protest-b1UPDATE: Scandalul iscat de declaraţiile injurioase ale realizatorului TV Radu Banciu la adresa cetăţenilor Republicii Moldova continuă să stârnească reacții din partea opiniei publice. Peste 150 de tineri s-au adunat, în această seară, în faţa sediului B1 TV de pe Calea Victoriei pentru a protesta faţă de declaraţiile lui Radu Banciu.

Protestatarii au purtat în piept ecusoane cu cuvinte sau expresii precum „O mizerie de om“, „borfaş“, „Incompetentă“, „Terchea-berchea“, „Cerşetor“, folosite de Radu Banciu în emisiunea din 26 decembrie. De asemenea tinerii au purtat steaguri şi pancarte, pe care scria „Români, deci borfaşi?“, „Marseille merde“ (echipa de fotbal al cărei fan este Radu Banciu). Printre manifestanți s-au aflat și studenți sau elevi din Republica Moldova, basarabeni care s-au stabilit în România, precum și bucureșteni care au venit să-și exprime solidaritatea cu aceștia. Protestatarii au fost păziți atenți de jandarmi, care i-au înghesuit atât pe ei cât și pe jurnaliști pe trotuarele extrem de înguste din fața postului de televiziune, de teamă ca aceștia să nu cumva să perturbe circulația.

Jurnalist din Republica Moldova, legitimat de jandarmi

Spre finalul protestului, un jurnalist din Republica Moldova, Sergiu Brega de la site-ul Curaj.TV, a fost legitimat de jandarmi pentru că în timp ce a filmat manifestația se afla la câțiva centimetri de bordură, iar oamenii în uniformă au considerat că a încălcat legea. Aceștia i-au adresat remarci care prin care luau în derâdere faptul că provenea din Republica Moldova și că din acest motiv nu ar cunoaște legea din România. “Vă aducem la cunoștință legea română. Legea dumneavoastră e făcută pe genunchi dealtfel, dar legea română nu e în niciun caz așa”, i-a replicat un jandarm în momentul în care întreba motivul pentru care este legitimat. Jandarmii s-au dat la o parte în momentul în care au văzut camera de luat vederi de la Nașul TV (puteți vedea scena la minutul 32:40 în înregistrarea de mai sus), însă întreaga scenă a fost transmisă în direct de postul nostru de televiziune. Mai jos puteți vedea și filmarea făcută de jurnalistul din Republica Moldova.


B1 TV a ignorat protestul din fața propriului studio

Manifestanții au fost fost intervievați și de jurnaliști străini, care încercau să afle percepția românilor față de afirmațiile făcute de realizatorul de televiziune cu privire la cetățenii din Republica Moldova, în contextul în care la începutul acestei luni au fost ridicate restricțiile pe piața muncii în mai multe țări ale Uniunii Europene. Evenimentul a fost transmis integral de Nașul TV și parțial de alte posturi tv, din România și Republica Moldova, precum și pe internet.

B1 TV a preferat să ignore evenimentul din fața propriului studio, chiar dacă acesta se desfășura sub geamul lor în timpul unei emisiuni în direct. Mai mult, după cum a declarat Iulia Modiga de la Acțiunea 2012 într-o intervenție în direct la postul Publika TV din Chișinău, niciun reprezentant al postului nu a stat de vorbă cu protestatarii. Protestul a fost unul paşnic şi s-a încheiat fără incidente majore.

 

banciuAproximativ 500 de bucureșteni vor protesta joi seară în fața studioului postului de televiziune B1 TV de pe Calea Victoriei, ca urmare a afirmațiilor jignitoare ale realizatorului Radu Banciu adresate moldovenilor. Manifestația a fost anunțată de reprezentanții Platformei unioniste “Acțiunea 2012”, potrivit unui comunicat de presă, și va începe la ora 20:00.

“Limbajul injurios folosit de realizatorul emisiunii ,,Lumea lui Banciu”, acuzațiile nejustificate și atacurile dizgrațioase îndreptate împotriva unei părți a poporului român ne determină să credem fie că autorul lor se afla în căutarea unui rating confortabil, fie că ,,patria”, ,,neamul” și ,,țara” sunt pentru acesta niște concepte abstracte, care îi repugnă”, a declarat Mihai Nicolae, co-președintele Platformei unioniste “Acțiunea 2012”.

Reprezentanții “Acțiunea 2012” susțin că realizatorul de televiziune Radu Banciu nu reprezintă societatea din România, ci “un caz izolat, încadrat în cele 12 procente ale persoanelor care nu susțin unirea celor două state românești”.

“Proverbul ‘Câinii latră, caravana trece’ ne motivează să neglijăm astfel de poziții secundare, menite să dezbine, și să privim spre ceea ce îi unește pe români, fie că sunt în Ardeal, în Oltenia, în Republica Moldova sau Muntenia: limba, istoria, obiceiurile și tradițiile. De asemenea, declarațiile tot mai pronunțate în favoarea unității naționale ale unor oficiali de rang înalt de la București arată aprecierea la justa valoare a tuturor românilor, fie că se află în dreapta Prutului, fie în stânga lui”, precizează autorii comunicatului.

Organizația a realizat și un videoclip, pe care l-a postat pe Youtube.

 

Derapajul, sancționat de CNA cu amendă

Platforma unionistă a salutat decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a sancționa postul tv pentru emisiunea lui Radu Banciu, ca urmare a denigrărilor televizate.

CNA a decis, luni, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea “Talk B1” din 29 noiembrie şi a afirmaţiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu pe 24 decembrie. Potrivit CNA, Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, spunând despre acesta că este “un terchea-berchea” și a afirmat că “În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”. El a vorbit şi despre tinerii moldoveni veniţi la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Reprezentanții postului tv au susținut în fața CNA că Radu Banciu și-a exprimat opiniile, iar “această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertăţii de exprimare”.

Cel mai probabil, Radu Banciu nu va vedea protestele decât la televizor, în presă sau pe internet. Potrivit unui anunț făcut de B1 TV, emisiunea „Lumea lui Banciu” revine pe post de luni, 20 ianuarie, când realizatorul Radu Banciu revine din vacanța de sfârșit de an.
Reacții dure la Chișinău

Atitudinea lui Radu Banciu a fost taxată dur și de oficialii de la Chișinău.

“Acest individ, că nu pot să-l numesc jurnalist, probabil nu a vizitat niciodată Republica Moldova. Am văzut aceste declaraţii şi felul în care se exprima. Probabil că individul avea complexe şi frustrări, poate avea nişte probleme în copilărie, cine ştie. Să-l lăsăm, este un caz cronic care urmează probabil să-l examineze din punct de vedere medical altcineva. (…) Ca cetăţean i-aş sugera acestui individ cât şi canalului de televiziune că aceste declaraţii nu au nimic cu libertatea presei şi să-i sugerez să adrese scuze cetăţenilor Republicii Moldova şi dlui Iurie Leancă.”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu.

O reacție dură a venit și de la președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, originar din Republica Moldova.

“Banciu a adus jigniri extrem de grave tuturor basarabenilor. Opinia dată nu reprezintă, însă, o poziție oficială a statului român și nici măcar părerea cetățenilor României. (…) Gestul acestuia de a afirma asemenea chestii pe un post de televiziune, îl consider deopotrivă deplasat și condamnabil. De altfel, pentru atitudinea sa, care a depășit orice limită, a și fost sancționat de către o autoritate competentă”, a spus Tomac, potrivit unimedia.info.

Nu doar oficialii de la Chișinău și presa de peste Prut au criticat atitudinea moderatorului tv, ci și studenții moldoveni din România, vizați direct de afirmațiile acestuia.

“Vreau să vă reamintesc, domnule Radu, că noi nu umblăm cu cerutul, nici în România, nici în Europa. Domnule Banciu, că sînteţi un bădăran prost documentat, prost la vorbă, care nu ştie ce spune. Cu mare drag, de la o curvă care nu a rămas gravidă în primul semestru, care are de gînd să termine cu brio facultatea, aşa cum au făcut-o o mulţime de alţi studenţi moldoveni”, a scris Virginia Romanovici, studentă la jurnalism în România, citată de portalul Noi.md.

8 COMENTARII

 1. mai dar cati au sarit sa l critice pe banciu, dar inclusiv cna cu amenda.
  dar badea de la antene care are vechime mai mare decat banciu ce are, draci pe el de aceia negri care produc teama sa fie atins?
  mircea badea ameninta de multa vreme in emisiunea lui , ameninta cu moartea cu bataia
  radu banciu e un sarcastic feroce si da vorbeste si foarte urat hai sa recunosc, mai ales ca sunt femeie si uneori cand judeca femeile sare rau calul insa pe unele le taxeaza binemeritat
  e chiar insuportabil insa nu se numeste mircea badea care atenteaza cu adevarat manipuleaza minte cu desavarsire doamne fereste sa fii aproape de el ca te ai alege cu ceva mai mult decat vanatai si flegme… aia e
  tara arde si baba se piapatana
  aseara am vrut sa postez comentariu sotul mi a zis ca nu se merita am dat pe b1, la fel alti latrai usl isti asa ca am renuntat, am dat pe procinema ca era serialul mash…
  ati dat din fata b1, mai bine dadeati o emisiune cu nasul care lipseste sigur e treaba lui, sa l vad anul acesta pe domnul moraru ca e greu dar cum face parte din armata cam mica , adica, robert turcescu, sabin orcan, catalin prisecariu, etc. ei da am insirat ceea ce stiu ca lupta cu comunistii astia cu nenorociti care iar sunt la putere – deci sa l vad pe radu moraru cum le da si el la gioale ca e prea mult … si sa stau sa inghit marea manifestatie a moldovenilor, domnule a fost ceva gretos, ce interviuri, ce declaratii, ce ganduri cuminti, ce sa spun, pai nenea cu moldovenii cuminti care nu cersesc, mai bine tacea filozof ramanea, de cate ori n am aflat de moldoveni hoti din grupari periculoase in occident, haida de, asta chiar a fost adunare impotriva lui banciu, poate pe deasupra, aici a fost vizat postul b1tv ca e an electoral si fraierii inghit sedative securiste si a la voiculescu securistul.
  ce atata deranj pentru unii bucurestenii vai ce patrioti, dar cand romanii din strainatate erau facuti capsunari cum a fost, au manifestat asa zisi capsunari? insa moldovenii, n au ce face, se considera si ei ca multi ei buricul pamantului ca si romanii de altfel, care totusi au inceput sa mai lase rata din brate.
  ce comentarii, ce de pareri cu unirea cu fratii, si ce daca au votat cu basescu, a fost decizia lor, au primit bani deja, de unde ca sunt nedreptatiti de banciu, asa ca erau si studenti, jigniti… n aveau de invatat bre oameni buni? iar autoritatile moldovene ce tzafna in declaratii, mai bine si ar vedea de treaba lor ca au destule probleme, tara lor nu sta pe roze si ei ca si politicienii nostri, in frunte cu leanca asta, nene, n ai treaba, n aii guvern de condus, ca si ponta, doar vaiete, acuzatii dar trai neneaca pe spatele poporului.
  mare scofala cu emisiunea lui banciu, dar intre cand se cearta, moldovenii ce si zic, te iubesc ma prapadesc …
  si romanii la fel, la cate insulte am vazut si mizerii in realitate si pe forumuri, sa punem de fiecare data de cate un protest?
  si ce sariti atata multi sa l injurati pe banciu, dar pe voi nu va vedeti, vorba aia din biblie, dai cu piatra dar tu cum esti?
  ce sa spun, antena 3 injura si balacareste de ani de zile cu minciuni si cna doar miauna din colt din cand in cand la ei.
  sa inceapa deratizare cum zice un nene pe sus cu mircea badea si mai vedem dar pana la urma unul isi face mendrele iar altul trebuie pus la zid?cine suntem noi, iar pe moldovenii care au protestat eu nu i cred ca si au luat din timpul lor neaparat pentru banciu, au servit interesul cuiva si sunt sigur ca anul acesta moldovenii vor mai constitui ajutor, in ghilimele, impotriva regimului odios basescu, ca naa, numai ei mai lipseau, au votat pe base mai ani, acu o sa i ceara socoteala, aia e, buna ziua ti am dat, belea mi am capatat.
  daca mie nu mi a placut fiorosul de badea, o emsiune plina de laturi, uite mie imi place emisiunea lui banciu tot cu laturi asa e.
  asta e, pai ce sa fac, e simplu, antenele realitatile nu mai exista de demult pentru mine, nasul are emisiuni asa camm sporadic si ma uit la b1 la banciu.traiasca si tu nasule nu te intorci mai repede, lasa barbile astea cu moldovenii, le au si ei pe ale lor. nu uita, saracul tot al dracu, noi cum suntem, zi de zi pierdem in favoarea comunistilor si stam acu de moldovenisme si frustrari numite radu banciu.
  in fond nu ne au bagat ei in u.e. ca tot se dau in barci ca ei in tara noastra sunt demni invata si ca noi suntem la adapost… sunt la putere comunistii si cu aiurerile astea de proteste mai pun gaz pe foc pentru alegatorii usl si autoritatile comuniste de la chisinau.Ca era aseara o femeie care protesta pentru fratii de peste prut, pai du te tanti la ei ajuta i practic nu din gura.Asta e parerea mea, mult zgomot pentru nimic.

 2. Ce fata de porc avea Jandarmul care l-a legitimat pe tanarul din Moldova , se vede clar cat sunt de educati acesti jandarmi .

 3. Radu Banciu este prototipul sferto-doctului: NU stie, dar (EL) stie ca stie!

  Numai cum vorbeste despre femei se vede cit este de frustrate…
  “Iarta-l Doamne ca NU stie ce spune…” Oare prostovanul NU stie ca Stefan cel Mare I-a oprit pe turci la Vaslui cind sultan era CUCERITORUL CONSTANTINOPOLULUI Mahomed al II lea? Si ca probabil jumatate dintre osteni erau din Basarabia?

  Nu e departe ca inteligenta si cultura de Ponta, Sova, Dragnea sau Zgonea!

 4. Radu Banciu este prototipul sferto-doctului: NU stie, dar (EL) stie ca stie!

  Nu e departe ca inteligenta si sultura de Ponta, Sova, Dragnea sau Zgonea!

 5. Radu Banciu, jeg ce esti! Ballhead, mars in p_z_a matii de hahalera ce esti! Faci spectacol, banu’ intra in poznar! Fuck you mother fucker! Mars la Big Brother! N-ai ce cauta in Dracia, sionist imputit ce esti!

 6. …de ce nu demonstreaza ciumpalacii si in fata antenei 3 ,pentru modul cum niste idioti de realizatori au tratat-o pe Andreea Pora ?…de ce nu sunt amendati ?…de ce pentru unii muma si pentru altii ciuma ?…rusine celor care judeca cu picioarele !

 7. Acest individ nu are ce cauta pe sticla si cei care-l urmaresc bu pot sa spun decat ca sunt ca si el , este de joasa speta. Si credeam ca postul B1 se respecta dar …..

  • …ar trebui sa te revolti si pentru atitudinea celor de la antena vizavi de Pora…sau pentru ei nu ai cuvinte ?…..

Comments are closed.