afisNoi, semnatarii prezentei declarații, protestăm vehement față de modificările legislative ce atentează la libertățile civile ale cetățenilor români, fiind hotărâți să facem tot ce ne stă în putere pentru ca drepturile noastre esențiale să fie restabilite.

Prin două proiecte de lege care au trecut fulgerător prin Parlamentul României pe timpul vârfului de vacanțe de vară, Statul a luat cetățenilor români dreptul la intimitate și dreptul la anonimitate în ceea ce privește comunicațiile pe Internet și în rețelele de GSM – practic toate comunicațiile moderne. Modificările legislative nu au corespondent european și nu se înscriu într-o prevedere cu caracter internațional, cum a fost cazul ACTA. Ele sunt de sorginte națională și au efecte direct și mult mai puternic ca ACTA.

Sub pretextul nevoii de a contracara pericole la adresa siguranței naționale și criminalitatea informatică, generali ai serviciilor secrete au împins prin forul legislativ două proiecte de lege:

A. primul proiect se referă la securitatea cibernetică (PLx. 263/2014) și desemnează SRI Autoritatea Natională în Domeniul Securității Cibernetice. Legea prevede că utilizatorii vor trebui să pună datele și sistemele la dispoziția autorităților, practic instituind percheziția electronică fără mandat. Astfel este eliminat dreptul la intimitate și este ocolită garanția judiciară a mandatului de percheziție, instituție menită să protejeze cetățenii de abuzurile autorității.

B. al doilea proiect se referă la înregistrarea cartelelor pre-pay și a identificării utilizatorilor de hotspot-uri Wi-Fi publice (PLx. 277/2014). În ceea ce privește cartelele SIM pre-pay legea este clară – cartelele noi se vor vinde numai cu buletin și 12 milioane de cartele existente vor fi dezactivate în termen de un an dacă utilizatorii lor nu se prezintă la magazin pentru a se identifica. Astfel de prevedere există numai în 6 alte state europene1. Pentru rețele Wi-Fi legea nu se exprimă la fel de precis, dar prevede obligația identificării utilizatorilor de către operatori de rețele wireless publice (patroni de baruri, cafenele, hoteluri). Este clar ca nimeni nu va dori să aibă probleme în cazul în care cineva oferă date fictive, așa că în practică angajații acestor localuri vor cere buletinul pentru a-l înscrie într-un registru special. Astfel este eliminat dreptul la anonimitate al cetățenilor.

În motivele expuse de promotorii legilor nevoia de a identifica infractori și oameni care atentează la siguranța națională este argumentul principal. Într-adevăr, mulți cetățeni rezonează cu ideea ca anonimii care săvârșesc tot felul de fraude cu cartele SIM pre-plătite să fie mai ușor depistați.

Credem însă că nevoile de siguranță (care pot fi satisfăcute și prin alte mijloace și bune-practici polițienești) nu ar trebui să primeze asupra dreptului la anonimitate și la intimitate. Întodeauna o societate va trebui să pună libertatea în balanță cu securitatea. Însă, istoric, numai societățile închise, în care cetățeanului nu i se acordă respectul cuvenit unui individ, au ales să sacrifice acest tip de libertăți pentru siguranță.

Astfel, pentru a contracara pericolul anonimității, legile Republicii Socialiste România prevedeau că toate mașinile de scris, de litografiere și de xeroxare trebuie înseriate și înregistrate pentru ca Securitatea să poată trasa comunicațiile tipărite și pentru a preveni producerea materialelor de informare subversive.

De asemenea, este notoriu faptul că Securitatea și celelalte servicii ale Republicii Socialiste România nu aveau niciun respect pentru intimitatea cetățenilor, ale căror comunicații erau deschise, ascultate, cuplate și îndosariate.

Prevenirea infracțiunilor și restabilirea statului de drept este o prioritate pentru România, însă o societate care are ca unic ideal respectarea strictă a legilor riscă să piardă motorul civic și cetățenesc.

Dacă nu ar fi existat comunicații anonime și întâlniri oculte, pașoptiștii ar fi fost depistați și eliminați de către putere iar idealurile revoluției nu s-ar fi materilizat niciodată. La fel, fără intimitate și anonimitate n-ar fi existat drepturile femeilor, abolirea sclaviei și emanciparea unor popoare.

terroristjpg

Galileo Galilei, Nelson Mandela, Claudette Colvin, Mahatma Ghandi, Martin Luther King, femeile care au luptat pentru votul egal, niciunii nu ar fi putut să-și fructifice ideile revoluționare dacă fiecare cuvânt și scriere ar fi fost urmărite de către Stat.

Majoritatea progresului social s-a făcut în umbra societății. Să dăm Statului reflectoarele care luminează fiecare colț ascuns ar putea stârpi criminalitatea, însă nu ne-ar mai lăsa niciun loc în care să ne ascundem de abuzul celor care stau în spatele acestor reflectoare.

Puterea absolută va fi, cândva, coruptă, și atunci nicio idee, niciun plan, nicio acțiune nu vor putea fi comunicate fără a trece pe la urechile celor care ne conduc. Imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla cu inovatorii și inventatorii care vor să pornească o afacere – vor munci pe brânci la o idee, numai să afle că brevetul ce urma înregistrat sau planul de afaceri ce urma pus în aplicare a fost suflat de către cei care îi urmăresc și îi interceptează.

“Dar eu nu am nimic de ascuns!”. Poate că acum nu sunteți în poziția de a fi îngrijorați că telefoanele sau calculatoarele vă pot fi urmărite, cu nume și prenume. Poate că nu sunteți un revoluționar sau un lider în afaceri. Dar poate că într-o zi veți accede, sau copiii dumneavoastră vor accede, către o poziție de conducere pe care Puterea o râvnește – un post de consilier local, de primar, de manager într-o companie de succes, de director de instituție sau de (euro)parlamentar. Imaginați-vă cum ar fi dacă fiecare defect sau viciu, chiar legal, care ar putea fi folosit pentru a vă santaja, să fie la îndemâna celor care vă monitorizează. Fiecare cuvânt aruncat, fiecare bizarerie, fiecare fetish, fiecare amantă, fiecare viciu, toate la îndemâna santajistului, stocate acolo pe server, cu nume și prenume.

Cei care au puterea de a ne monitoriza vor avea puterea absolută iar puterea absolută va corupe absolut.

Intimitatea și anonimitatea sunt libertățile civile pe care merită să le protejăm fiindcă le vom folosi pentru a ne proteja de alte abuzuri.

Noi, semnatarii prezentei, cerem, așa cum au cerut și APADOR-CH și alte 6 organizații, ca Avocatul Poporului, președinții Senatului și Camerei Deputaților și Președintele României să facă tot ce le stă în putere pentru a opri intrarea în vigoare a acestor legi și pentru a le resupune dezbaterii publice si parlamentare.

Noi, semnatarii prezentei, inițiem o mișcare de protest în mediul on-line și pe stradă care va dura până când Statul Român va restabili libertățile cetățenești. Prima acțiune de protest va avea loc pe 12 iulie 2014 în fața sediului SRI, colț cu Parlamentul, spre sfârșitul bd. Libertății.

Mai multe detalii pe eveniment Facebook:https://www.facebook.com/events/559807960797680/

protest

Semnatari:

► Rezistența Urbană (inițiatori) – persoană de contact Mihai Buciuman

► Activiști Fără Frontiere – persoana de contact Alexandru Alexe

► Miliția Spirituală

► SoLib – Societatea pentru Libertate individuala

► ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România

[în curs de completare]

1 – la nivelul U.E. doar şase state au prevăzut în legislaţie obligativitatea preluării datelor cumpărătorilor cartelelor pre-pay, şi anume Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Slovacia şi Bulgaria, iar alte trei, Lituania, Polonia şi Cipru au susţinut adoptarea la nivelul U.E. a unor măsuri pentru înregistrarea utilizatorilor cartelelor pre-pay. Referință. Nu există nicăieri în Europa Wi-Fi doar cu buletinul.