Poate că sună plagiatdramatic, dar hai să vedem când ne-am pricopsit cu această specie de intelectuali și de ce a prins atât de bine și s-a înrădăcinat atât de adânc la noi. Probabil că plagiatul este o boală foarte veche, dar temeliile și consolidarea acestei îndeletniciri este opera comuniștilor. Aceștia și-au început operele cu plagiatul lui Marx şi Engels, dumnezeii credinței lor, care au formulat tezele fundamentale ale socialismului ştiinţific. Cum altfel? Desigur, chiar și pe vremea aceea se foloseau citate și ghilimele. E momentul să îl cităm pe un mare plagiator și formator de doctori de carton, domnul Gabriel Oprea, care susține cu seninătate că procedura ar fi fost una permisă.

Gabriel Oprea: ”Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susținut teza de doctorat, CNATDCU spune că aș fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu știu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenție care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu știu dacă lucrarea a fost evaluată după normele și standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat”.

Într-adevăr, Oprea a fost educat și crescut în acest spirit, numai că plagiatul era permis doar atunci când acesta servea ”nobilelor idealuri ale comunismului”. De altfel, primul mare doctor plagiator din istoria României, unul care a fost și el înrolat în marea armată a apărării ”interesului național”, a fost Adi Ceaușescu (Academician Doctor Inginer Elena Ceaușescu) și nu cu foarte cu mult timp după aceea a fost urmată de copiile sale nereușite pe care le vedem acum că vor să își apere plagiatele prin tribunale. Da, în România socialistă precum și după asasinarea odiosului cuplu prezidențial, plagiatele erau permise tacit doar persoanelor care pretindeau că servesc patria. Poate că nu întâmplător Oprea a ajuns îndrumător al doctoratelor acordate tocmai de Universitatea Naţională de Apărare.

Plagiatul nu este o boală românească, iar intelectualii copy-paste știu bine că procedura este calea cât și șperaclul care deschide cariere. De altfel, CNN a întocmit o listă cu celebrități acuzate de plagiat, în contextul în care Melania Trump a fost acuzată că a plagiat discursul din 2008 al doamnei Michelle Obama. Pe lista cu pricina îl găsim pe locul șase pe Victor Ponta înconjurat doar de persoane cunoscute pentru apărarea ”interesului național”. Numele socialistului nostru apare într-o listă din care i-am remarcat pe Joe Biden, Vladimir Putin, Ben Carson și Annette Schavan, fapt care îmi explică indignarea lui Ponta. Pai ori suntem golani ori numai suntem!?!

Astăzi citesc că un alt plagiator celebru, zis tot Ponta, visează la o revoltă populară împotriva celor care au subminat ”interesul național” dând în fapt modul în care ”apărătorii” și-au câștigat reputația. Acesta speră, nici mai mult și nici mai puțin, la o revoltă populară orientată împotriva celor care ridică doctoratele parcate ilegal. Citez: „O să avem din nou curajul din Decembrie ’89? O să vedem în curând
Poate că nu îi este suficientă rușinea pățită și vrea să trăiască periculos, adică și o senzație extremă de ridicol. “Ai răcit? Dar dacă ai avea şi diaree?”