bsrpDacă Erdogan continuă să fie și mai dement decât a arătat deja că este, va închide Marea Neagră (cum previzibil era) pentru NATO, SUA, UE și, în general pentru cine mai vrea el. El și Putin (cum au anunțat colegii de ideologie de la Teheran). Consecințele blocării Bosforului și, astfel, ale transformării Mării Megre în balta de joacă a turcilor și rușilor, sunt devastatoare pentru România (și nu numai, firește).

V-ați fi așteptat, deci, ca un fost premier al României preocupat nu doar de Turcia, ci și de Marea Neagră, să sesizeze riscurile și să reacționeze. Mai ales dacă acel fost premier și-a mai și făcut o jucărie ong-istică care exact cu asta se ocupă: cu “proiecte regionale” în jurul Mării Negre. În caz că nu e deja foarte clar la cine mă refer, e vorba despre pompos intitulatul ONG “Black Sea Regional Projects 2020″ înființat de Ponta cu unii din țuțerii lui (care de partid, care de guvernare, care de interese). BSRP-ul lui Ponta poate fi găsit pe internet aici și pe Facebook aici.

Site-ul BSRP, însă, nu pomenește nimic de evenimentele din Turcia din ultimele zece zile, deși se laudă așa: “We bring together the most relevant experts in the field and put their expertise to good use, in order to develop relevant and long-lasting projects for economic, political and security development. The association aims to periodically release studies and impact analyses pertaining to the dynamics of the Black Sea Region. Moreover, BSRP has plans to organize international seminars and conferences dedicated to the problematic of the Black Sea Region.”

Probabil, însă, că “the most relevant experts in the field” din ONG-ul lui Ponta chiar nu cred că se întâmplă ceva relevant în momentul ăsta în Turcia, deci nici în bazinul Mării Negre, așa că tac profund.

Nici contul de Facebook al BSRP nu e mai activ, ultima postare fiind din 18 mai, când Ponta a participat “La Forumul Politic la Nivel Inalt China – UE , desfasurat la Beijing in 17-18 Mai.”

Postarea anterioară e din 6 aprilie, când Ponta a fost la… Istanbul și scria așa: “Am participat în calitate de invitat și speaker la a 19-a ediție a Forumului Economic Euroasiatic organizat de Fundația “Marmara”.

– am fost onorat să fiu alături de foști și actuali Președinți (extrem de apreciat de toți participanții a fost Dl. Emil Constantinescu pentru activitatea sa în cadrul Fundației de peste 10 ani), premieri, miniștri, oameni politici și de afaceri din 40 de țări;

– a fost încă un prilej să subliniez atât în intervențiile publice cât și în toate discuțiile private interesul major al României pentru oportunitățile economice strategice oferite de Proiectul “New Silk Road” și de parteneriatul nostru cu Turcia, China și țările din regiune!”

Dar atunci, în aprilie, când Erdogan nu instaurase dictatura pe față, Ponta putea bate câmpii despre “interesul major al României pentru oportunitățile economice strategice oferite de Proiectul <New Silk Road> și de parteneriatul nostru cu Turcia, China și țările din regiune!”, acum e mucles.

A propos de BSRP: aștept cu mare interes secțiunea “Donații, finanțări, sponsorizări, șpăgi, plăți informale” de pe site-ul ONG-ului lui Ponta, sunt convins că ne va arăta tuturor că Viorel chiar nu a frecat duda cu oengismele lui de dată recentă.

sursa: prisacariu.ro