radu preda
Președintele Instititului pentru Cercetarea Crimelor comunismului (ICCMER),Radu Preda, a anunțat la o dezbatere la Muzeul Țăranului Român că pregătește un memoriu pe care-l va adresa Președintelui Klaus Iohannis și președinților celor două Camere ale Parlamentului pe subiectul legii antilegionari despre care spune că introduce delictul de opinie în Codul Penal și este, de fapt, o lege pro comunistă.

Preda susține că documentul promulgat deja de Președinte conține mai multe erori și că poate face mai mult rău decât bine, aruncând nepermis meditația asupra istoriei țării într-o zonă a resentimentelor și dezbinării, închizând posibilitatea oricărui dialog autentic privitor la trecut.

Radu Preda a spus și că, printre principalele reproșuri pe care le aduce respectivei legi – care are și părți bune, susține teologul – se află și ignorarea totală a crimelor comise de regimul comunist și de reprezentanții acestuia.

”Legea aceasta ”anti legionară” este, de fapt, o lege pro-comunistă”, a spus Radu Preda.

Rezultă din aceasta, spune directorul IICCMER, o situație bizară în care, după mulți ani de derută, avem primul torționar comunist condamnat și o condamnare politică, verbală, a Comunismului, dar nu și un cadru legislativ care să permită condamnarea morală a liderilor comuniști și care să facă posibilă, ca în cazul Holocaustului, condamnarea celor care neagă lagărele comuniste, închisorile politice și Gulagul. Mai mult, consideră Radu Preda, noua lege ar fi unică în spațiul european, introducând în Codul Penal – cu consecințe deosebit de grave pentru democrație – ”delictul de opinie”.

Filozoful Sorin Lavric a spus, într-o intervenție, că adevărata măsură a verticalității intelectualilor români ”va putea fi observată, în perioada următoare, în funcție de atitudinile pe care le vor adopta față de această lege”.

Sursa: http://www.flux24.ro/reactie-dura-la-legea-antilegionari-a-sefului-institutului-pentru-cercetarea-crimelor-comunismului-unic-in-europa-introduce-in-codul-penal-delictul-de-opinie-ignora-total-crimele-comunistilor-este/

3 COMENTARII

 1. Sustin punctul de vedere al D-lui Radu Preda;
  -sunt revoltata ca o asemenea lege a fost initiata, votata de Parlament in unanimitate???…..promulgata de presedinte si aflam abia acum de ea !!??
  -sunt revoltata ca odiosul regim comunist cu nenumaratele sale victime si abuzuri grave
  nici macar nu intra in preocuparile persoanelor publice marcante……cit despre Parlament
  ii consider nedemni, asa zisii oamenii politici…jalnici
  -si totusi singura atitudine publica de condamnare a comunismului a fost facuta de mult hulitul Traian Basescu…..oare nu de aceea a devenit mult hulit????
  -ar fi interesant de aflat pozitia sa asupra legii !!??

 2. Comunismul NU va fi niciodata condamnat oficial, pentru ca cest CANCER ROSU a fost adus cu forta tocmai de cei care acum au SCRIS legea anti-legionara! Deci lovesc tocmai in cei care s-au luptat impotriva comunismului!

 3. trebuie sa ceara scuze cei care va conduc mai asteptati degraba sosesc

Comentariile sunt închise.