radu-moraru-conferinta-tineri

Bună ziua domnule Radu Moraru,

Vă scriu pentru că mă supără această campanie a dumneavoastră de emigrare în masă, adresată tinerilor si celor din generaţia dvs.

Nu mi se pare normal, înţeleg motivaţia dvs, aţi făcut-o în trecut şi v-au mulţumit oamenii pentru acest lucru, am priceput, au obţinut o viaţă mai bună…dar cu ce preţ?

Spuneţi că aţi studiat psihologia şi sociologia….eu nu, dar asta nu mă împiedică să gîndesc în perspectivă. (iar alţi psihsociologii pot confirma cu argumente mai clare decît mine) Pleacă o generaţie, două, trei, ce se întâmplă cu rădăcinile lor? (să fim serioşi, omul se adaptează uşor, nu are de ales, încet încet se va obişnui să fie om fără ţară, un nomad…) Dar copii lor? care cresc în cultura de afară, ce vor mai înţelege ei despre România, despre tradiţiile noastre? Chiar dacă părinţii păstrează tradiţiile vor avea aşa o idee vagă, raţională…însă a fi român este o simţire, o trăire. Aşa cum eu, Carina Gergely, în acte, sînt cetăţean român de etnie maghiară, repet, în acte! În realitate sînt româncă până în măduva oaselor, aceasta este identitatea mea!

Eu sînt născută în Decembrie 1989…nu m-am născut patriotă, am devenit abia după ce am petrecut câteva luni pe băncile facultăţii (de urbanism Ion Mincu) unde am avut un extraordinar noroc să învăţ ce înseamnă iubirea de ţară, neam, tradiţie de la câţiva profesori pe care i-am admirat şi îi admir foarte mult, şi le mulţumesc pentru acest lucru!

Tin minte că în liceu visam şi eu că mă voi muta în altă ţară şi cântăream „oare care să fie?”. Ce ştiam eu şi ce înţelegeam pe atunci din subiectul acesta? La istorie învăţasem mai mult minciuni…

Încercaţi să înţelegeţi şi punctul meu de vedere. Am avut multe discuţii contradictorii cu tatăl meu care mă exaspera să plec, să mă car dracului de aici, să nu mă mai întorc, îar când mergeam în vizită acasă, prieteni de-ai lui mă înjurau că nu am plecat. „Nu fi proastă! Pleacă! De ce eşti fraieră?” . I-am interzis pur şi simplu să mai abordeze acest subiect cu mine.

Acum să vă explic şi puţin din logica mea.
Ok, facem aşa cum spuneţi dvs, PLECĂM, masiv….dvs spuneţi să ne întoarcem peste 10-15 ani…La ce să ne mai întoarcem întreb eu? La ruine? La cimitire? La ce mai exact? Dacă toţi au fugit de la luptă….Cine să rămână şi să lupte pentru ţara asta? Cei care se uită la antene? Cei care au crescut cu frică în comunism? De generaţia dvs spuneţi că a eşuat….nu aş merge atât de departe cu cinismul (pe care aţi şi recunoscut că l-aţi dobîndit)

Ştiţi foarte bine şi dvs şi eu că în momentul în care începi să înjuri pe cineva doar ca să-l convingi să fie de acord cu tine, se numeşte manipulare. Oricâte argumente aţi avea în favoarea plecării (şi sunt cu carul) nu aveţi nici un drept ca lider de opinie să folosiţi această tehnică de manipulare în favoarea unei decizii care pe termen lung va face mai mult rău decât bine. (Vorbesc aici mai ales de sfatul dvs adresat liceenilor, acuzând profesoarele care au rămas pe poziţie de ipocrizie, URÂTĂ MANIPULARE DOMNULE MORARU!)

Ce se întîmplă cînd acuzi de ipocrizie şi alte injurii un om care a ales cu bună ştiinţă să rămână în ţară să lupte aşa cum poate? Exact, îl demoralizezi încetul cu încetul pînă renunţă şi el sau ea să se mai implice şi voila…avem omul apatic, neimplicat, nesusţinut moral, NEINTERESAT DE ŢARĂ….(el sau ea să scape! după ei potopul nu? )

NU MULŢUMESC! NU VOI PUNE BOTUL LA ACEASTĂ MANIPULARE!

Ce aţi putea face în schimb? Din punctul meu umil de vedere, este să ne învăţaţi să luptăm, să ne apărăm. Voi ăştia, lupii bătrâni, aveţi datoria morală să învăţaţi lupii tineri cum să supravieţuiască şi să lupte.

Să fie CLAR… EU NU ÎMI PĂRĂSESC ŢARA, voi contribui cu ce pot, cum pot să creăm o lume mai bună pentru noi şi cei care vin în spatele nostru. Văd din ce în ce mai mulţi tineri (mai mici decât mine) care au iniţiative şi proiecte admirabile, şi când îi văd, parcă prind şi eu curaj.

ŞI ŞTIU CĂ SE POATE PENTRU CĂ VĂD CĂ SE POATE!

LUPTA SE ÎNVAŢĂ LUPTÎND! (cum îmi spune un prieten drag)

OPRIŢI CAMPANIA ASTA PENTRU CĂ NE TĂIAŢI ARIPILE ÎNAINTE CA MĂCAR SĂ ÎNCERCĂM SĂ FACEM CEVA

DORINŢA SĂ FIE, DETERMINAREA ŞI PERSEVERENŢA SĂ NE FIE ARMURI IAR ADEVĂRUL SĂ NE FIE DUMNEZEU!

PS: Am donat prin paypal şi în Decembrie şi în Ianuarie şi în Februarie, nu am putut să dau mult pentru că trec printr-o perioadă foarte grea financiar, dar am dat!
Nu renunţ la televiziunea Nasul tv, nici la site….dar in calitate de cititor şi abonat, fac un apel la înţelepciunea dvs de lup bătrîn….Opriţi Campania de emigrare! Educaţi-ne!

Mulţumesc că m-aţi citit!

Carina Gergely, artist plastic (sau grafician, sau multi-pasionată)