punctul de vedere al autorităţii sale în partid, mai ales după ce a fost şi condamnat. A avut însă norocul susţinerii partidului şi a preşedintelui Ion Iliescu, a fost votat de partid şi Dragnea, după părerea mea, a intrat într-o campanie de reconsolidare a poziţiei lui în partid şi nu dă doi bani pe avariile pe care i le produce lui Ponta în această politică de refacere a autorităţii lui. Ieşirea asta lui Dragnea în care îi cheamă el pe miniştri este inadmisibilă. Dacă eram premier la ora asta, ori Dragnea era dat cu capul de toţi pereţii, ori avea demisia mea”, a adăugat el.

El l-a etichetat tăios, deși zîmbind parșiv, pe Dragnea, drept un țăran neinstruit, cu aere de orășean șmecher.
“E tipul omului de la ţară, isteţ, crescut între blocuri. Adică multă instruire nu are, dar este isteţ şi a luat şmecheria oraşului”.

Încă și mai spectaculos, președintele a surprins, vorbind protector despre Victor Ponta și minimalizînd, în premieră absolută, rolul jucat de acesta în așa zisa lovitură de stat din 2012: “Antonescu a avut momente in care a fost nebun sa devina presedinte, asta visa. Mult mai agresiv a fost Antonescu legat de suspendarea mea decat Ponta. Crin Antonescu voia sa ajunga la Cotroceni daca se putea ieri. Ponta s-a lasat cel mai greu convins. Antonescu a fost foarte virulent pentru suspendare si mult mai ponderat a fost Ponta”.

El a găsit și o explicație pentru înfrîngerea lui Ponta în alegeri, sugerînd că nu ar fi fost vina lui: “Nu avea ce cauta in competitia prezidentiala. Era prim-ministru. Cred ca l-au impins cu buna intentie cei care l-au impins, ca nu aveau alta varianta, doar varianta Dragnea care inca nu era foarte compromis si ar fi facut fata la fel de bine ca si Ponta(…)Ponta a intrat erodat, a intrat cu (acuzația de n.n.)mincinos, a intrat cu RAFO, a intrat cu Oltchimul. Klaus Iohannis a venit ca floarea de colț din Sibiu” .

Una peste alta, e ciudat că, deși are ocazia perfectă să lovească la nimereală în PSD, accentuînd astfel criza partidului de guvernămînt, Băsescu nu o face, alegîndu-și, dimpotrivă, cu grijă țintele.

Ce îl determină pe fostul președinte să se comporte astfel?

Are o ”sensibilitate” personalitate vizavi de Ponta?

Ori se face transmițătorul unor mesaje îngrijorate ale altora față de direcția în care dă semne că o ia PSD, după ani de zile, cu Ponta în frunte, în care părea că se plasase definitiv pe orbita euroatlantică?

 

sursa: inpolitics.ro

3 COMENTARII

  1. aceeasi mafie ! Ponta e din acelasi aluat cu Basescu, doi parveniti, aceleasi mutre buhaite si acelasi limbaj, doi mahalagii, doi mafioti, astia doi doar au lucrat tara asta, precum mafiotii, putere pentru bani. tot circul lor ordinar a fost doar zoiae pentru prosti si prostime.

  2. e clar de ce o face, il sustine pt ca e cel mai slab in momentul asta in conflictul din PSD. Daca vrei sa distrugi PSD sustii lupta interna si, evident, trebuie sa sustii pe cel mai slab altfel castiga gruparea Dragnea si e f posibil ca PSD sa inceapa sa se reorganizeze, ceea ce nu prea poate face cata vreme are conflicte interne.

  3. Voi deabia acum v-ati prins ca Basescu si Ponta sunt in aceeasi echipa, slugile acelorasi STAPANI si se cearta la TEMBELIZOR ca sa creada prostimea ca sunt dusmani.

Comentariile sunt închise.