gabriel-opreaMaine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern)“, a scris azi Ponta pe facebook.

În adresa pe care urmează să i-o trimită lui Iohannis (vezi mai jos), Ponta îi sugerează lui Iohannis să-l numească interimar pe Gabriel Oprea.

ponta-imposibilitate

Singura problemă, însă, e că Ponta nu-l poate obliga pe Iohannis să-l numească pe unul sau pe altul.

Să citim Constituția, invocată de Ponta (articolul 107, alineatul 3):

Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

Așadar, Constituția zice așa: “Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. Dar Constituția nu precizează pe cine numește președintele ca interimar, lasă decizia la libera alegere a șefului statului.

Să citim și din legea 90/2001, invocată tot de Ponta (articolul 9, alineatul 1):

“Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.”

Deci: “Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. La fel ca în Constituție, deci.

Mă gîndesc, deci, că Iohannis l-ar putea numi interimar pe Nicolicea. Sau pe Liviu Pop, nu?

sursa: prisacariu.ro

11 COMENTARII

 1. Constat că am mulţi concetăţeni cam aburiţi! Se pare că nu vor să-şi aducă aminte de cuvintele bătrânilor: «Schimbarea Domnului, bucuria proştilor!» Şi mai apoi stau să mă întreb: Care a fost ultimul “şef de stat” în România? Dacă-mi aduc aminte bine mareşalul Antonescu, că a fost după Carol al II-lea. Nu?! În context, din moment ce Constituţia nu are în economia ei acest concept, de ce concetăţenii nu-l exclud din mentalul lor, ori se pare că metehnele kripto-comuniste, şi nu numai, sunt mai adânci şi renunţarea la ele le provoacă “dureri” la “in-telect”!
  Şi iarăşi mă întreb: Ce fel de ŞEF de STAT poate fi acela care nu deţine controlul pârghiilor STATULUI? Să prezidezi e una, iar să deţii puterea de a DECIDE şi FACE, este alta.

 2. Cine il tine ocupat pe tovarasul Ponta 46 de zile in Turcia facem cheta si il platim!

 3. Iohannis are obligatia sa desemneze un premier care nu este in gratii cu Ponta. O propun pe Gabriela Szabo sa fie premier interimar. Asa Ponta PSD si UNPR nu o sa mai aiba parghii sa il apere pe Ponta 😀 😛

  • Daca nu desemneaza un premier care sa convina PSD, atunci mongolezul isi va relua functia. Impresia mea este ca daca Iohannis il desemneaza pe Oprea, mongolezul nu se va intoarce la timp pentru a putea reintra in functie.

 4. Avand in vedere ca Iohannel este doar o paiata si fiind blat cu fugarul urmarit penal, va executa cuminte ceea ce i se ordona de catre Plagiator. Sistemul ticalosit dicteaza, Iohannel executa.

 5. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.

  Se lucreaza comod de acasa.

  Cerinte:

  – cunostinte minime PC ;

  – necesar calculator;

  – conexiune internet;

  – rabdare;

  – seriozitate.

  Nu este necesara experienta.

  Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.

  Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti salucrati.

  Program part-time.

  Cereti detalii la adresa : siviorel7@yahoo.com

  Oferim si solicitam seriozitate !

Comments are closed.