romania-versus-rusiaAparatul rus de propagandă s-a repus în funcțiune odată cu izbucnirea protestelor anticorupție declanșate săptămâna trecută la Chișinau, ca urmare a învestirii guvernului condus de liberal-democratul Pavel Filip, scrie b1.ro.

Postul de televiziune rus Pervîi Kanal a difuzat duminică seară o știre despre  protestele  din Republica Moldova în care se se spune că “toate partidele de opoziție insistă că protestul este pașnic, în Europa deja ne-am integrat, de aceea putem insista numai pe una: ca autoritățile noastre să mediteze și să salveze țara, în caz contrar, potrivit unor documente adoptate în urma cu câțiva ani, în caz de dezordini, în Moldova vor fi introduse armata română și administrația românească și asta va fi sfârșitul independenței Moldovei pentru totdeauna”.

Postul de televiziune Prime, care retransmite Pervîi kanal în Moldova și aparține prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a cenzurat această ediție a buletinului de știri.

O informație similară a fost difuzată de Tiras.ru, scrie api.md. Site-ul rusesc a anunțat luni, 25 ianuarie 2016, că „România e gata în orice moment să introducă carabinierii săi în Moldova. Pentru aceasta, așteaptă doar un pretext convenabil(…) Conform unor acorduri interguvernamentale, România are dreptul să intre cu structurile sale de forță în Moldova pentru menținerea «ordinii constituționale»”.

Foștii miniștri moldoveni ai Apărării, Vitalie Marinuța și Viorel Cibotaru, au declarat că nu există acorduri cu asemenea conținut semnate între guvernele Republicii Moldova și României.

„Este un fals. Noi avem un acord nou de cooperare în domeniul militar, din 2012, însă el nu prevede astfel de acțiuni”, a subliniat Vitalie Marinuța.

“Este o speculație ieftină, o interpretare perversă a conținutului parteneriatelor noastre de securitate și apărare cu NATO, SUA sau România”, a menționat, la rândul său, Viorel Cibotaru.

În 2012 guvernele de la Chișinău și București au încheiat două acorduri în domeniu: unul de cooperare în domeniul militar (în vigoare din 2013) și altul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor.