Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a anunţat că va depune la Parchetul General o cerere prin care solicită revocarea procurorilor care se ocupă de dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, relatează agenția de știri Agerpres citată de Nașul TV.

Teodor Mărieş s-a întâlnit, luni, cu procurorul general Augustin Lazăr, principala tema de discuţie fiind stadiul cercetărilor în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. La finalul discuțiilor, Mărieş a declarat că va depune la Parchet o cerere de recuzare a procurorilor militari care efectuează în prezent investigaţiile în cele două dosare, deoarece aceştia sunt ‘slabi din punct de vedere profesional’ şi sunt incompatibili.

„Ei au început să facă nişte adrese pe la CNSAS, pe la Parlament pentru a primi documente. Eu le-am reproşat că nu trebuie să facă adrese, ei trebuie să ridice documente. Generalul Voinea a ridicat 108 jurnale de lupta şi, când am intrat în greva foamei, Guvernul Boc a desecretizat jurnale de lupta. Să meargă să le ridice, nu să aştepte adrese, să pierdem timp. De aici se vede lipsa de profesionalism a celor care au fost numiţi pe caz. (…) Noi nu avem dialog cu echipa actuală, nici pe Mineriadă, nici pe Revoluţie”, a spus Mărieş.

Liderul revoluționarilor susține că termenul de un an promis de procurorul general pentru finalizarea dosarului Revoluţiei este nerealist dacă se păstrează actuală echipa de procurori și susține că procurorul general trebuie să aleagă pentru cele două dosare procurori care au mai lucrat în aceste cauze şi au competenţă necesară. Mărieş a subliniat că va solicită şi recuzarea lui Codruţ Olaru, fostul șef al DIICOT, care ocupă în prezent un post de procuror la Parchetul Militar.

„Lui Codruţ Olaru i-am reproşat la momentul în care a candidat la funcţia de procuror general că şi-a pregătit terenul pentru a veni la Secţia Parchetelor Militare cu un an şi ceva înainte, şi-a luat nişte grade sărind peste nişte ani pe care trebuia să îi aştepte pentru gradele respective, a lucrat la Ministerul Apărării. Codruţ Olaru trebuia să candideze la pensie, nu la CSM”, a afirmat Teodor Mărieş.

Întâlnirea de la Parchetul General are loc după ce Asociaţia 21 Decembrie a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în urmă cu o săptămâna, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede înfiinţarea unei structuri în Parchet care să investigheze crimele împotriva umanităţii. Această structura ar urmă să funcţioneze în cadrul Parchetului General, cu 25 de procurori şi 20 de poliţişti, iar domeniul de activitate ar fi investigarea crimelor împotriva umanităţii din perioada 1945-1990.