Conflictul dintre Rusia și Ucraina este legat într-o măsură considerabilă de: geopolitică; aspecte ce țin de apărare; teama lui Putin la gândul unui Maidan în Rusia. Motivele care să joace un rol important în acest conflict sunt mai multe: „Scenariul Vestul Sălbatic” despre care au scris mulţi analişti ai Kremlinului.

Kremlinul îl numeşte „Scenariul Vestului pentru dezintegrarea Rusiei.”

Acesta poate fi rezumat astfel:

– Pornirea războiului între două naţiuni slave- Rusia şi Ucraina

– Observarea din exterior a conflictului şi limitarea răspunsului doar la sancţiuni economice împotriva Rusiei

– Aşteptarea momentului când Rusia este slăbită considerabil şi începe să se dezintegreze; abia atunci:

– Intervenirea în vederea preluării controlului asupra teritoriilor Rusiei care se dezintegrează

Nu este un secret faptul că intervenţia militară în Ucraina a fost plănuită de Rusia cel puţin din 2008. Mai multe detalii au fost publicate într-un document numit „Operaţiunea Portocala Mecanică”. O parte esenţială a acestui plan constă în preluarea controlului zonei de sud-est a Ucrainei, incluzând Crimeea şi teritorii din estul şi sudul Ucrainei, precum Donetsk, Kharkiv, Dnipropetrovosk, Zaporizhia, Mykolayiv şi Kherson.

Un posibil scenariu de război între Rusia şi Ucraina a fost prezentat într-un program al Russia Ren-TV numit „Secret militar”, difuzat la data de 18 septembrie, 2009. În acest program, scenariul începea prin atacarea Crimeii, urmând dezbinarea Ucrainei în două părţi. Slăbiciunile Rusiei au fost indicate. Războiul dintre Rusia şi Ucraina s-a sfârşit printr-un dezastru pentru Rusia. Ce a fost ridicol în acest scenariu este faptul că Vestul provoca Rusia să atace Crimeea, continuând cu dezintegrarea Ucrainei. Apoi, datorită dezastrului economic, Rusia decade iar Vestul câştigă. În acest program TV, ţelul ultim al „provocării Vestice” este distrugerea Rusiei.

Anii 2007-2009 au fost martorii multor previziuni futuriste ale analiştilor ruşi privind implicarea Rusiei într-un conflict militar mondial în anii 2010 cu puţine consecinţe dăunătoare Kremlinului. O serie de cărţi numită „Botez prin foc”, semnată de naţionalistul rus de origine ucraineană, Maksym Kalashnikov, descrie scenarii de dezintegrare- diviziunea Rusiei în teritorii separate şi ocuparea acestora de către Vest şi China. Un atac comun organizat de NATO şi China a fost descris în una dintre cărţile seriei, „Steaua riscului captivant”. Totodată, acest scenariu menţionează un plan numit „Kosovul Crimeii”. În 2012, Kalashnikov a descris, de asemenea, un scenariu apocaliptic în cartea sa: „Colapsul Rusiei lui Putin: Întunericul de la capătul tunelului”. În acesta, autorul explorează colapsul Rusiei lui Putin ca rezultat al tulburărilor din lumea financiară şi al competiţiei pentru resurse.

Transformarea părţii celei mai estice a Rusiei în provincie a Chinei datorită slăbiciunilor Moscovei a fost detaliată de Ren-TV în programul „Secret militar”, difuzat la data de 25 septembrie 2009. În 2009, ruşii şi-au imaginat cum China ar putea anexa partea estică a Rusiei şi, foarte interesant, aceste aşa-zise strategii chinezeşti sunt folosite acum de Rusia pentru a anexa Crimeea şi, posibil, sudul şi estul Ucrainei. Ruşii chiar s-au plâns că poporul chinez consideră că multe teritorii din estul Rusiei au fost furate în trecut de Kremlin de la China.

Ce mă surprinde este că Rusia pune în practică scenariile de care se teme cel mai mult. Dacă Rusia se aştepta la aceste evenimente, de ce acţionează într-un mod atât de periculos pentru sine? Ce s-ar putea ascunde în spatele acestui scenariu?

Probabil că Rusia are intenţii prădătoare iar scopul lor este doar jaful. Rusia va încerca să ocupe nu doar Crimeea, ci şi platforma continentală a Ucrainei din Marea Neagră şi sudul, estul, ba chiar, cu noroc, întreaga ţară. Prin preluarea controlului în Crimeea, Rusia deschide calea pentru Gazprom, Lukoil şi Rosneft şi poate alunga Western Oil şi companiile competitoare precum Eni S.p.A, Italia, Electricite de France, ExxonMobil, Shell, şi împiedica companiile energetice ucrainene de la a dezvolta depozite de gaze şi petrol în zonă.

În noiembrie 2013, Ucraina a semnat o înţelegere de tip product-sharing cu Eni, Electricite de France, Chornomornaftogaz şi Apa ale Ukraine LLC pentru dezvoltarea blocurilor Subbotina, Abikha, Mayachna şi Kavkazka din Marea Neagă. Acum, aceste înţelegeri au fost trimise în decor.

Anterior detronării lui Viktor Ianukovici, Ucraina era pe cale să semneze un consorţiu cu companiile ExxonMobil şi Royal Dutch Shell, care era pregătită să cheltuie 735 de milioane de dolari pentru a sonda două puţuri pe coasta sud-vestică a Crimeii. „Exxon şi Shell sunt acum într-un limbo legal”, a declarat Chris Weafer de la Macro Advisory Moscova pentru Bloomberg News la 11 martie, 2014.

Explorarea activă a depozitelor de gaze de pe platforma continentală a Ucrainei a început în 2008. La acea vreme, Iulia Timoşenko a grăbit înţelegerea cu Vanco pentru explorarea şi producerea unui sector imens în Strâmtoarea Kerci. Considerând ilegat transferul drepturilor de la Vanco Internaţional către Vanco Prikerchenska Ltd- companie înregistrată în Insulele Virgine, printre ai cărei acţionari fiind o subsidiară a SKM, compania lui Rinat Akhmetov- Iulia Timoşenko a anulat la 21 mai înţelegerea ce lega Ucraina şi Vanco, conform documentului Wikileaks, Ukraine Intelligence No.59, July 2nd, 2009. Făcând parte din opoziţie, Timoşenko a declarat că platforma continentală va trebui înapoiată statului după o schimbare a puterii.

În 2012, Ucraina a ales americanii în detrimentul ruşilor pentru dezvoltarea platformei. Conform lui Kostis Geropoulos, editor pe tema afecerilor ruseşti şi energetice la New Europe, la data de 15 august 2012, Ministrul Mediului şi Resurselor Naturale Eduard Savitskiy a declarat că Kievul a ales un consorţiu cu ExxonMobil, Royal Dutch Shell, OMV Petrom România şi firma de stat ucraineană Nadra Ukrainy pentru a dezvolta zona scitică din Marea Neagră. „Guvernul a susţinut o propunere de a semna o înţelegere de tip product-sharing, numind un grup de companii conduse de ExxonMobil”, a declarat Stavitskiy.

Ucraina a considerat investitorii Vestici „de preferat pentru Ucraina în faţa Lukoil”. Pe termen lung, dezvoltarea zonei Mării Negre ar fi putut duce la o creştere a producţiei de gaze în Ucraina, micşorând măsura în care ţara se bazează pe gazele ruseşti pe care le-ar fi înlocuit cu producţia domestică.

Dacă ne uităm pe declaraţiile recente date de guvernul auto-proclamat al Crimeii, observăm că o prioritate de top este naţionalizarea companiilor. Printre companiile ce vor fi naţionalizate se numără şi Chornomornaftogaz, subsidiară a Naftogaz Ucraina.

Orice noi înţelegeri cu privire la dezvoltarea sectoarelor petrolier şi gazeifer ale Mării Negre vor fi, cel mai probabil, conduse de una dintre companiile ruseşti, cum ar fi Gazprom, Lukoil, şi Rosneft. Interesele companiei Rosneft în această zonă sunt confirmate indirect de faptul că a fost implicată în explorarea geologică a zonei Curbei Tuapse (regiune economică exclusiv a Rusiei).

De asemenea, Rusia a plănuit să lanseze South Stream, oconductă menită să transporte gaze naturale ruseşti prin Marea Neagră către Bulgaria, Grecia, Italia şi Austria. Construcţia acesteia a început în decembrie 2012; primele livrări au fost programate pentru sfârşitul anului 2015. A fost plănuită evitarea zonei exclusive economice (Curba Tuapse) sau a platformei continentale ucrainene. Această extindere a rutei submarine cu aproximativ 100km adaugă 1,3-1,5 miliarde de dolari la costurile proiectului, fără a menţiona creşterea consturilor de întreţinere pe viitor. Este demn de notat faptul că noua rută a South Stream trece prin zona economică exclusivă a Turciei. Turcia este membră NATO şi ar putea fi interesată de proiecte alternative pentru construirea de conducte de gaze precum şi de alte aspecte în zona menţionată care să contravină intereselor Rusiei.

South_Stream-Turkish_shelfSouth Stream este un competitor direct al proiectului Nabucco West (cunoscut şi sub numele de „conducta de gaze Turcia-Austria”), o conductă care să transporte gaze de la graniţa bulgaro-turco către Austria. Aceasta a pierdut un concurs pentru transportarea gazului din Azerbaidjan către Europa, dar a rămas pe lista proiectelor menite să asigura siguranţa energetică a UE. Oficialii Comisiei Europene au susţinut în mod repetat că Nabucco West nu a murit şi că ar putea fi pus în practică dacă mai mult gaz din Marea Caspică devine disponibil. Date fiind evenimentele recente din Ucraina şi Rusia, acest proiect ar putea fi readus la viaţă pentru a scădea dependenţa faţă de gazele Rusiei.

Un război cu Ucraina i-ar permite lui Putin să menţină sau să crească prezurile gazelor şi petrolului. Problema Kremlinului este că SUA depăşeşte Rusia în privinţa producţiei de gaze şi petrol. În iunie 2013, extracţia resurselor menţionate şi combustibilii corespunzători în SUA au avut volume ce au depăşit 22 de milioane de barili, în timp ce Rusia a produs doar 21,8 milioane. Industria petrolieră reprezintă aproximativ 40% din veniturile fiscale în Rusia.

Guvernul rus are nevoie de un preţ al petrolului de peste 125 de dolari pentru a fi rentabil fiscal. Ministrul rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, a declarat în 2012: „Dacă preţul petrolului este de 80 de dolari pe baril, deficitul de buget va creşte cu 3% din PIB”. Economia Rusiei ar putea funcţiona normal pentru cel puţin un an dacă preţurile vor scădea la 60 de dolari pe baril, a spus acelaşi ministru în 2011. Dar, în realitate, un astfel de preţ, împreună cu sancţiunile economice, ar putea distruge economia Rusiei mult mai devreme. Proporţia de gaze şi petrol exportat către ţările care nu fac parte din CSI (Comunitatea Statelor Independente) în prima jumătate a anului 2013 a fost de 42,81%; cea de resurse minerale de 43,28%; cea de metale de 43,5%; iar cea de alte bunuri de doar 2-3%. În ianuarie 2014, proporţia de gaze şi petrol exportată către ţări care nu fac parte din CSI a fost de 77,5%. De aceea, un declin al veniturilor obţinute din petrol ar putea duce la o criză majoră, obligând statul rus să micşoreze cheltuielile în domenii costisitoare precum pensiile şi subsidiare, care reprezintă un fundament al stabilităţii regimului lui Putin. Pe lângă importanţa platformei Mării Negre în domniarea sectoarelor petrolier şi gazeifer, mai există încă un motiv pentru a controla estul şi sudul Ucrainei. Toate obiectivele industriale şi strategice importante pentru Rusia sunt concentrate în regiuni precum Donetsk, Kharkiv, Dnipropetrovosk, Zaporizhia, Mykolayev şi Kherson. Industria din aceste zone este legată strâns de cea rusească, în special de complexul industrial militar, precum producţia de vehicule de lansare şi transport de rachete, de turbine pentru centrale nucleare, de nave maritime şi avioane. Acestea sunt vitale pentru înarmarea şi re-echiparea armatei Rusiei care sunt plănuite în programul statului rus pentru dezvoltarea armamentului în perioada 2011-2020.

Aşa cum a declarat Vladimir Putin, procentul de arme noi în armata rusă va fi de 30% în 2015 şi 70% în 2020. Aceste planuri ar putea fi puse în pericol, deoarece relocarea în Rusia a producţiei de resurse necesare complexului industrial militar din Donetsk, Kharkiv, Dnepropetrovosk, Zaporizhia, Mykolayiv nu este o sarcină uşoară.

Aşadar, concluzionez că pentru a-şi atinge planurile militare, de apărare şi economice, ocuparea Crimeii nu este suficientă pentru Rusia. Toate zonele Mării Negre şi Mării Azov, ca şi estul şi sudul Ucraina ar trebui să fie controlate pentru a avea rezultate sustenabile. Cel mai probabil, Rusia plănuieşte să ocupe nu doar Crimeea, ci şi sudul şi estul Ucrainei, în primul rând Donetsk, Kharkov, Dnepropetrovsk, Zaporizhia, Odesa, Nikolayav şi Kherson. Pe lângă rezervele de gaze şi petrol, Rusia ar trebui să controleze aprovizionarea cu energie şi apă a părţii continentale a Ucrainei. Totodată, un factor important este planul de a produce armament nou.

O rezistenţă puternică şi neaşteptată din partea Ucrainei, eşecul în încercarea de a destabiliza estul şi sudul ţării menţionate, precum şi o presiune neprevăzut de puternică din partea Vestului ar forţa Rusia să se gândească la un plan de rezervă. În cazul în care intervenţia militară dă greş, acesta ar putea consta în punerea Crimeii şi, posibil, a estului şi sudului Ucrainei sub protectorat rusesc, lăsându-le, formal, ca parte a teritoriului ucrainean.

Surse:

1. Ukraine Crisis Endangers Exxon’s Black Sea Gas Drilling: Energy – Bloomberg – March 11, 2014

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-10/ukraine-crisis-endangers-exxon-s-black-sea-gas-drilling-energy.html

2. Losing Crimea Could Sink Ukraine’s Offshore Oil and Gas Hopes – BloombergBusinessWeek – March 11, 2014

http://www.businessweek.com/articles/2014-03-11/losing-crimea-could-sink-ukraines-offshore-oil-and-gas-hopes

3. Ukraine signs PSA with Eni, EDF for Black Sea blocks – KyivPost – November 27, 2013,

http://www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraine-signs-psa-with-eni-edf-for-black-sea-blocks-332525.html

4. Ukraine picks Americans over Russians to develop Black Sea shelf by Kostis Geropoulos, NewEurope, August 17, 2012

http://www.neurope.eu/article/ukraine-picks-americans-over-russians-develop-black-sea-shelf

5. Wikileaks, Ukraine Intelligence No. 59, July 2nd, 2009

http://wikileaks.org/gifiles/attach/175/175406_UIA_59.pdf

6. Tymoshenko: Black Sea shelf to be returned to state after change of power – KyivPost – February 9, 2011

http://www.kyivpost.com/content/politics/tymoshenko-black-sea-shelf-to-be-returned-to-state-96720.html

7. Выгода от Крыма? Шельф Черного моря – TheKievTimes – March 7, 2014

http://thekievtimes.ua/politics/334931-vygoda-ot-kryma-shelf-chernogo-morya.html

8. Владимир Милов: «Газпром» приватизирует все нефтегазовое имущество Украины в Крыму – Главком – March 12, 2014

http://glavcom.ua/articles/18168.html

9. Путина в Украине привлекают месторождения газа, – экс-замминистра энергетики России – Цензор.Нет – March 13, 2014

http://censor.net.ua/news/275532/putina_v_ukraine_privlekayut_mestorojdeniya_gaza_ekszamministra_energetiki_rossii

10. Западные нефтяные компании боятся инвестировать в проекты на украинском шельфе Черного моря – Укррудпром – March 12, 2014

http://www.ukrrudprom.ua/news/Zapadnie_neftyanie_kompanii_boyatsya_investirovat_v_proekti_na_u.html

11, Путин может отказаться от войны с Украиной взамен на получение протектората над Крымом – эксперт – УНИАН – March 14, 2014

http://www.unian.net/politics/896510-putin-mojet-otkazatsya-ot-voynyi-s-ukrainoy-vzamen-na-poluchenie-protektorata-nad-kryimom-ekspert.html

12. The Foreign Minister of Russia spreads lies about Donetsk and threatens to take it under protection  – Euromaidan PR, March 14/ 2014

http://euromaidanpr.wordpress.com/2014/03/14/the-foreign-minister-of-russia-spreads-lies-about-donetsk-and-threatens-to-take-it-under-protection/

13. South Stream bypasses Ukrainian shelf, by Mikhail Korchemkin, East European Gas Analysis (www.eegas.com) – August 5, 2009

http://www.eegas.com/Turkish_shelf.htm

14. South Stream web-site

http://www.south-stream.info/

15. Failed Nabucco West plan still on EU priority list-sources – Reuters – Sep 20, 2013

http://www.reuters.com/article/2013/09/20/eu-energyprojects-idUSL5N0HG26S20130920

16. Операция “Механический апельсин”, Игорь Джадан, Русский Журнал, April 21, 2008

http://www.russ.ru/pole/Operaciya-Mehanicheskij-apel-sin

17. War against Ukraine would allow Putin to maintain oil and gas prices – Euromaidan PR, March 10, 2014

http://euromaidanpr.wordpress.com/2014/03/10/war-against-ukraine-would-allow-putin-to-maintain-oil-and-gas-prices/#more-4312

18. Russia’s Petroleum Industry At Critical Juncture, Special To Pipeline & Gas Journal, September 2013, Vol. 240 No. 9

http://www.pipelineandgasjournal.com/russia%E2%80%99s-petroleum-industry-critical-juncture

19. What Would Falling Oil Prices do to Russia’s Geopolitical Ambitions? By Al Fin/ December 10, 2012

http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/What-Would-Falling-Oil-Prices-do-to-Russias-Geopolitical-Ambitions.html

20. Анализ экспорта и импорта Российской Федерации за 6 месяцев 2013 года – ПроВЭД – August 19, 2013

http://провэд.рф/analytics/research/5866-analiz-export-import.html

21. Экспорт-импорт важнейших товаров за январь 2014 года – TKS – March 07, 2014

http://www.tks.ru/news/nearby/2014/03/07/0005

22. Военная тайна №23 (18.09.2009), Ren-TV (Russia)  – September 18, 2009

https://www.youtube.com/watch?v=ZRBmiiwhuy8

23. Военная тайна №24 (25.09.2009) Ren-TV (Russia)  – September 25, 2009

24. Перевооружение российской армии идет в хорошем темпе, заявил Путин – РИА Новости, November 29, 2013

http://ria.ru/defense_safety/20131129/980738733.html

25. Перевооружение российской армии будет ускорено – Оружие России

http://www.arms-expo.ru/049057054048124054053054051.html

26. Российская государственная программа развития вооружений на 2011— 2020 годы

http://webdiscover.ru/200832.html

27. Рогозин: после угроз США перевооружение армии РФ не вызывает сомнений – РИА Новости – March 8, 2014

http://ria.ru/world/20140308/998749521.html

28. Максим Калашников. “Крещение огнем. Звезда пленительного риска”, Москва, Фолио, 2008

29. Максим Калашников «Крах Путинской России. Тьма в конце туннеля», Москва, Яуза, 2012

 

 

Acest articol este semnat de Vitalii Usenko şi editat de Olena Wawryshyn.

Traducere de UVT.

 

4 COMENTARII

  1. Iata si alte surse americane independente. Este evidenta politica impunerii discursului si a dorintei de razboi cu orice pret a USA. Evident ca ai lor soldati s-au cam terminat asa ca se folosec de imbecili gen Ucraina si Romania pe post de carne de tun. Este o batalie pe viata soi pe moarte pentru „sclavi si resurse”. Aceeasi tactica o folosea si Imperiul Roman atunci cand trupele lor de barbari se bateau cu … barbarii. Nimic nou sub soare. Imperiul Roman s-a prabusit atunci cand toate trupele erau constituite numai din barbari (in jurul anilor 350-400 d.H.), asa se va intampla si cu USA care va urma URSS-ului. Asa ca mai treduceti fratilor si acest filmulet si vedeti ca parca sunteti Antena 3. La aia numai Basescu e de vina, iar la voi numai Putin. Penibil ! What’s going on in the Ukraine?

    http://www.brasschecktv.com/page/26238.html

    • Dacă stăm strâmb și gândim drept , cam ai dreptate 🙂 .Adevarul este undeva la mijloc.

      • Adevarul e intotdeauna neutru.
        Doar ca toata propaganda ocidentala isi aplica brainwashing-ul si nu mai ajunge nimeni sa caute maar adevarul, dar sa-l mai si inteleaga.

  2. Este de admirat efortul facut in aceasta analiza pro nato/ue. O singura observatie : SI AMERICANILOR LE CONVINE SA AIBA PRETUL MARE LA PETROL SI GAZE CONVENTIONALE PT. CA NUMAIASA POT SA EXPORTE GAZE DE SIST. SI ASTA DOAR VREO 10 ANI. ASA SE JOACA O TARA , LA DOUA CAPETE ! Fkuol!!!

Comentariile sunt închise.