Romania, ca tara membra NATO, a intrat de joi in lupta contra ISIS, grupare considerata creierul terorismului planetar. In cazul tarii noastre, nu poate fi vorba despre o implicare militara terestra, relateaza stirileprotv.ro

Vom contribui, in primul rand, la nivel de informatii si contra-informatii, sustin analistii. Decizia istorica a fost luata la summitul NATO de la Bruxelles.

NATO anunta oficial ca intra in coalitia de lupta impotriva Statului Islamic.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Com mari numarul zborurilor efectuate de avioanele noastre de recunoastere awoks. nu s-a pus problema ca NATO sa intervina cu militari „

NATO anuntat ca vrea sa combata terorismul ajutand la identificarea si distrugerea punctuala a unor retele teroriste. Pentru asta a infiintat o nouă celulă dedicată schimbului de informații intre tarile membre.

Cristian Diaconescu„Va exista un interval de timp cand se va negocia, un proces foarte complicat. Poate fi vorba de o interdictie aeriana militara.”

Analistii militari cred ca NATO va actiona progresiv si ca miscarile vor fi lente atata timp cat este nevoie de o decizie unitara pentru luarea fiecarei decizii.

Intrarea in coalitie nu va produce consecinte militare pentru Romania. Cel putin nu in aceasta prima faza, pentru ca nu se pune problema unei interventii militare terestre. In schimb, pe partea de culegere de informatii, Romania are resurse in regiune si poate sprijini lupta antiterorista.

Occidentul a inceput sa se mobilizeze, cand teroristii ISIS au tintit Europa. Asa se face ca pana in 2016, ISIS a pierdut 15 la suta din teritoriu, iar pana in 2017 inca 25 la suta si a ajuns sa cotroleze numai 60.000 de km patrati.

De ce nu poate fi sters Statul Islamic de pe fata pamantului? Pe de o parte, pentru ca nu poti rade cu bombe atata amar de teritoriu, din doua tari, teoretic suverane, unde traiesc atatia civili, facuti sclavi de ISIS, iar pe de alta parte pentru ca tari potente financiar si militar continua sa-si urmareasca interesele, de cele mai multe ori opuse in zona Orientului.