UPDATE: „O actiune pasnica a VIER PFOTEN si a voluntarilor care ne-au insotit a adus in atentia opiniei publice o situatie scandaloasa: o autoritatea publica din Romania incalca zilnic dispozitii ale Justitiei, iar Politia asista impasibila sau chiar protejeaza activitatile ilegale! Dupa blocarea camionului cu cadavre de caini si ore de negocieri intense, politia a fost in cele din urma convinsa sa preia vehicului pentru verificari. Deschiderea camionului a fost „un moment grotesc, care i-a dat cativa pasi inapoi chiar si pe politisti”, dupa cum povesteste Gabiel Paun, singurul reprezentant al VIER PFOTEN care a putut intra in sectia de politie. Pentru ca a fost reclamata posibila ucidere a cainilor prin substante interzise, oamenii legii au prelevat probe pentru a fi analizate. Politia s-a angajat ca, in 48 de ore de la inceperea verificarilor, sa transmita VIER PFOTEN un raport despre primele constatari”, au declarat astăzi reprezentanții Vier Pfoten România.

 
20 de reprezentanți ai Vier Pfoten din Romania, Germania, Austria, Elvetia si Marea Britanie, alături de voluntari, au oprit în cursul serii de joi un camion care transporta peste o sută de cadavre de câini uciși ilegal în adăpostul public Bragadiru sau Mihăilesti. Protestul a fost unul pașnic, iar participanții au afișat bannere cu mesajul „Domnule Ponta, opriți uciderea câinilor!” în română, engleză și germană.

De aproape 3 luni, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei București ucide ilegal câini sanatoși, în vreme ce Guvernul României nu ia nicio măsură pentru a opri aceste ilegalități. Uciderea câinilor încalcă decizia Curții de Apel București, care a suspendat, la 20 iunie 2014, Normele de aplicare a OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013.

”Am chemat poliția ca să aplice legea și decizia Curții de Apel București. Încă de anul trecut, când Parlamentul a adoptat legea uciderii sub presiunea emoțiilor, VIER PFOTEN a avertizat cu privire la efectele devastatoare și total neconstructive pe care le va avea această nouă legislație. Îi cerem premierului Ponta să emită o Ordonanță de Urgență pentru a opri uciderea animalelor și pentru a debloca situația gestionării câinilor fără stăpân”, a declarat Gabriel Păun, Director de Campanii VIER PFOTEN International.

Camioneta, în care se aflau peste 100 de cadavre de câini, aparține societății comerciale Stericycle, contractată de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) pentru a transporta și distruge cadavrele câinilor uciși în adăposturile publice. Suspiciunile legate de activitățile ilegale ale ASPA au determinat VIER PFOTEN să intervină pentru a dezvălui aceste practici. La fața locului au fost chemați și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Ilfov.

Camionul a fost condus in cele din urma la sectia de politie din Domnesti, unde a fost deschis. Un reprezentant VIER PFOTEN a asistat la deschiderea dubei, in care se afla cel putin 150 de cadavre de caini introduse in containere de plastic!

Potrivit declarațiilor recente făcute de coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu, mai mult de jumătate din cei 16.000 de câini uciși în București, au fost eliminați după 20 iunie 2014, când Curtea de Apel a suspendat Normele de aplicare a OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013. VIER PFOTEN a depus plângere penală împotriva mai multor reprezentanți din conducerea ASPA pentru desfășurarea acestor activități în lipsa unei baze legale.

Uciderea câinilor prin metode pline de cruzime este doar capătul unui lung șir de ilegalități petrecute în adăposturile publice. În iulie 2014, VIER PFOTEN a dat publicității un raport șocant, însoțit de dovezi video, privind activitățile ilegale din marea majoritate a adăposturilor publice din România. Rezultatele investigației sunt șocante: nici unul dintre cele 43 de adăposturi nu este conform legii. Au fost identificate până la 29 de încălcări ale legii, printre care: suprapopulare, prezența cadavrelor de câini printre câini sănătoși, cățele cu pui ținuți printre câini adulți, hrană contaminată de excremente și gunoaie, padocuri neigienizate și scurgeri reziduale între padocuri. Filmările arată urme de sânge în multe cuști, precum câini răniți sau foarte bolnavi care nu benficiază de asistență medicală.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.