romania-de-vanzare-620x350
SCRISOARE DESCHISĂ

Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș, Bucureștiul. Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie.

Am muncit 42 de ani, din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului și a democrației, de la care am sperat mult mai mult. Acum, sunt la pensie. Să nu credeți cumva că m-am pricopsit. Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie, în primul rînd pentru plată facturilor.

Știți și dumneavoastră, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilităţi publice indispensabile, cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele… Tot uitindu-mă prin facturi, am observant un lucru pe care aș vrea să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova, care e o companie franţuzească, dar îmi vinde apă românească, deoarece, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța.


Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel. Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian.

Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris, să se integreze în UE. Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt, dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e român sau european…

Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștiul un PECO românesc! Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine, fiindcă în București, în afară de CEC, nu mai e nicio bancă românească. Deci, ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări, fiindcă marfa e aproape 90% de import.

Deci, cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 25 de ani. Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi, prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare dintre aceste companii de utilități.

Cît mai poate dură o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țară. Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe!

Au dispărut, în ultimii 25 de ani, peste 1200 de mari întreprinderi productive: fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele!

În România, primul război mondial, plus al doilea război mondial, plus cutremurul din 1977 nu au distrus 1.200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 25 de ani au reușit această performanță!

Nici bomba de la Hiroșima plus bomba de la Nagasaky nu au reușit performanța asta, e dovedit statistic. Deci, politicienii noștri din ultimii 25 de ani sînt mai răi ca bomba nucleară! Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la o sumă uriașă în euro. I-au spus „datorie publica”, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, doar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului, și că noi o vom plăti… Noi și nepoții noștri!

Cît mai poate dura o asemenea situație? Ce fel de țară vom lasă noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe-acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și, din generațiile care se ridică, mai toți vor să plece, fiindcă este o adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta!

Nimeni nu cere de pomană. Toată lumea dorește un loc de muncă! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii, și alea livrate de străini, vom pieri ca țară și ca neam în cîțiva ani de zile.

Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii!

Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mâna românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari!

Dumnezeu să ne lumineze mintea! În caz contrar, vom trage apa la București și vom face plata la Paris, ca și pînă acum!

Fă un bine țării tale! Citește și dă mai departe!
Cu drag,
Ilie Şerbanescu

6 COMENTARII

 1. CORECT DAR CINE A VOTAT SI A PUS STAMPILA ANI DE-A RINDUL IN CHENARUL NEPOTRIVIT ?NOI TOTI ,CINE N-A IESIT IN STRADA SA PROTESTEZE IMPOTRIVA POLITRUCILOR DE LA GUVERNARE? TOT NOI .SI ACUM STAM SI NE LAMENTAM, PE NET ,DAR DEGEABA CA NIMENI NU NE I-A IN SEAMA . ASA CA DACA NUIESIM IN STRADA SA ARATAM POLITRUCILOR DE LA GUVERNARE CA NU ESTE TARA LOR SI CA NU POT FACE CHIAR CE VOR ASTIANE VOR VINDE SI PAMINTU DE SUB TALPI AU INCEPUT DEJA DE CE II LASAM OARE?

 2. da asa e …din pacate romanii trebuie sa fie uniti ptr. a putea sa reluam si sane apucam de treaba ..fie tinar fie batrin…asta e ..dar uniti..

 3. Am varsta de 79 ani si traiesc in Bucuresti de cand ma stiu. Aici mi-am facut studiile universitare, aci m-am casatorit, aici am muncit timp de 52 de ani si am cunoscut pulsul vietii sociale atat in perioada comunista dar si dupa instalarea economiei de piata. Faptul ca toata industria, comertul si transporturile au fost distruse in sensul ca au fost vandute pe nimic unor asa zisi este o minciuna folosita de politicienii vremurilor de inceput ale democratiei, adica ale perioadei de instaurare a unui capitalism barbar si violent, lipsit de scrupule, pus pe capatuiala si saracirea unor paturi largi ale populatiei. S-a mers pe ideea ca romanii sunt inapti a conduce cu succes o fabrica, un business si ca mai bine sa le cedam unor straini. Astfel, dupa 1990 am aparut cohort de arabi si turci care au transformat tara in bazar oriental. Fabrici prospere au fost vandute pe nimic unor afaceristi straini. Totul s-a facut de catre generatia a doua de cripto-comunisti in colaborare si asociere cu esalonul doi al securitatii pe care am sperat ca s-a dizolvat. Eronat: comunistii si securistii si-au schimbat doar look-ul insa mentalitatea, obiceiurile si in special rapacitatea s-a exacerbate. S-au dizolvat institutiile comuniste si securiste dar noile structuri au fost alcatuite cu aceeasi oameni care au tinut in sah populatia pana la revolutia din decembrie 1989. Aceeasi oameni care raspandeau teama in numele partidului comunist si indobitoceau poporul cu tezele comunismului, au devenit peste noapte membrii ai Frontului Salvarii Nationale care, pentru a capata o spoiala de democratie si-a schimbat numele in PDSR apoi PSD. In cadrul acestei metamorfoze urzita de fosti activisti de partid comunist si securisti au aparut si intruchipata de PDL , PNTCD , PNL, UDMR, UNPR, etc. Era nevoie sa se inventeze ca in orice stat democrat. Am putut astfel sa dovedim lumii civilizate occidentale si in special tarilor euro-atlantice de la care primeam nenumarate avantaje, ca avem si noi si ca s-a asigurat astfel alternanta la guvernare. Ce eroare !? Politicienii, impartiti in doua tabere principale, de stanga si de dreapta, impreuna cu micile partide satelit care graviteaza in jurul acestora pentru a le asigura majoritati in parlament, contra cost evident, au creat astfel aparenta pluripartitismului, desi pe ascuns fac intelegeri oneroase pentru a spolia bogatiille tarii. Suntem o tara capitalista dar cu un prin intelegerea tacita, uneori fatisa a politicienilor intre ei indiferent daca sunt sau nu la guvernare. Sunt prea batran ca sa mai apuc alte vremuri dar sper ca nepotica mea sau copii acesteia sa ajunga sa traiasca intr-o Romanie cu adevarat democrata, civilizata si prospera.

 4. TOTI CEI CARE AU GUVERNAT DIN ’90 INCOACE ROMANIA, AR TREBUI TRASI IN TZEAPA(CU EXCEPTIILE CE SE IMPUN,DACA SUNT?)!SA SE FACA AUTOSTRADA TZEPUIRII HOTILOR NEAMULUI,DIN FATZA PARLAMENTULUI PANA IN PLOIESTI,IN FATA PORTII LUI GHITA(GUITZA)!

 5. Cine este la putere de 25 de ani, dupa Lovitura de Stat din 1989 ?

  “ Pentru România şi împotriva Poporului Român, a fost pregătit un program diabolic şi extrem de periculos, cu un final incredibil. După falsificarea adevăratei istorii a Poporului Român şi după tentativele nereuşite de până acum, de data aceasta programul pregătit împotriva românilor este mult mai perfid şi diversificat. Scenariul derulat în România (copiat după cel aplicat în Rusia în anul 1917 şi în ţara noastră din 1945) a vizat ca, începând cu 22 decembrie 1989, în funcţiile de preşedinte al României, în conducerea Parlamentului, în Guvern şi în fruntea principalelor instituţii ale Statului Român să fie promovaţi şi susţinuţi cât mai mulţi minoritari care execută ordinele primite din străinătate. Românii încă nu ştiu că, în ultimii 25 de ani, nu au avut un preşedinte român al României, ci numai minoritari, care păstrează secretul asupra etniei din care fac parte. În mod deloc întămplător, românii sunt informaţi şi ştiu multe în cele mai diverse domenii, dar nu ştiu nimic despre etnia conducătorilor la nivel central,
  respectiv despre etnia celor care au ajuns preşedinţi ai Senatului şi Camere Deputaţilor, membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere, preşedinţi de Comisii parlamentare permanente, senatori şi deputaţi, prim-miniştri, viceprimi-miniştri, miniştri de stat, miniştri, miniştri delegaţi, secretari generali ai guvernului, consilieri
  prezidenţiali, secretari de stat, directori ai serviciilor secrete, conducători ai Televiziunii şi Radioului public, conducători ai instituţiilor centrale şi ai agenţiilor naţionale, cei din consiliile de administraţie de la Banca Naţională a României şi de la celelalte bănci
  de stat, până la lichidarea lor, cei din Comisiile prezidenţiale.

  Românii au dreptul să afle cine a guvernat România în ultimii 25 de ani!
  Unii dintre ei au dublă cetăţenie, alţii sunt copiii sau nepoţii celor care au adus comunismul din U.R.S.S., dar majoritatea au nume şi prenume neaoş româneşti. Când vor afla adevărul despre etnia conducătorilor din ultimii 25 de ani, românii se vor deştepta foarte repede şi vor înţelege de ce, prin viclene uneltiri, Ţara a fost adusă în pragul falimentului şi Poporul Român la sapă de lemn. “

Comentariile sunt închise.