Regia Autonomă de Transport București (RATB) vrea să schimbe modul de acces în mijloacele de transport în comun. Astfel, călătorii vor putea urca în autobuze, troleibuze sau tramvaie numai pe prima ușă, care va fi păzită de controlori. Cei care vor să coboare din mijloacele de transport o vor putea face doar pe la ușile 2 și 3, respectiv la mijlocul și în partea din spate a mijloacelor de transport.

Potrivit oficialilor RATB, scopul acestei măsuri este descurajarea călătorilor frauduloși, precum și a cerșetorilor din mijloacele de transport.

„Proiectul are drept scop conștientizarea publicului călător asupra importanței achitării călătoriei și implicării în dezvoltarea unui serviciu de transport public de calitate. De asemenea, prin validarea cardurilor, Regia colectează informații importante, utile pentru adaptarea numărului de vehicule pe linii și utilizarea eficientă a resurselor materiale și umane necesare derulării activității de transport”, se arată în comunicatul Regiei.

După urcarea în mijlocul de transport, călătorii sunt informați de către agenții de control asupra modalității de validare a cardurilor de transport deținute. Cei care nu dețin cartele valabile vor fi îndrumați spre cel mai apropiat punct de comercializare al titlurilor de călătorie RATB. În plus, prin sistemele de sonorizare de la bord, conducătorii de vehicule vor transmite mesajul „Vă rugăm validați cardurile!”

Mulți bucureșteni nu văd cu ochi buni inițiativa RATB și cred că aceasta va afecta negativ confortul călătorilor, atât prin îngreunarea accesului în mijloacele de transport și prelungirea timpului de urcare, cât și prin creșterea duratei de oprire în stații. În plus, oamenii cred că efectele vor fi îi mai nefaste la orele de vârf, în care mijloacele de transport fac cu greu față afluxului sporit de călători.

„Proiectul a fost introdus ințial pe liniile Expres 780 (Gara de Nord – Aeroport Otopeni – n.r.) și 783 (Piața Unirii – Aeroport Otopeni – n.r.), fiind ulterior extins pe liniile de autobuze 254 (Bucur Obor – Niro – n.r.) și 422 (Piața Clăbucet – Pasaj CFR Chitila – n.r.). Treptat, în noul sistem au fost incluse zone cu fluxuri mari de călători, cum ar fi capetele de linii, marile intersecții, stațiile comune mai multor linii (spre exemplu, zonele Televiziune, Ghencea, Reșița, Piața Sudului, Big Berceni, Gara de Nord, ASE, CET SUD, Platforma Alexandria). Începând din 29.09.2012, au fost incluse în sistemul de monitorizare încă 16 linii de autobuze, urmând ca acest proces să continue până la acoperirea integrală a rețelei de transport gestionată de RATB”, se arată în comunicatul Regiei.

RATB nu a precizat care sunt cele 16 linii noi introduse în programul pilot și nici dacă va fi nevoie de angajarea de personal nou în domeniul de control. Regia nu precizează cum va putea fi evitată crearea de aglomerări în stații, prin creșterea timpului necesar urcării călătorilor în mijloacele de transport.

UPDATE: Surse din carul RATB susțin că în programul pilot sunt incluse liniile de autobuze 106 (Lujerului – Cartier Roșu), 124 (Piața Operei – Fundația Aisteda), 126 (Piața Romană – Ghencea), 148 (Jollie Ville Băneasa – Piața Presei), 149 (Pasaj Otopeni – Piața Presei), 181 (Calea Dudesti – INMB), 185 (Ghencea – Cimitirul Ghencea 3), 221 (Ghencea – CET Vest), 223 (CET Sud – Cartier rezidential Splaiul Unirii), 227 (Depoul Alexandria – Piața Pucheni), 216 (Gara Progresul – Piața Reșița), 261 (Piața Presei – Complex comercial Băneasa), 303 (Depoul Alexandria – Pecinisca), 302 (Ghencea – Cartier Fortuna), 312 (Piața de Gros – Piața Unirii) și 605 (Pasaj Băneasa – Complex comercial Băneasa).

Potrivit statisticilor, RATB înregistrează zilnic peste 2,1 milioane de călătorii, iar dacă este luat în calcul faptul că o persoană face mai multe călătorii pe zi, înseamnă că 700.000 de călători folosesc în fiecare zi mijloacele de transport în comun. Parcul auto al RATB are în total 2.142 de vehicule, respectiv 507 tramvaie, 302 de troleibuze și 1.333 de autobuze.

6 COMENTARII

  1. Ar trebui si soferii autobuzelor sa se implice. Controlorii sunt doar la capetele liniilor si deseori soferii au refuzat sa dea jos boschetarii spunandu-ne ca „nu e treaba lor”. De asemenea spiritul nostru civic ar trebui sa fie mai dezvoltat ca-n toate orasele civilizate.

  2. Ar fi putut incepe programul pilot din Ferentari sau Giulesti Sarbi, chiar si Berceni sau Rahova, in gengeral acolo unde nici dracu’ nu taxeaza/valideaza vreo cartela de ani de zile. Sau se tem ca se va alege praful de Mercedes-urile Citaro daca incearca asa ceva, ca vin „calatorii” cu bate, rangi si cutite peste ei?

  3. Ei,ce sa spun !…controlorii,multi dintre ei,ar trebui sa sa se spele bine,inainte sa plece in ,,cursa”,si toate mijloacele de transport sa aiba aer conditionat si conditii civilizate de transport,nu numai sa ne ia banii cu orice pret !

  4. :)) controlori .Mai avem loc de ei??
    Si uite cum vrem sa inventam noi roata sau ceva asemanator .

    TRAVEL

  5. 1. in mod normal ar trebui sa se formeze o coada de imbarcare;

    2. acest lucru se poate realiza doar cu asistenta jandarmilor, politia sau comunitarii nu vor face fata

    3. este necesara adoptarea unor legi sau a unei ordonante de urgenta care sa reglemeteze acest lucru, altfel procesele vor curge spre instante.

    4. in sine, este o idee buna. acuma o sa se vada nivelul de civilizatie al poporului roman, cel primordial.

    • Coada de imbarcare? Va fi distractiv la 7-8 dimineata, cand se vor inghesui toti pe jumatatea de usa din fata. Va fi ca in India sau in China…

Comentariile sunt închise.