Procurorii DIICOT şi poliţiştii antidrog au recuperat 46 de picturi sustrase cel mai probabil din Spania, patru bucăţi de fildeş, precum şi 1,5 kilograme de canabis de la membrii unei grupări de tip mafiot din Braşov, relateaza stiripesurse.ro

Liderul acestei grupări, Alen Daniel Moisin, a fost prins la Madrid şi va fi adus joi în România.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în septembrie 2016, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de Alen Moisin obţinea mari sume de bani din comercializarea de droguri şi că deţinea mai multe opere de artă, sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei.

Alen Moisin este cunoscut ca unul dintre liderii mediului interlop braşovean şi s-a remarcat de-a lungul timpului prin metodele deosebit de violente cu care a acţionat în derularea unor activităţi infracţionale (tulburarea liniştii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri).

Din cercetări a rezultat că Moisin a constituit o structură piramidală de tip mafiot, care se ocupa cu aducerea în ţară şi comercializarea de droguri. Pe palierul doi al acestei structuri, Alen Moisin l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, Valeriu Adrian Maftei, acesta fiind sprijinit activ de prietena sa, Diana Giosu.

S-a mai reţinut că Valeriu Maftei a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de Alen Moisin şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi. De asemenea, Maftei s-a implicat personal în activităţi de vânzare a unor cantităţi însemnate de droguri şi a deţinut, în anumite locaţii, obiecte de artă, pentru care căuta cumpărători.

Pe palierul de execuţie al grupării au fost recrutaţi Cătălin Florin Pavel, Alexandru Andrei Kiss, Răzvan Ionuţ Pintiliasa, Alex Costică Ganea, zis „Alex ţiganul” şi Mihai Pavel, zis „Clei”. Inculpaţii erau fidelizaţi liderilor reţelei fie prin diverse recompense financiare, fie prin „corecţii” fizice sau psihice aplicate de către membrii ierarhic-superiori.

Pe 21 octombrie 2016, Alen Moisin i-a vândut lui Vasile Miron, cetăţean moldovean, cantitatea de 3,56 grame canabis (mostră), cu preţul de 150 lei, cei doi înţelegându-se ca în cazul în care cumpărătorul va aprecia calitatea „mărfii” să tranzacţioneze cantităţi de ordinul kilogramelor de canabis.

Ulterior, pe 8 noiembrie 2016, Alen Moisin i-a vândut lui Ion Dumitru (ofiţer în cadrul unei unităţi militare de pe raza judeţului Braşov) 500 grame canabis, acesta din urmă angajându-se să plătească ulterior suma de 18.500 lei.

În data de 20 ianuarie 2017, poliţiştii de la IPJ Braşov-Biroul de Supravegheri Judiciare au vizitat locuinţa unde Alen Moisin îşi executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, situată în municipiul Braşov, ocazie cu care s-a stabilit că acesta nu se află la domiciliu.

În cursul aceleiaşi seri, pe raza municipiului Săcele a fost efectuat un control asupra unui autoturism aparţinând tatălui inculpatului Valeriu Maftei, ocazie cu care a fost identificată o pungă conţinând aproximativ 300 grame canabis. Punga respectivă fusese preluată de Valeriu Maftei de la Alen Moisin cu câteva ore înainte.

În data de 22 ianuarie 2017, inculpatul Mihai Ionuţ Pavel a fost oprit în trafic imediat după ce a ridicat de la locuinţa lui Alen Moisin cantitatea aproximativă de 85 grame canabis.

Pe 24 ianuarie 2017, Curtea de Apel Braşov a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv şi s-a dispus darea în urmărire generală şi internaţională a lui Alen Moisin, iar pe 27 ianuarie 2017 a fost efectuată o nouă percheziţie la domiciliul acestuia, unde a fost găsită îngropată lângă gard o pungă vidată cu 200 grame canabis, un pistol marca Bruni şi 100 cartuşe calibrul 9 mm.

În interiorul aceluiaşi imobil au fost identificate un permis de conducere pe numele lui Alen Moisin, eliberat de către autorităţile mexicane, şi o carte de identitate falsificată.

Ulterior, pe 21 ianuarie 2017, au fost identificate şi ridicate de la membrii reţelei 46 picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII – XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la aproximativ 50.000 euro, în cauză fiind dispusă efectuarea unei evaluări în vederea stabilirii provenienţei, vechimii şi valorii artistice a acestora.

Cu aceeaşi ocazie au fost identificate patru bucăţi de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro.

În cadrul anchetei a fost identificată şi ridicată cantitatea de aproximativ 1,5 kilograme de canabis, însă din cercetări a rezultat că numai în cursul anului 2016 Alen Moisin a introdus prin intermediari, pe teritoriul României, cantitatea de peste 10 kg canabis.

Urmare a cercetărilor efectuate în acest dosar, precum şi în alte cauze conexe, procurorii DIICOT – Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, 3 fiind cercetate în stare de arest preventiv şi alte 8 sub control judiciar.

Totodată, s-a stabilit că, în zilele de 10 şi 11 februarie 2017, Alen Moisin a trecut fraudulos frontiera de stat a României, spre Ungaria, prin „zona verde”, unde şi-a procurat un set de documente falsificate.

În cauză a fost declanşată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât Alen Moisin a fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017. În 6-7 aprilie 2017, în cadrul cererii de comisie rogatorie, procurorii DIICOT s-au deplasat la Madrid în vederea audierii lui Alen Moisin şi aducerii la cunoştinţă a faptelor reţinute în sarcina sa.

Alen Moisin va fi predat joi autorităţilor române în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov.