isarescu iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis cere vineri Parlamentului reexaminarea legii privind stingerea creanţelor prin darea în plată a bunurilor ipotecate, au declarat surse oficiale citate de Mediafax. Atât BNR cât și conducerea a patru bănci-mamă ale unor instituții financiare care domină piața bancară din România au transmis, zilele trecute, scrisori tranșante și foarte dure către Președinție, în care au solicitat ”împiedicarea” adoptării legii care le-ar putea atinge interesele în România. Având în vedere apropierea vacanţei de iarnă a Parlamentului, discutarea reexaminării, precum şi audierea conducerii BNR, ar urma să aibă loc abia la începutul anului viitor. Astfel, o posibilă adoptare a legii se amână pe termen nedeterminat.

BNR a trimis, zilele trecute, o scrisoare în care arată că „legea dării în plată poate afecta generaţiile viitoare!”și cere Președinției retrimiterea în Parlament sau verificarea constituționalității.  Şefii a patru bănci-mamă i-au scris și ei lui Klaus Iohannis, avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european.

Potrivit surselor citate, şeful statului ar fi dat înapoi în fața presiunilor băncilor, dar a statuat că este de acord de principiu cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative.

Potrivit analizei făcute la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, în actul normativ adoptat de Parlament există termeni definiţi diferit pe parcursul legii, textul acesteia făcând, totodată, foarte multe derogări de la Codul civil.

Şeful statului va formula, în cererea de reexaminare, obiecţii în acest sens, considerând că Parlamentul trebuie să găsească alte soluţii legislative decât aceste derogări.

Surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că PNL a decis să solicite Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere convocarea unei şedinţe a comisiilor de buget şi juridică pentru a fi audiaţi şefii Băncii Naţionale. Conducerea BNR ar urma să vină cu mai multe detalii asupra acestei legi, iniţiate de liberalul Daniel Zamfir. Audierile vor fi decise după ce preşedintele Iohannis va transmite solicitarea de reexaminare către Parlament. Având în vedere apropierea vacanţei de iarnă a Parlamentului, discutarea reexaminării, precum şi audierea conducerii BNR, ar urma să aibă loc abia la începutul anului viitor.

Scrisoarea către Președinție a șefilor băncilor-mamă , obţinută de HotNews, este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, banca-mama a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, presedinte al Federeatiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale, banca-mama a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, banca-mama a Raiffeisen din România. Cei patru şefi de bănci mari din Europa i-au trimis scrisoarea preşedintelui Iohannis pe 1 decembrie 2015, la 5 zile după adoptarea în Parlament a legii, notează stiripesurse.ro

„În opinia noastră, este încă timp destul pentru a împiedica legea să provoace un real prejudiciu instituţiilor financiare şi economiei României, care ar apărea în mod inevitabil. Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoacă un prejudiciu atât de substanţial. Am vrea să vă invităm să reconsideraţi această lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale şi constituţionale ale României, precum şi legile europene. Sperăm sincer că îngrijorările noastre vor fi auzite şi abordate adecvat”.

„Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel biletareal (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european. Cu respect, v-am ruga să luaţi în considerare opinia noastră, iar noi rămânem la dispoziţia Dumneavoastră pentru orice consultări şi discuţii”, au transmis cei patru şefi de bănci lui Iohannis, potrivit documentului citat de HotNews.