RCS-RDS a confirmat, printr-un comunicat oficial, că va renunța la difuzarea programelor Discovery, invocând prețurile prea mari cerute pentru retransmisie de grupul media care deține aceste canale tv. Astfel, de la sârșitul lunii noiembrie, canalele Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery World, Discovery Science și Investigation Discovery nu vor mai putea fi recepționate și urmărite de abonații acestui operator. Contractul de retransmisie expiră vineri, 30 noiembrie, și nu a fost reînoit până în acest moement. Decizia vine la câteva zile după ce compania a scos de pe platforma sa de satelit Digi, televiziunea Discovery Channel, fără a-și anunța telespectatorii. O măsură asemnătoare luată recent în Ungaria a stârnit nemulțumirea abonaților.

În comunicatul remis presei, care a fost postat luni după-amiaza și pe site-ul oficial al companiei, reprezentanții RCS-RDS susțin că au luat această măsură din cauza sumelor cerute de grupul Discovery.

„Compania noastră nu poate fi de acord să continue difuzarea canalelor Discovery, cu plata unor tarife de 3 ori mai mari decât cele pentru alte canale similare, pentru toți abonații săi, în condițiile în care cota medie de audiență a canalelor Discovery este de aproximativ 1%. Nu putem accepta principiul: 1% doresc și 100% plătesc! Întrucât tarifele Discovery au fost întotdeauna în dolari SUA, deși abonamentele noastre sunt plătite în lei, sumele solicitate de grupul Discovery, numai pentru România, au crescut continuu de-a lungul anilor, indiferent de criza economică sau de ratele de schimb valutar. Astfel, echivalentul în lei al sumelor din 2012 este de două ori mai mare decât al celor din 2008, adică o creștere cu 100% în 4 ani”, susțin reprezentanții RCS-RDS.

Potrivit companiei de comunicații, „argumentele legate de criza economică, de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor sau de impactul ratei de schimb valutar nu au fost niciodată acceptate de grupul Discovery”. Reprezentanții RCS-RDS mai spun că, în ultimele saptămâni, grupul Discovery a acceptat să discute despre anumite concesii, dar acestea nu rezolvau problemele de fond.

„Compania noastră nu poate accepta poziția grupului Discovery, care, în plină criză economică mondială, solicită să i se garanteze un anumit nivel de venituri, indiferent de calitatea emisiunilor canalelor sale, de vechimea acestora, de numărul de repetări și de volumul publicității transmise de canal, în dauna emisiunilor propriu-zise. Grupul Discovery a refuzat propunerea noastră de a crea un pachet distinct, care să conțină toate canalele sale, la un tarif stabilit de Discovery, pachet disponibil abonaților interesați, dar fără costuri nejustificate pentru abonații care nu îl solicită”, se mai precizează în comunicatul RCS-RDS.

Compania RCS-RDS precizează că „va difuza în continuare canale documentare de calitate, produse de furnizori reputați, dar nu va accepta ca abonații săi să fie fortați să suporte costuri nejustificate, la presiunea oricărui furnizor care dorește să își realizeze planurile, în detrimentul lor”.

Discovery Networks: „RCS-RDS a respins toate ofertele”

De cealaltă parte, oficialii Discovery Networks susțin că RCS-RDS a respins toate ofertele comerciale ale Discovery, astfel încât nu s-a putut ajunge la un nou acord. Asta deși Discovery Networks nu a cerut, în niciun moment al negocierilor cu RCS-RDS, creșterea tarifelor pentru distribuția canalelor Discovery.

„Ne pare rău să vă anunțăm că acordul de retransmisie între Discovery Networks și RCS&RDS urmează să expire pe 30 noiembrie. În pofida eforturilor noastre de a ajunge la un nou acord cu RCS&RDS, pe parcursul unei perioade de negocieri de luni de zile, aceștia au respins toate ofertele noastre. Operatorul a făcut deja schimbări în grila sa de programe, eliminând Discovery World, TLC și Animal Planet din unele pachete”, se precizează pe site-ul prietenii.discovery.ro.

„Până în prezent, RCS-RDS a respins toate ofertele noastre comerciale, astfel încât nu s-a putut ajunge la un nou acord. Precizăm că nu am cerut, în niciun moment al negocierilor, creșterea tarifelor pentru distribuția canalelor noastre. Chiar și în aceste condiții, operatorul a făcut deja schimbări în grila sa de programe din România, eliminând Discovery World din toate pachetele sale, precum și TLC și Animal Planet din unele dintre pachete, fără să ne informeze sau să trimită notificări abonaților săi în prealabil. În plus, în această dimineață, am aflat că RCS-RDS a scos Discovery Channel de pe platforma Digi Satelit. Suntem foarte dezamăgiți de ceea ce se întâmplă și credem că părerea telespectatorilor contează; îi încurajăm să și-o exprime contactând operatorul de cablu cât mai curând”, au declarat vineri oficialii Discovery.

Reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului au declarat la sârșitul săptămânii trecute că RCS-RDS a solicitat și a primit, în 13 noiembrie, aprobarea CNA pentru modificarea grilei de programe a platformei de satelit Digi, în sensul scoaterii postului Discovery Channel. Potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, „distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”.

Discovery a început deja o campanie de informare a telespectatorilor, atât prin mesaje afișate pe canalele amintite, cât și pe pagina de internet sau Facebook. În plus, a fost creată o pagină specială de internet, prietenii.discovery.ro, unde cei nemulțumiți pot semna o petiție online. Petiția a fost semnată până în momentul difuzării acestei știri de 13.323 de persoane. Semnăturile au fost însoțite de mesaje critice la adresa companiei RCS&RDS. Alți abonați și-au exprimat nemulțumirea pe pagina de Facebook a RCS-RDS. Mulți dintre cei care au reacționat amenință cu rezilierea contractelor în cazul programele Discovery vor fi scoase din grilă.

4 COMENTARII

 1. In atentia conducerii sandramalei RCS-RDS,

  (ne)Stimata companie RCS-RDS,

  Sunt abonatul vostru de vreo doi ani de zile: cablu tv, telefonie si internet. Si timp de vreo doi ani de zile parca totul a mers cat de cat ok in relatia cu voi. Fastacelile pe care le-ati avut de-a lungul timpului le-am pus pe seama faptului ca, lideri de piata fiind, va doare in p(alarie) de noi clientii. V-am platit constiincios facturile pana la ultimul banut. Nu m-am suparat cand ma lasati fara cablu sau internet pentru ca “lucrati in retea “.
  Nu m-am suparat nici cand am fost nevoit sa vorbesc cu trepanatii din call-center pentru a le explica de zeci de ori lucrurile simple de care am nevoie…
  Dar… observ in ultima vreme ca din grila voastra de programe cad posturile TV mai ceva ca frunzele din pom. Si nu ar fi o mare problema… oricum “zilioanele” de posturi pe care ni le dati nu sunt nimic altceva decat balast… Cum sunt minutele telefonice: aveti 10000 de minute… stim ca folositi 50 pe luna dar vedeti cat de mult va dam noi de banii pe care ni-I bagati in buzunare??
  Revenind. Nu este o mare problema ca scoateti posture din grila. Oricum, un “consummator” de servicii RDS-RCS nu se uita la mai mult de 8-10 posturi TV. Problema este CE POSTURI SCOATETI DIN GRILA!!!
  Scotand Discovery din grila voastra demonstrati cat de mare este ignoranta celor in stare sa ia decizii pe acolo. Stim ca va place sa vizionati TARAF TV, PRIVATE SPICE, emisiunile lui Capatos, dejectiile de la Antene, Kanal D ( ce nume predestinat ), ProTV si asa mai departe… Sunteti liberi sa va manelizati linistiti, sa va duceti IQ-ul la egalitate cu numarul de la pantof. Dar de ce trebuie noi, platitorii de facturi sa va acceptam indolenta? Incultura? Ignoranta? Grobianismul?
  Conform sondajelor voastre, 1% dintre abonatii vostri vizioneaza Discovery??!? 1%?!?! Unde ati realizat sondajul, in Antarctica? In chiliile calugarilor care nu au televizoare? Ingratilor!
  Este evident ca parerea mea si a multora asemenea mie nu va conta. Nici nu ar avea cum. Mercantilismul si cinismul “corporatiei” RDS-RCS este inspaimantator. Dar, v-am scris aceste randuri pentru a va face o urare la sfarsit de an, direct si exclusive voua, celor care ati decis scoaterea din grila a postului Discovery:
  – Va doresc sa traiti voi si copiii vostri intr-o lume educata de Capatos, de Badea, de Sanzi si celelalte principese.
  – Va doresc sa stati pe canapea, in living, cu familia, si sa va uitati la personalitati marcate precum Cruduta, Tonciu, Babi Minune s.a.m.d iar in urma acestor vizionari sa le explicati copiilor vostri ca e rau sa te uiti la Discovery si ca, mai bine, cand se vor face mari, sa se faca Crudute sau Capatosi, nu doctori sau ingineri.
  – Nu in ultimul rand, dati-mi voie sa va urez un faliment grabnic si rasunator ( stiu ca pare greu de crezut dar s-au vazut minuni si mai mari ). Pentru ca fac parte din acea minoritate de 1% care se mai uita pe Discovery, nu imi pot permite sa va doresc, de asemenea, si un traditional U.E.
  PS: nu este necesar sa va mai spun ca porcariile de contracte pe care le am cu voi vor fi in curand istorie.

  • Ai dreptate; suntem destui cei 1% care vom apela la alți furnizori de cablu.

Comentariile sunt închise.