stallmanRăzboiul împotriva „sharing”-ului ar trebui abolit, iar informațiile trebuie să circule liber pe internet, a declarat Richard Stallman, fondatorul proiectului GNU și al Free Software Foundation, în exclusivitate la Nașul Tv, în cadrul emisiunii By Alexa.

„Să împarți este bine. Ar trebui să împărțiți muzică, fișiere video sau cărți cu prietenii voștri. Dar totul este proiectat să vă oprească, indiferent că este o tehnologie pervertită, care o are software-ul proprietar hardware-ul există, dar pentru a-l activa e nevoie de asemenea de software proprietar, și uneori implementează „cătușe digitale” doar în software. De aceea ar trebui să insistați pentru software liber, ca să scăpați de aceste funcții malefice”, a declarat Stallman.

„Trebuie să abolim războiul împotriva ‘sharing’-ului, să îl legalizăm și să interzicem ‘cătușele digitale’, și toate funcțiile malițioase și perverse care sunt făcute să-i împiedice pe oameni să facă ‘sharing'”, a mai spus părintele GNU.

Stallman susține că școlile ar trebui să îi învețe pe elevi să folosească doar programe de calculator libere, în loc să îi facă dependenți de produsele unor anumite companii.

„Școlile au datoria morală să predea doar software liber, în mod exclusiv. Iar acesta nu este doar un mod de a economisi niște bani, ceea ce uneori este, dar e un beneficiu secundar minor. Învățarea elevilor să folosească programe proprietare le implantează o dependență față de o anumită companie, fapt ce contravine misiunii sociale pe care o are școala. Toate școlile, toate instituțiile educative, trebuie să educe cetățeni buni, pentru o societate puternică, independentă, cooperantă și liberă. În folosirea computerelor, asta înseamnă educarea unor utilizatori capabi de software liber, pregătiți să trăiască liberi. Școlile trebuie să-i ajute pe oameni să fie puternici și independenți, nu să-i împingă spre dependență”, a mai spus Richard Stallman la emisiunea By Alexa.

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii în care a fost invitat Richard Stallman.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”32797″]

Această emisiune poate fi descărcată în format MP4 sau WEBM, și poate fi redistribuită sub licență Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs

11 COMENTARII

 1. Felicitari pentru emisiune! Nici nu ma asteptam la asa ceva din partea vreunei televiziuni din Romania. Inca o data, felicitari!

 2. Am spus/scris ca revin cu un link al interviului,l-am postat si pe youtube la link http://www.youtube.com/watch?v=gaSJcTX2eaY ,daca există vreun inconvenient din partea echipei nasul.tv si/sau echipei de realizatori byAlexa în legatura cu postarea pe youtube dațimi de știre,prefer un PM aici sau un mesaj pe pe youtube,vă asigur că nu o să fie nici o suparare.

  • Aveti permisiunea noastra de a distribui inregistrarea in ce format doriti si pe ce site-uri doriti, atata vreme cat se respecta licenta precizata pe site (Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs). Asa cum am precizat, ii incurajam pe telespectatorii si vizitatorii Nasul.TV sa faca acest lucru.

 3. Sunt membru Ceata și coordonator al grupului local din Cluj.
  Și știu cu stă treaba cu această filmare, deci nu răspândesc manipulări și însuși domul Richard este împotriva licenței sub care este filmarea plus că filmarea este în format MP4 și Flash.

  • @ crismblog

   Toate inregistrarile de pe site-ul Nasul TV sunt in format MP4, nu Flash. La aceasta inregistrare s-a facut o exceptie, iar sub fereastra de video gasiti si linkul pentru descarcarea emisiuni in format WEBM, care este unul liber. Din pacate, site-ul nostru nu admite publicarea embed de imagini in acest format, adica WEBM.

   In ce priveste licenta CC, este una cat se poate de permisiva pentru distribuirea libera a acestei emisiuni. O astfel de licenta ii poate deranja doar pe cei care vor sa o distribuie intr-o forma modificata sau sa o foloseasca in scop comercial.

   Domnul Richard Stallman a fost de acord cu acest tip de licenta, pe care de fapt chiar dansul ne-a propus-o. Toate celelalte emisiuni ale Nasul TV sunt protejate prin Copyright.

   Oricine este LIBER sa descarce aceasta emisiune in propriul calculator si sa o distribuie, cata vreme nu intervine asupra continutului si nu obtine foloase financiare pentru asta.

 4. @ crismblog

  Licenta de distributie e free, insa non comerciala. Daca cineva credea ca o poate vinde si o dorea comerciala…s-a inselat. Si ca o poate modifica cum vrea s-a inselat, fiindca insusi Richard Stallman a spun despre nu derivate. Asadar, avem rugamintea de a nu mai raspandi manipulari. Am multumit echipei, di care face parte si reprezentantul Ceata, al carui comunicat a fost publicat si citit anterior interviului, in emisiunea By Alexa.

 5. Multumim mult. Aceasta emisiune se datoreaza si echipei si unor oameni care au facut-o posibila: Dan Masca, Tiberiu Turbureanu, Andi Laslau, Adrian Horincar, Andrei Florian, Bebe Serbanica, George Danciulescu, Dinu Ion, Aurelian Popescu, Radu Constantin.

  • @ crismblog

   Intrand pe link-ul din comentariul postat de dumneavoastra si urmarind discutia dintre membrii Ceata, nu am putut sa nu observam ca ati fost indemnati sa dati „copy-paste” unui mesaj pe care sa il publicati pe site-ul Nasul TV.
   https://liste.ceata.org/pipermail/ceata/2013-February/025095.html

   La fel, am observat si intentia de a organiza un „„protest fulger” (engl. flash mob) mâine în față la Nașul TV”
   https://liste.ceata.org/pipermail/ceata/2013-February/025097.html

   Credeti ca este corect sa procedati in acest mod?

   Va asiguram ca tot ceea ce ati vazut pe post si in aceasta inregistrare este emisiunea integrala, asa cum a fost ea inregistrata, fara niciun fel de interventie din partea echipei noastre in ceea ce priveste continutul.

 6. Se pare ca i-ati deranjat destul de rau pe domnii de la Ceata, care nu stiu cum sa-si faca imagine pe spatele Nasul TV. O mana de oameni pun la cale, pe o lista de discutii, un flash-mob cu „pancarde” in fata sediului televiziunii voastre. Uitati cam ce gen de mesaje vor sa afiseze: https://wiki.ceata.org/index.php/Pancarde
  Mai grav e ca altii, din acelasi grup de care n-a auzit nimeni, vor sa va atace serverul. Aveti aici dovada: https://liste.ceata.org/pipermail/ceata/2013-February/025121.html
  Oamenii astia nu au reusit sa inteleaga ca Nasul TV a fost singura televiziune care a acceptat sa vorbeasca despre software liber, programe libere si in general de libertate in lumea digitala.
  Am avut rabdare sa citesc o mare parte din discutia lor, dupa ce au pus linkul la voi pe site. La modul in care procedeaza, nu fac decat sa demonstreze cat de penibili pot sa fie.

  P.S. Sunt un telespectator fidel al Nasul TV si al emisiunii By Alexa. Am urmarit emisiunea cu dl. Richard Stallman, iar traducerea mi s-a parut cat se poate de buna. Felicitari ALexa, felicitari Nasul TV! Nu va lasati santajati de astfel de oportunisti ca si cei de la Ceata.

 7. Felicitari byAlexa&Nasul.tv pt realizare deoarece pot spune că este o realizare prin faptul că pâna la această dată sunteți singura emisiune și singurul pot tv care a „pomenit” de GNU/Linux,Free Software și implicit de vizita lui Richard Stallman.

  Am doar 2 minusuri:
  -sa vorbit destul de puțin despre GNU/Linux.
  -a insistat puțin pe acea tema de „conspirație”
  dar se poate trece cu vederea,important este că sunteți singura parte media(inafara de comunitatea GNU/Linux) care a alocat spațiu acestei teme(GNU/Linux) ți promovând Linux prin această emisiune.

  Deasemenea mulțumesc pentru permisiunea dea face share acestui material,am sa revin cu un link

Comentariile sunt închise.