refugiatiLucian Mândruță a scris pe site-ul său un articol prin care atrage atenția asupra unor știri false, propagandistice, care apar pe anumite site-uri românești, până acum necunscute și care, în acest context sensibil al declanșării valului imigranționist, nu fac altceva decât să stârnească oamenii la ură rasială și xenofobie.

Mândruță se întreabă cine finanțează propaganda străină de pe site-urile fantomă în limba româna. Iată ce scrie jurnalistul pe lucianmandruta.com

Cine finanteaza propaganda straina de pe site-urile fantoma in limba romana?

Saptamana asta a fost un adevarat recital al propagandei care isi propune un lucru simplu: sa-i faca pe romani sa-i urasca pe arabi (si pe straini in general) si sa-i aduca la un nationalism online isteric.

Modul de operare: stiri false sau scoase din context pe site-uri de care nimeni n-a auzit pana ieri.

Tipul de stire: stire machiata, bazata pe un fapt real vechi sau scos din context. Pana acum cateva zile aceam arabul neciopliti sau necivilizat, jihadist, care ameninta ca ne cucereste. De azi, chiar stiri inventate cu ciocniri intre arabi si romani.

Cel mai teribil exemplu este un fake news bazat pe fotografii din alte locatii si stiri inventate: cica niste sirieni ar fi fost batuti de romi la Timisoara. Link-ul video duce intr-un video care n-are nici o legatura cu stirea. Care si ea e falsa. Iat-o.

http://aflasitu.ro/sirieni-batuti-de-rromi-in-timisoara-duceti-va-la-voi-acolo-n-aveti-ce-cauta-in-romania-noastra/

Acelasi site vorbeste despre un atac al suporterilor U Cluj asupra unui grup de sirieni. Inutil sa spunem ca si aici povestea e falsa.

http://aflasitu.ro/suporterii-la-u-cluj-au-atacat-un-grup-de-sirieni-plecati-de-aici-cat-mai-puteti/

Un alt site specializat in de-astea vorbeste despre povestea tragica a unor calugarite evacuate ca sa fie instalati in locul lor, in manastire, niste refugiati. Titlul induce in eroare: maicutele sunt de fapt in Elvetia si nu exista nici o dovada ca vin refugiatii.

http://infoalert.ro/2015/09/14/o-manastire-romaneasca-de-maicute-va-fi-evacuata-pentru-a-primi-imigranti-musulmani/

Acelasi site e plin de texte anti-musulmane, preluate din stiri reale, dar tratate in aceeasi retorica a urii.

Inca o stire de ultima ora: pe liveleak avem pasamite un video in care refugiatii s-ar incaiera intr-un oras german:

http://www.liveleak.com/view?i=bae_1442189286

Dar… stati asa: ce oras? Ce stim despre asta? De unde stim ca a fost ieri? Nu stim. O fi adevarat? Nu conteaza mult. Pentru ca avem o informatie mai interesanta: username-ul proprietarului contului de pe care s-a dat share.

http://www.liveleak.com/c/P700Granit

Acelasi domn P700 Granit posta acum cateva zile un video in care Putin era primit ca un erou in Crimeea ocupata:

http://www.liveleak.com/view?i=8ae_1442160887

Comentariul suna cam asa: „sa nu mai zica tatarii nimic, Putin e un rockstar!”. Iata. Propagandist.  Nici n-a fost greu sa-l prinzi. Dar iti trebuie totusi un sfert de ora, iar romanul n-are timp, da share la emotie si merge mai departe, fara sa stie ca e un accesoriu al unui ins dubios, despre care nu stie nimic.

Un alt site pare a fi purtator de cuvant al propagandei rusesti, cu texte din Putin despre lumea islamica, cu puneri la punct ale Occidentului venite din partea civilizatiei ruse „intelepte”.

http://www.expunere.com/putin-avertizeaza-lumea-islamica.html

Tot aici, un autor de eseuri si admin lanseaza si teoria ca America are nevoie de un razboi major in Europa.

http://www.expunere.com/de-ce-are-nevoie-america-de-un-razboi-major-in-europa-dorinta-americanilor-de-a-incepe-un-razboi-in-europa-este-pentru-a-si-salva-economia.htm

Si tot din acest site aflam vestea tragica (dezvaluita de un rus bun, ca asa sunt rusii, buni si vorbareti) ca in Germania jihadistii au deja ingropate armele.

http://www.expunere.com/eveniment-adevarul-despre-invazia-refugiatilor-de-ce-vor-toti-in-germania-dezvaluirile-socante-ale-unui-fost-membru-al-trupelor-speciale-sovietice-in-germania-este-ingropat.html

Acelasi site a promovat o stire dovedita a fi fake, aceea cu armele descoperite in Grecia si care ar fi fost destinate refugiatlor.

http://www.expunere.com/video-armament-si-munitie-in-containerele-cu-ajutoare-pentru-refugiatii-din-grecia.html

De fapt, armele astea se duceau fix in Libia, dar nimeni n-a avut curiozitatea in Romania sa citeasca presa greceasca. Eu am aflat din Kathimerini. Si nu stiu greaca.

Acelasi admin al acestui site promoveaza pe facebook un partid nou-noutz, Partidul Noua Romanie. In statut, partidul isi propune printre altele…”Dezvoltarea sistemului antirachetă și menținerea unui dialog permanent și deschis cu vecinii tradiționali dar și cu Federația Rusă.”

Tot prin statut, „PNR va relua dialogul cu Federaţia Rusă pentru recuperarea Tezaurului, sau a contravalorii acestuia.”

Eu zic ca dialogul a inceput deja. Ca Rusia si propaganda ei vorbesc, iar romanii dau like si share. De multe ori, fara sa stie ce fac.

Azi, de exemplu, dau share la un mesaj care vine perfect pe acest pamant proaspat semanat cu samanta urii: politicianul ortodoxist Diaconu se opune „islamizarii Romaniei”

bogdan diaconu

Asta e problema cu facebook-ul, in care toata lumea a devenit jurnalist: nu toata lumea stie ca o informatie trebuie verificata din trei surse. Si ca un indemn aparent patriotic nu e neaparat nici in interesul Romaniei, nici al tau personal. Si ca, pana la urma, toata povestea e construita magistral ca, sub presiunea fricii de strainul imaginar sa ne apropie artificial de nea’ Ivan. „Amicul” democratiei…

Si, la final, o intrebare: din ce traiesc aceste site-uri de propaganda?

Cand presa moare, cine plateste ca in locul ei sa se ridice un zombie?

 

6 COMENTARII

 1. Dragilor de unde au “saracii” astia mii de euro sa plateasca sa ajunga in Europa? De ce foarte multi tineri si cu copii? De ce sunt imbracati si frezati bine? De ce sunt atat de recalcitranti cand primesc ajutoare cu insemnul organizatiei Crucea Rosie? Au alt gust aceste lucruri? Poate ne explica acesti ” samariteni” care plang de mila refugiatilor islamisti. Luati dragilor cativa acasa la voi si spuneti-ne dupa o luna cat de draguti si bine intentionati sunt.

 2. ma! oamenii astia …refugiatzii nu ar trebuii sa fie la arme?
  e in joc tara lor la o adica! si ei fug ca lasii?
  ce fel de oamenii sunt astia?
  intreb si eu ! poate e cineva care sa ma lumineze!

 3. Oare
  Cine? “democratia judeo-sionisto-americana”! De aia NU primesc imigranti, de aceia tac ca Mutu’ nostru! desi ei sunt cauza acestui exod urias…

Comments are closed.