Televiziunea Publică a găzduit miercuri, 9 august, o dezbatere pe tema referendumului de modificare a Constituţiei, în sensul definirii căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie. La emisiunea „România 9”, moderată de Ionuţ Cristache, au fost invitaţi însă doar opozanţi ai demersului legal semnat de 3 milioane de români. Aceştia au lansat o serie de jigniri la adresa semnatarilor iniţiativei şi a celor care au strâns semnăturile, fiind acompaniaţi de moderatorul emisiunii, scrie stiripesurse.ro

Invitaţi precum Dragoş Bucurenci, Liviu Mihaiu, Florin Iaru sau Vintilă Mihăilescu s-au întrecut în afirmaţii fără dovezi: milioanele de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei nu au ştiu ce au semnat, demersul este unul coordonat fie de Vladimir Putin, fie de evanghelicii americani, iniţiativa ar fi ilegală, în ciuda faptului că a fost aprobată de Curtea Constituţională, se promovează valori totalitare.

Vezi AICI prima parte a emisiunii şi AICI a doua parte!

Emisiunea a stârnit zeci de reacţii de revoltă în mediul online, susţinătorii iniţiativei de modificare a Constituţiei denunţând afirmaţiile false făcute în emisiune şi absenţa unor reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Familie în cadrul dezbaterii de la TVR 1.

„În acest moment la România 9 are loc un linşaj mediatic al iniţiativei cetăţeneşti şi al Coaliției pentru Familie. Nimeni dintre iniţiatori nu a fost invitat. TVR încalcă toate normele elementare ale audiovizualului. Cea mai grotescă emisiune despre iniţiativa celor 3 milioane de cetăţeni români. Doar calomnii şi mizerii cinice şi infantil progresiste. Este înfricoşătoare mizeria slugărniciei televiziunii publice”, a scris pe Facebook, în timpul emisiunii, Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie.

O reacţie critică a avut şi pastorul Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România. Acesta afirmă, într-o analiză publicată pe Facebook, că a rămas cu un gust foarte amar în urma vizionării emisiunii, din mai multe motive:

„1. Unii dintre invitaţii la emisiune au lovit în tot. Au devenit „experţii” în domeniul legislativ care au avut îndrăzneala să afirme că, de fapt, Curtea Constituţională a României nu a decis corect când a afirmat că iniţiativa civică de modificare a articolului 48 din Constituţie este legală. Alţii, fără niciun pic de respect pentru cetăţeanul român, au afirmat că cei mai mulţi din cele peste 3 milioane ce cetăţeni români care au votat pentru referendum nu au ştiut ce au votat. Un invitat susținea chiar că a umblat prin satele româneşti şi s-a convins de acest aspect. Când a fost vorba de biserică, s-au unit şi au afirmat fără nicio jenă că biserica vrea să restrângă dreptuirile individului, că biserica trăieşte în alt secol. Nici acum nu au lipsit remarcile şi aluziile cum că cei care nu îi acceptă pe membrii LGBT sunt retograzi, dezinformaţi, anti-Europa…

2. Alţii vorbeau mereu despre spaima creştinilor. În opinia unor invitaţi, tot procesul acesta de revizuire a Constituţiei s-a declanşat din spaima pe care o au creştinii că vor pierde nu ştiu ce. Domnilor, de unde aţi scos-o şi pe aceasta? Că există o anumită îngrijorare este adevărat. Nici nu vrem să ne imaginăm cum ar fi să trăim într-o societate în care să conducă oameni care s-au dezumanizat, şi-au pierdut valoarea de sine şi luptă împotriva a tot ce este normal. Numai că îngrijorarea noastră nu este în primul rând pentru noi, pentru creştini. Biblia afirmă şi istoria ne-a demonstrat cu prisosinţă că un creştin autentic este ocrotit de Dumnezeu şi binecuvântat indiferent cât de mare este întunericul şi mizeria morală din jurul lui. Aţi putea pricepe oare că acum este vorba despre responsabilitatea creştinului, ca cetăţean al României? Oare va veni vremea să înţelegeţi şi voi că un creştin responsabili este iubitor de neam şi face ce trebuie pentru binele prezent şi viitor al neamului său?

3. Nu s-a putut fără minciuni. Discuţia, chiar dacă prin tonalitate părea civilizată, nu s-a putut purta fără să se încerce implicarea lui Putin şi a americanilor. În opinia unor invitaţi, românii nu pot să gândească dacă nu sunt ajutaţi de Est şi de Vest. Considerând afirmaţiile imorale şi uzate, vreau să le repet celor care au fost prezenţi la emisiune şi tuturor celor care gândesc ca ei, că persoanele, oamenii care formează Coaliţia pentru familie nu au nimic de-a face cu „agenturile străine”, ci cu dragostea de ţară. Am afirmat-o şi repet: nu fac parte din Coaliţia Pentru Familie, dar voi fi alături de acţiunile ei pentru finalizarea acestui proiect ce are în vedere binele naţiunii. Îi felicit încă o dată pe cei care au văzut clar pericolul care ne paşte şi au avut curajul să acţioneze. Apoi, s-a afirmat că modul în care au fost strânse şi validate semnăturile nu a fost corect. Chiar aşa? Adică aţi descoperit acum că mulţimea primăriilor de pe tot cuprinsul României a fost cumpărată de cineva şi că funcţionarii respectivi au călcat în mod voit legea? Nu în ultimul rând s-a vorbit aşa de mult despre numărul mare al celor din comunitatea homosexuală din România. Serios? Chiar credeţi că puteţi induce lumea în eroare? În afară de mulţimea lor în afirmaţiile voastre, unde stau aceştia ascunşi? Din cât de frumos aţi vorbit şi se vorbeşte despre ei, ar trebui să iasă mai repede „din dulap”.”

Viorel Iuga este de părere că „susținătorii agendei LGBT nu se vor abţine de la nicio afirmaţie şi de la nicio metodă”.

„Deci, să ne obişnuim cu astfel de emisiuni şi de afirmaţii, dar să nu le acceptăm, să nu le credem şi nici să nu le lăsăm netaxate. Aşa cum comunitatea LGBT şi susţinătorii ei nu obosesc să repete mereu unele aberaţii, să nu obosim nici noi în prezentarea adevărului. Susţinerea întemeierii familiei, şi doar despre aceasta vorbim acum, între un bărbat şi o femeie, nu are doar motivaţii religioase. Ea are motivaţii în toate domeniile vieţii şi ale societăţii. Aşa cum afirma cineva: familia nu este cel mai important lucru, familia este totul. Chiar şi cei care luptă atât de înverşunat şi de necinstit împotriva familiei există şi sunt ceea ce sunt şi datorită unor familii. Din dragoste pentru România, din dragoste de adevăr şi normalitate să promovăm şi să susţinem familia”, mai scrie pastorul, care are şi un mesaj pentru realizatorul emisiunii de la TVR:

„Domnule Cristache, am înţeles că „România 9 îşi propune o nouă abordare a realităţii, o nouă viziune asupra evenimentelor, un nou tip de analiză a faptelor, o nouă manieră de a dezbate”, dar dezbaterile oneste nu se fac în felul acesta prin emisiuni lipsite în primul rând de etică profesională. Dacă se dorea o discuţie onestă şi informativă, atunci trebuiau să fie la masă toţi factorii implicaţi despre care aţi vorbit. S-a blamat aşa de mult Biserica Ortodoxă Română, fără ca ea să fie reprezentată. Iustina Ionescu şi-a permis să vorbească atât de urât şi de conspirativ despre Coaliţia Pentru Familie, dar aceasta nu a fost reprezentată. S-au amintit cultele evanghelice şi influenţa americană asupra lor, dar ei nu erau prezenţi. S-au menţionat într-un mod acuzator ONG-uri care nu erau prezente acolo.”