schengenConsiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis să abordeze din nou chestiunea aderării României şi Bulgariei la Schengen înainte de finalul lui 2013, având în vedere o abordare în două etape, a anunţat preşedinţia irlandeză a Consiliului UE la finalul reuniunii de joi.

Consiliul JAI a revenit la chestiunea aderării României şi Bulgariei la Schengen, aşa cum a solicitat Consiliul European în decembrie anul trecut, şi a reiterat concluziile pozitive privind îndeplinirea criteriilor tehnice de către cele două state ale reuniunilor precedente care au discutat chestiunea, atât la nivel de şefi de stat şi de guvern, cât şi la cel de miniştri de interne, a precizat ministrul irlandez al justiţiei, egalităţii şi apărării, Alan Shatter, în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Consiliul a decis să abordeze chestiunea până la finalul lui 2013, având în vedere o abordare în două etape’, prima – deschiderea frontierelor maritime şi aeriene, şi a doua – deschiderea frontierelor terestre, a spus ministrul irlandez.

Întrebat despre un calendar concret privind rediscutarea chestiunii, în condiţiile în care state precum Germania, Olanda şi Finlanda au afirmat că sunt interesate de rapoartele referitoare la România şi Bulgaria din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din decembrie, Shatter s-a ferit să avanseze un termen.

‘Nu pot să prezic viitorul, dar pot să spun că va fi un angajament continuat. Este posibil să existe unele evoluţii, dar există un număr de state membre care, din motive politice, au avut dificultăţi azi cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt optimist că vor exista progrese în toamnă, dar nu pot prezice asta cu acurateţe’, a spus el, adăugând că subiectul va fi cu siguranţă abordat de următoarea preşedinţie a Consiliului UE, cea lituaniană.

Alan Shatter a precizat că opoziţia referitoare la extinderea Schengen nu s-a limitat la Germania şi Olanda şi că preocupările exprimate vizavi de anumite dificultăţi ale României şi Bulgariei nu sunt legate doar de aspectele acoperite de rapoartele MCV.

‘Diferiţi miniştri au exprimat puncte de vedere diferite privind dificultăţile aderării României şi Bulgariei la Schengen. Acestea nu sunt limitate la cele ale Germaniei şi Olandei, ci au fost exprimate de un număr de state membre. De asemenea, există subiecte diferite abordate în acest context, care nu se limitează la cele legate de MCV’, a mai spus el.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”33510″]

Aflați mai multe detalii despre acest subiect în emisiunea „Noi, europenii” de vineri, 8 martie, începând cu ora 15:00.

Ministrii de Interne si Justitie din statele membre UE reuniti, joi, in Consiliul JAI, au convenit amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei pana la o data ulterioara nedefinita, anunta Mediafax.

„As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte”, a declarat Radu Stroe intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

El a precizat ca problema raportului Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost abordata in cadrul discutiilor de Olanda, Germania si de Finlanda.

„A fost invocat MVC-ul de catre Germania, Finlanda si Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca pana la sfarsitul anului sa stabilim modalitatea de integrare in Schengen. (…) Nu sunt nemultumit de Olanda. Pentru ca Olanda a spus ca vrem sa inchidem procesul si de aceea am convenit la acest compromis pentru ca pana la sfarsitul anului sa gasim decizia clara, corecta”, a precizat Stroe.

RFI: Franta dezminte ca s-ar opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen

Surse diplomatice de la Paris au declarat, joi dimineata pentru RFI, ca Franta nu se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ci dimpotriva incearca sa gaseasca o cale de mijloc intre punctele de vedere divergente din Consiliul JAI. „Nu este usor, dar speram sa ajungem la un compromis”, au precizat sursele citate de RFI.

Reactia francezilor vine dupa ce, miercuri, o publicatie austriaca anunta ca Franta s-ar alatura Germaniei si Finlandei, tari care se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.  Potrivit surselor comunitare citate de austriecii de la Osterreich, Franta, Germania si Olanda ar fi nemultumite de eforturile insuficiente pentru combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria.

 

 

3 COMENTARII

  1. Acum poate do”;@,!;’ch ( nici tastatura nu vrea sa scrie cuvintul „domnul” ) Ponta sa se de-a in barci ca el are legaturi bune cu prietenul sau Hollande. Isi mai pune o medalie in pept!!!!

  2. este de Radio Erevan asta, nu de RFI. Nu stiu daca sa ma infuri sau sa rad isteric. Asta vine dupa ce punctele pe agenda JAI au fost deja trasate…normal, cum poti fi impotriva a ceva ce nu exista pe agenda??!! Francezii au devenit nicte mancatori de fecale la cererea Plagiatorului…si sa nu va imaginati ca o fac gratis, din dragoste socialista pentru Prim-Mincinosul Romaniei

Comentariile sunt închise.