putinAeronave militare ruse s-au apropiat periculos de mult de nave si avioane americane, de doua ori intr-o saptamana, iar tensiunile dintre Moscova si Washington au reaparut.

Trebuie sa calmam lucrurile, inainte ca aeronavele de supraveghere sa devina bombardiere, scrie James Stavridis, intr-un editorial publicat de Foreign Policy, preluat de ziare.com.

 James Stavridis este amiral in rezerva al Fortelor Navale americane si fost comandant NATO, care acum e decan la Scoala de Legislatie si Diplomatie de la Universitatea Tufts din Boston.

„Prima data e intamplare. A doua ora e coincidenta. A treia oara este actiune inamica”, scrie Ian Fleming in celebrul sau roman Goldfinger, ecranizat in seria James Bond.

Deci ce e de facut in legatura cu manevrele provocatoare ale Rusiei de saptamana trecuta, care au vizat o nava americana de razboi din Marea Baltica si o aeronava a Statelor Unite din spatiul aerian international din apropiere?

Vladimir Putin se joaca cu focul cand face astfel de manevere si nu prea incape indoiala ca ordinul a venit de la el personal, tinand cont de modul in care este condusa Rusia astazi.

In primul incident, pe 12 aprilie, un avion rusesc Su-24 s-a apropiat la doar 15 metri de nava americana USS Donald Cook, coborand la o altitudine extrem de joasa si avand viteza foarte mare.

Nava americana s-a pregatit sa traga, insa nu a facut-o, desi ar fi respectat toate regulile din domeniul folosirii armelor de aparare impotriva aeronavelor ostile.

„Pentru ca am fost comandantul unei nave similare in urma cu mai multi ani, imi dau seamna de nivelul de abtinere manifestat de capitan; s-a trezit in fata unei posibile intentii ostile si trebuie ca cel putin sa fi luat in calcul doborarea avionului”, a scris Stavridis. Nu s-a intamplat astfel si datorita faptului ca aeronava Su-24 nu avea o arma vizibila.

Al doilea incident a avut loc pe 17 aprilie, cand un avion de vanatoare rusesc a interceptat un Boeing RC-135, care zbura in spatiul aerian international. In acest caz, o aeronava Su-27 a trecut, la circa 15 metri, pe deasura avionului american, mult mai incet si mai greu manevrabil.

Manevra este foarte periculoasa. Doua avioane F-14 s-au ciocnit in 2004 in timp ce faceau asta. Tipul acesta de bufonerie aviatica era stupida in 1986, cand o faceau si americanii, si rusii, si este stupida si acum, a subliniat autorul articolului.

In acest context, tensiunile dintre Washington si Moscova sunt la cel mai ridicat nivel de la Razboiul Rece incoace. Aceasta situatie este rezultatul invaziei Rusiei in Ucraina si anexarii Crimeii, ambele fiind incalcari ale legislatiei internationale, care au dus la impunerea de sanctiuni drastice de catre Statele Unite si aliatii europeni.

In plus, americanii si rusii nu prea se inteleg nici in ceea ce priveste Siria, in conditiile in care Putin sustine regimul lui Bashar al-Assad, iar Statele Unite incearca sa construiasca o coalitie formata din rebeli moderati care sa il inlocuiasca.

Kremlinul mai este suparat in acest moment si din cauza faptului ca NATO isi consolideaza prezenta in Europa, dar asta este tot o urmare directa a actiunilor agresive pe care Rusia le-a indreptat impotriva Ucrainei si Georgiei.

Aceasta spirala desprinsa din mentalitatea Razboiului Rece fireste ca nu este in interesul nimanui, sustine expertul in aparare. Deci cum evitam sa ajungem acolo, confruntand in acelasi timp Moscova?

Nu pe cont propriu

Prima regula este sa actionam multilateral. O mentalitate de tipul „natiune vs. natiune” este contraproductiva pentru Statele Unite. Reactiile Washingtonului trebuie sa ramana in contextul NATO pe cat de mult posibil, inclusiv prin amplasarea de forte la sol, navale si aeriene in regiune. Rusia vrea sa faca din noile escaladari o confruntare directa cu SUA si incearca sa divizeze alianta. Americanii trebuie sa evite aceasta evolutie si sa continue sa trimita fortele militare in Europa sub egida NATO.

Alegerea bataliilor

In al doilea rand, americanii trebuie sa confrunte Rusia, insa doar acolo unde trebuie neaparat. SUA trebuie sa mentina presiunea sanctiunilor asupra Moscovei, pana cand aceasta se conformeaza in totalitate acordului de la Minsk si nu il mai sustine pe Assad. Exista si alte neintelegeri pe care americanii le au cu rusii, dar care nu necesita o confruntare urgenta, cum ar fi militarizarea zonei arctice sau vanzarea de arme catre Iran.

Cooperare acolo unde se poate

Ca un al treilea pas, americanii ar trebui sa se concentreze mai mult pe cooperarea in domenii precum combaterea terorismului si lupta impotriva drogurilor – probleme internationale asupra carora Washingtonul si Moscova sunt de acord ca trebuie stopate.

Mai multa discutie, mai putina actiune

In final, la nivel tactic, ar fi intelept ca SUA sa discute mai mult cu Rusia despre protocoalele in vigoare privind interactiunea militara a fortelor celor doua tari. Acordul americano-sovietic privind prevenirea incidentelor militare, negociat in 1972, este o baza buna pentru modul in care navele si aparatele de zbor ar trebui sa opereze. Contine indrumari foarte specifice si a fost o doctrina fundamentala in timpul Razboiului Rece.

N-avem nevoie de un nou Razboi Rece

„Oamenii ma intreaba frecvent daca suntem din nou intr-un Razboi Rece. Raspunsul meu: nu inca. (…) Insa, daca nu oprim actiunile provocatoare precum cele intreprinse de aeronave rusesti saptamana trecuta, mai devreme sau mai tarziu, vom avea un avion doborat si un potential pentru o confruntare mult mai periculoasa.

Statele Unite trebuie sa fie transparente in legatura cu extinderea militara la periferia Rusiei si sa sublinieze ca nu iau in calcul nicio ofensiva. Nu este nevoie sa ajungem din nou intr-un Razboi Rece, insa evitarea sa va necesita retinere, bun simt si diplomatie atat din partea Washingtonului, cat si a Moscovei”, a conchis James Stavridis.