Comisia Europeana a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a aprobat o cerere transmisa de autoritatile spaniole privind prelungirea restrictionarii temporare a accesului romanilor la piata fortei de munca din Spania. Restrictionarea este valabila pana la 31 decembrie 2013, din cauza perturbarilor grave care afecteaza piata fortei de munca din aceasta tara. In schimb, CE a precizat ca, dupa 1 ianuarie 2014, astfel de restrictii nu vor mai fi aprobate. ‘’ Aceste restrictii nu pot fi mentinute dupa sfarsitul anului 2013, intrucat restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari trebuie anulate in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014’’, precizeaza comunicatul.
Decizia Comisiei se bazeaza pe o clauza din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei, incheiat in 2005, care permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in caz de perturbari grave ale pietei fortei de munca din statele respective, cu acordul CE. Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 a restrictionat din nou libera circulatie a lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012. Acest fapt s-a doatorat situatiei economice a Spaniei, care detine recordul in ceea ce priveste atat rata somajului in general (26,2%, fata de 22,7% cu un an in urma), cat si somajul in randul tinerilor (55,9%). In acelasi timp. la nivelul UE rata medie a somajului este de 10,7%, iar in randul tinerilor, de 23,4%. Toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale somajului
In Spania locuiesc oficial peste 900.000 de romani, ceea ce reprezinta 17% din populatia de origine straina din tara si indica o crestere anuala de 12.000. Neoficial, cifra ar putea fi dubla. In conformitate cu Sondajul privind forta de munca in UE, rata somajului in randul romanilor din Spania este foarte ridicata, afectand 36,4% din populatia activa din punct de vedere economic, in comparatie cu 23,3% in cazul cetatenilor spanioli.
Restrictionarea accesului romanilor la piata fortei de munca din Spania se aplica in toate sectoarele si regiunile, dar nu-i afecteaza pe romanii care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011. Comisia urmeaza sa notifice decizia de aprobare a restrictiilor catre Consiliul de ministri al UE. Statele membre au la dispozitie doua saptamani pentru a solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia Comisiei.