Avizul necesar pentru concediul medical trebuie obţinut de la un medic din ambulatoriu, nu de la orice medic din spital, potrivit prezentatoarei TV Magda Vasiliu, care a precizat că, dacă ar fi fost un om obişnuit în locul ei, probabil copilul nu ar fi avut nicio şansă, scrie libertatea.ro

„(Avizul) nu poate să fie un medic dintr-un spital, ci un medic din ambulatoriu. Aşa prevede legea. Ori unde găsesc eu la Roma, internată fiind cu copilul meu, medic oncolog dintr-un ambulatoriu dispus să pună parafa pe baza unor documente pe care i le trimit eu, pe o situaţie oarecare şi pe care nu o cunoaşte, nu cunoaşte copilul, dar avizul este obligatoriu. (…) Am întrebat, domnule, dacă era altcineva în locul meu, o persoană obişnuită, o mamă singură cu un copil cum este Vlad, dintr-un sat din Giurgiu, şi voia să plece neapărat, ce se întâmpla? Iar oficialul mi-a răspuns că probabil copilul nu ar fi avut nicio şansă”, a declarat Magda Vasiliu, într-o intervenţie telefonică la Prima Tv.

Dupa ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, intr-o postare pe Facebook, ca pentru a beneficia de concediul medical necesar ingrijirii fiului sau, bolnav de cancer si aflat la tratament in Italia, legislatia romaneasca o obliga sa se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil in situatia sa, seful CNAS a incercat sa dea explicatii, scrie ziare.com

Potrivit lui Marian Burcea, situatia Magdei Vasiliu se va rezolva daca se demonstreaza ca fiul ei are un handicap, el precizand ca legislatia nu ofera mamelor concediu medical decat pentru copiii care au pana in sapte ani, singura exceptie fiind pentru cei cu dizabilitati.

„Potrivit legii, pentru copiii de peste sapte ani, mama nu mai beneficiaza de concediu medical, decat daca cel mic are un handicap si inteleg ca baietelul despre care vorbim are opt ani. Trebuie sa demonstram ca are un handicap pe niste hartii. Vreau sa nu se interpreteze gresit, facem tot ce este posibil, dar trebuie sa respectam niste reguli.

Doamna are nevoie de concediu medical si daca ma intrebati pe mine, handicap mai mare decat boala asta nu cred ca exista, vorbesc in calitate de medic. Eu vreau date corecte de la familie ca sa putem rezolva repede situatia. Este usor de spus ca nu ii dam concediu pentru ca acel copil are mai mult de sapte ani, dar haideti sa vedem in ce conditii se poate rezolva, cum ii putem ajuta. Trebuie sa demonstram cat mai rapid ca acest copil are un handicap”, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marian Burcea.

Marian Burcea a precizat ca, joi dimineata, a avut o intalnire cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog, pe aceasta tema. Ministrul i-a cerut sa rezolve aceasta problema, seful CNAS mentionand ca asteapta anumite documente din partea Magdei Vasiliu.

„Eu nu contest ca domna nu a batut pe la niste usi si nu a pierdut timpul, dar la asta o sa lucram, ca sa nu se mai piarda timpul. Nu stiu exact ce se intampla. I-am rugat pe colegii mei sa adune toate datele necesare. Nu stim copilul ala cum este acolo, e pe formular, nu e pe formular (E 112 – n.red.). Doamna zice ca cel mic a fost tratat foarte dragut, ceea ce este foarte bine, dar la sfarsit, ti se da o nota de plata.

Trebuie sa o luam putin pe capitole si repede. Daca acest copil avea sapte ani, in 15 zile, cu datele traduse la un notariat, trebuia sa i se dea concediu medical, fara sa se prezinte personal la medic. Legislatia nu este chiar atat de stufoasa. Boala copilului este clar un handicap pentru ca leucemia este o afectiune ingrozitoare”, a adaugat Burcea.

In sedinta de guvern de joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sanatatii, Florian Bodog, ca in cel mult doua saptamani sa vina cu un proiect prin care sa fie debirocratizat sistemul de sanatate, facand referire la cazul Magdei Vasiliu.

„Birocratia e ajunsa la cote extreme si in Ministerul Sanatatii. 400.000 de hartii plimbate de la medic de familie la specialist, apoi la farmacie. Nu sunt sportivi de performanta cei ajunsi in situatia asta. Domnule ministru (ministrul Sanatatii, n.red.), in doua saptamani astept un proiect de reducere a acesti birocratii”, a spus premierul Tudose, la inceputul sedintei de Guvern.

Prezentatoarea stirilor Prima TV, Magda Vasiliu, al carei fiu a fost diagnosticat cu cancer, arata intr-o postare pe contul sau de Facebook, calvarul birocratic prin care trece in Romania, desi baieteul este tratat in Italia cu atentie si grija, fara asigurare.