hitlerUnul dintre cei mai sângeroşi tirani din istoria omenirii era un schizofrenic dornic să răzbune o copilărie nefericită, dominată de o ură pasivă, susţine psihologul şi profesorul universitar american Henry Murray. În 1943, Biroul de Servicii Strategice al SUA, precursorul CIA, l-a desemnat pe Murray să studieze personalitatea lui Hitler, pentru a anticipa comportamentul său pe viitor. Într-un raport de 229 de pagini, denumit „Analiza personalităţii lui Adolf Hitler”, Murray l-a descris pe Fuhrer drept un paranoic, „o epavă”, incapabil să aibă relaţii umane normale. „Nu poţi spera la milă sau un tratament uman din partea lui”, a scris Murray în raportul său de inteligenţă, scrie gandul.info.

După o copilărie frustrantă, Hitler s-a simţit obligat să exercite forţa asupra tuturor

Hitler a suferit de un sentiment uriaş de inferioritate, din cauza aspectului său fizic firav, scrie specialistul în raportul citat de Business Insider.

El a refuzat să meargă la şcoală, deoarece era ruşinat de propria sărăcie, comparativ cu colegii de clasă. Mama sa i-a făcut pe plac, acceptând ca fiul să nu meargă la şcoală.

„Nu îi plăcea munca fizică, sportul, a fost declarat inapt pentru armata austriacă”, scrie Murray.

Hitler a reuşit să-şi stăpânească nesiguranţa prin venerarea „forţei brute, fizice, dominaţia fără discernământ, cucerirea militară”.

În viaţa sexuală, Hitler a fost descris drept un masochist, care îşi „umilea” partenerii.

Ura lui Hitler, legătură cu complexul sever Oedip

În copilărie, Hitler s-a lăsat pradă complexului Oedip – îşi iubea mama, dar îşi ura tatăl. Hitler a început să sufere de acest complex după ce şi-a surprins părinţii în timp ce făceau sex, scrie Murray.

Hitler îl asculta pe tatăl său, dar îl considera un inamic sever. Era invidios pe masculinitatea acestuia şi visa că-l va umili într-o zi prin „restabilirea gloriei pierdute a mamei sale”.

Timp de 16 ani, Hitler nu a demonstrat nici formă de ambiţie sau concurenţă, deoarece tatăl lui a murit şi avea nevoie de un nou inamic.

Probleme sexuale severe

O altă lovitură pentru masculinitatea lui Hitler: era incapabil să o afişeze în mod normal, au declarat vechii parteneri intimi ai Fuhrerului, pentru Murray.

„Acest handicap a dus la dorinţa de superioritate. Incapabil să se afirme în faţa unei femei, Hitler încerca să îşi exercite puterea în faţa liderilor bărbaţi din lumea întreagă.

Hitler nu avea relaţii sexuale cu femei, deoarece era masochist. Fuhrerul a avut multe partenere, dar în cele din urmă s-a căsătorit cu iubita sa de cursă lungă, Eva Braun, alături de care s-a şi sinucis, în buncărul din Berlin.

Lua greu decizii şi ceda în faţa presiunii

Hitler suferea de colapsuri emoţionale, avea mustrări de conştiinţă, chiar dacă se afla la putere. „Avea coşmaruri din cauza conştiinţei, ceda atunci când energia, încrederea şi puterea de decizie îl „abandonau””, scrie Murray.

Potrivit lui Murray, ciclul trăirilor lui Hitler era următorul:

O cădere emoţională, ură, furie, indignare, victimizare.
Urmau clipe de inerţie, oboseală, melancolie, indecizie pentru Fuhrer.
Hitler avea nevoie de ore întregi de recuperare.
În cele din urmă, încrezător în sine, Hitler lua o decizie nemiloasă.

Această stare putea dura între 24 de ore şi câteva săptămâni, în cazul Fuhrerului.

Era ruşinat de originile sale „combinate”

Hitler preţuia „sângele pur german”, pe care îl asocia cu aristocraţia şi frumuseţea, scrie Murray.

La vârsta de 12 ani, Hitler a fost surprins în timp ce avea o experienţă „de natură sexuală” cu o fetiţă. Ulterior, a dezvoltat boala numită sifilofobia, teama contaminării sângelui prin relaţii cu o femeie.

Fuhrerul considera că relaţiile intime erau scârboase, periculoase, scrie Murray. Hitler a negat că tatăl său era „copil din flori” şi că a avut două căsnicii eşuate, că bunicul şi naşul său erau EVREI şi că una dintre surorile lui umbla cu un evreu bogat.

Şi-a concentrat ura asupra evreilor, pentru că aceştia erau o ţintă uşoară

Murray explică deschis că evreii erau elementul demografic „perfect” pentru revărsarea frustrărilor şi eşecurilor Fuhrerului. Aceştia nu se apărau „cu pumnii şi cu arme”.

Evreii erau într-o zonă non-militarizată, îi putea învinui de aproape orice, inclusiv de efectele Tratatului de la Versailles.

Caricaturile antisemite îi asociau pe evrei cu unele din lucrurile pe care Hitler le ura – afaceri, materialism, democraţie, capitalism, comunism. Hitler nu a ezitat să-i deposedeze pe evrei de bogăţia şi puterea lor.

Hitler avea o influenţă „hipnotică” asupra celor din jur

Chiar dacă liderul nazist era cunoscut pentru mâinile sale moi, atunci când îşi saluta apropiaţii, prezenţa lui „hipnotică” nu putea fi negată.

Hitler a fost felicitat pentru ochii săi albaştri spre gri, chiar dacă erau „morţi, impersonali, goi”, potrivit raportului din 1943.

Murray subliniază că Fuhrerul era mic de statură, avea o frizură ciudată şi buze subţiri, precum şi mâini „fine”.

Sursele mai spun că Hitler era timid sau ignorant când se întâlnea cu oamenii şi nu îşi putea coordona gesturile. De asemenea, Fuhrerul era extrem de pretenţios la mâncare.