Protest Bucuresti 21
Mii de români au ieșit duminică în stradă în întreaga țară, pentru a-și manifesta public nemulțumirea și revolta, după ce guvernul condus de Victor Ponta a aprobat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Înarmați cu pancarte împotriva Guvernului USL și a companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation, oamenii au manifestat pașnic împotriva mineritului cu cianuri. Evenimentul a fost ignorat de cele mai multe televiziuni de știri, precum și de o mare parte a presei, cu câteva excepții. Majoritatea celor care nu au relatat evenimentul au contracte de publicitate cu Roșia Montană Gold Corporation și difuzează spoturi publicitare de promovare a proiectului minier din Munții Apuseni.

 
ROȘIA MONTANĂ Startul protestelor a fost dat la ora 14:00 de localnicii din Roșia Montană, cei mai afectați de proiect.

universitate UPDATE 1 – BUCUREȘTI Protestul din Piața Universității, în zona fântânii arteziene de la Arhitectură, a început în jurul orei 17:00. Urmăriți aici IMAGINI LIVE din Piața Universității (webcam). Peste o mie de oameni s-au adunat în această după-amiază în Piața Universității din Capitală. Demonstratii au pancarte pe care scrie „Aurul pleaca, cianura ramane”, „Rosia Montana nu e de vanzare”, „Muntii au suflet, sufletul nu e de vanzare”.

Printre participanți se numără și deputatul PDL Theodor Paleologu, care şi-a arătat speranţa că va exista o majoritate în Parlament care va respinge acest proiect de lege. Fiind întrebat cum vede protestul, democrat-liberalul a spus că este “foarte util”.

“Este foarte util pentru că urmează un vot în Parlament şi este important să ne mobilizăm cât mai mulţi pentru a da un semnal parlamentarilor în speranţa că va exista o majoritate care va respinge această lege specială pentru Roşia Montană”, a afirmat Paleologu.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”44934″]
sursa video: Cristiana Apostol (via Youtube)

În total, în jur de 2.500 de persoane care se opun redeschiderii exploatării de la Roşia Montană s-au strâns în centrul Capitalei, la Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană aprobat marţi de Gurvern şi care urmează să fie supus dezbaterii şi votului Parlamentului în sesiunea care debutează mâine. Oamenii au pornit în marș, pe străzi, spre sediul Guvernului.

Protest Bucuresti 20Pe Bulevardul Magheru, oamenii care au vazut convoiul au inceput sa iasa din case si s-au alaturat protestatarilor. Ba chiar si turisti s-au alaturat maselor, impresionati de miscarea romanilor. Manifestantii anunta ca nu se vor opri aici, ci vor continua si zilele urmatoare, in numar tot mai mare. In jurul orei 21:00 ei au inceput sa se intoarca in Piata Universitatii, unde ameninta ca vor ramane pana cand Guvernul va da inapoi.Cei peste 2.500 de manifestanţi împotriva proiectului de la Roşia Montană adunaţi duminică seară în Capitală, la Universitate, au ajuns în faţa sediului Guvernului, unde manifestă în continuare, zona fiind securizată de jandarmi.

Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au mers, pe carosabil, până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde s-au oprit în urmă cu câteva minute. Zona a fost securizată de jandarmi, iar traficul rutier nu este perturbat. Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au blocat piaţa, ocupând carosabilul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, şi au început să se îndrepte către Piaţa Romană. Traficul a fost deviat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, după ce protestatarii adunaţi la fântâna de la Universitate au intrat pe carosabil, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, până în dreptul străzii Batiştei.

În urmă cu câteva minute, mulţimea a început să se îndrepte spre Piaţa Romană.

UPDATE 2 – IAȘI Peste 200 de ieseni au venit astazi in Piata Unirii. Ei s-au alaturat astfel tutturor celor care au organizat proteste in toata tara. Oamenii nu sunt de acord cu extractia aurului de la Rosia Montana prin folosirea cianurilor. Ei au purtat pancarte pe care scria: „Salvati Rosia Montana!”, „Vrem natura, nu cianura!”, „Rosia Montana nu e de vanzare”, „Uniti, salvam Rosia Montana”.

UPDATE 3 – CLUJ NAPOCA Peste 2.000 de oameni s-au adunat, până la ora 17:30, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde au afişat diferite bannere şi au scandat lozinci împotriva Guvernului, potrivit citynews.ro „Avem cu toţi o rană: Roşia Montană”, „Ponta și RMGC, aceeaşi mizerie”, „Trei guverne ne-au încercat, însă noi nu i-am lăsat”, „Viitorul Roşiei Montane, viitorul României” – au fost câteva dintre mesajele afişate de protestatari.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”44848″] sursa video: citynews.ro

Aceştia au fost invitaţi să ia cuvântul la un microfon pentru a spune ce îi nemulţumeşte legat de proiectul de exploatare de la Roşia Montană. „Am văzut că politicienii s-au răzgândit în ultimul moment, când au văzut că sunt pline pieţele din România, dar să nu-i credeţi! Ponta e schizofrenic dacă spune că el a girat ca premier pentru proiect, dar se opune ca deputat şi ca cetăţean”, a spus unul dintre cei care au vorbit în faţa mulţimii. Deşi în piaţă şi-au făcut apariţia şi unii politicieni, protestatarii au dorit să transmită un mesaj clar: manifestările nu au nicio culoare politică, iar cei prezenţi nu vor să îşi asocieze imaginea cu politicienii.

UPDATE 4 – ORADEA Peste 100 de orădeni, îmbrăcaţi în tricouri verzi şi roşii, culorile simbol ale campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, au participat duminică după amiaza, în Piaţa Unirii, la un flash mob împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, după ce săptămâna trecută Guvernul a aprobat un proiect în acest sens. Participanţii au cântat imnul „Deşteaptă-te române”, cu dedicaţie pentru autorităţi.

UPDATE 5 – BAIA MARE Un protest impotriva proiectului minier de la Rosia Montana a avut loc si in Baia Mare, la Statuia Ostasului Roman, de la ora 17:00. Initiatorii manifestarii isi propun ca in acest fel sa se alature locuitorilor din alte orase din tara care nu sunt de acord cu decizia luata de Guvern privind exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Actiunea de protest, autorizata de catre Primaria Baia Mare, a constat intr-o adunare publica urmata de un mars, desfasurat pe traseul Statuia Ostasului Roman – strada Podul Viilor – strada Gheorghe Sincai – Prefectura.

UPDATE 6 – PLOIEȘTI Zeci de ploiesteni de toate varstele au protestat, duminica, impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana, in Piata Toma Socolescu din centrul municipiului. „Inarmati” cu pancarte, megafoane si multa rabdare, cei aproximativ 20 de protestatari au incercat, pret de o ora, sa atraga cat mai multa lume la manifest. Din pacate, putini au fost cei care s-au alaturat strigatului care se vrea a opri proiectul Rosia Montana.

UPDATE 7 – TIMIȘOARA Sute de oamani au protestat și la Timișoara. Pentru că manifestația nu le-a fost autorizată de primărie, protestatarii au declarat-o manifestare culturală și au scandat „Vrem cultură, nu cianură!”. Şi la Lugoj, grupuri de tineri care sunt împotriva a tot ceea ce se întâmplă la Roşia Montană și-au manifestat nemulțumirile în public.

UPDATE 8 – BISTRIȚA Aproximativ 40 de bistriţeni s-au alăturat protestului desfăşurat în mai multe oraşe din România, care are ca obiect sensibilizarea parlamentarilor de a nu adopta proiectul vizând aprobarea demarării exploatării aurifere de la Roşia Montană. Protestul bistriţenilor a debutat la ora 17.00 şi s-a desfăşurat în apropierea Bisericii Evanghelice din centrul istoric. Acesta a fost anunţat pe Facebook, dar şi printr-o serie de fluturaşi care au fost distribuiţi prin municipiul Bistriţa, cu câteva ore înainte.

UPDATE 8 – ARAD La Arad, în faţa Primăriei, a fost o adunare spontană a circa 200 de cetăţeni nemulţumiţi de deschiderea exploatării aurului la Roşia Montană.

UPDATE 9 – ALBA IULIA Și la Alba Iulia, câteva zeci de persoane au protestat față de începerea proiectului minier de la Roșia Montană.

UPDATE 10 – BRAȘOV Proteste asemănătoare au avut loc și la Brașov.

UPDATE 11 – TÂRGU MUREȘ La Târgu Mureș, zeci de oameni au ieșit în stradă, pentru a-și exprima dezacordul.

 
 

Zeci de mii de români au anunțat că vor ieși în stradă pentru a-și manifesta public nemulțumirea și revolta, după ce guvernul condus de Victor Ponta a aprobat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Startul protestelor a fost dat la ora 14:00 de localnicii din Roșia Montană, cei mai afectați de proiect. Alte manifestații de protest sunt anunțate pentru ora 17:00, în alte zeci de orașe din România, dar și în multe orașe importante din străinătate.

Potrivit unui comunicat de presă remis Nașul Tv de organizatori, începând cu ora 17:00 vor avea loc proteste în Bârlad – Biserica Sfântul Ilie, Bucuresti – Piata Universitatii (la Statui), Alba Iulia – Cinema Dacia, Timisoara – Piata Operei, Iasi – Piata Unirii, Cluj Napoca – Piata Unirii, Brasov – Prefectura Brasov, Galati – Prefectura Galati, Arad – Primaria Arad, Deva – Piata Unirii, Constanta – Prefectura Constanta, Targu-Mures – Ceasul cu Flori, Sibiu – Piata Mare in fata Primariei, Piatra-Neamt – Prefectura Piatra-neamt, Bistrita – Piata Centrala, Baia Mare – Statuia Ostasului Roman, Gheorghieni – Centrul orasului, Sfantu-Gheorghe – Parcul Elisabeta, la obelisc, Pitesti – Piata Vasile Milea, Barlad – Piata Sfantul Ilie (langa biserica Sf Ilie), Satu Mare – Platou Piata 25 Octombrie, Craiova – Mihai Viteazu, Dorohoi – Centrul orasului (la statuie), Oradea – Statuia Mihai Viteazu,
Ploiesti – Piata Toma Socolescu.

Printre orașele unde sunt anunțate manifestații se numără Paris, Bruxelles, Viena, Berlin, Londra, Roma Praga, Lisabona, Oslo, Copenhaga, Madrid, Luxemburg, Washington D.C., Maastricht, Amsterdam, Budapesta, Munchen, Bonn, Aarhus, Geneva, Varsovia.

[rev_slider rosiamontana]
sursa foto: Facebook
 
 

10 COMENTARII

 1. sa facem tot noi ca aia platiti si votati sa o faca sint in vacante si dorm.si de beneficiat beneficiaza tot ei.sa-i mai votati!

 2. VISE UMEDE : MAXIM 1-200 DE NEMANCATI ONG-ISTI SPONSORIZATI DE SOROS
  NASULE, TE FACI DE RAS

  • Reao mică! Io nu mi-s nici nemâncat, nici ong-ist și nici sponsorizat de hârdăul cela de rahat. Deci… Cu numărul ai nimerit-o, cel puțin pe unde am fost eu. Dar… azi 100-200, mâine tot atâta, poimâine, cu voia lui Dumnezeu, poate mai mulți. Important e că lumea va vedea că se mișcă ceva, că nu toți dorm în fotolii și dau din taste, făcând mișto ieftin. Pe de altă parte, n-am văzut mutrele suspecte din iarnă și nici galeriile și copiii de mingi care au orăcăit în iarnă pentru câteva sute de lei, filmați de toate televizuinile și din toate unghiurile, ca să pară mulți. Să fii iubit/ă!

  • Aici ai dat cu bita in balta rau de tot! Tine de manipulare ordinara sa spui exact contrariul.Adica, rmgc este proprietatea lui Soros si tu sustii ca cei care au iesit in strada sint sponsorizati de el…bun asa!
   Nasul nu se face de ris,pentru simplul motiv ca nu a organizat el mitingurile!
   Doar tu!

Comentariile sunt închise.