Președintele României provoacă Kremlinul dorind o reunire istorică cu Moldova, la mai mult de 70 de ani după separarea celor două națiuni de către Uniunea Sovietică.

Președintele Traian Băsescu, cunoscut critic al Moscovei, a spus că România și Moldova ar trebui să pună capăt diviziunii impuse la începutul celui de-al Doilea Război Mondial de către Stalin și Hitler.

Propunerea sa are loc în preajma datei la care Moldova semnează un important acord de liber-schimb cu UE la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Această mișcare va aduce fostul stat-satelit sovietic mai aproape de Europa și se vrea a pregati drumul pentru ca Moldova să se alăture clubului de la Bruxelles.

Acestui plan i se opune puternic Kremlinul, care vrea să-și pastreze influența asupra țărilor din „gradina” sa prin a le determina să facă parte din uniunea vamală rusească. În timpul acestei săptămâni, Ucraina a cedat presiunilor Rusiei și a refuzat acordul de liber-schimb cu UE, fapt ce a provocat proteste pro-occidentale în Kiev.

Comentariile lui Băsescu vor irita Rusia datorită exprimarii clare a dorinței ca Moldova să devină membră UE.

Cele două țări au deja legături strânse, majoritatea moldovenilor vorbind limba română. În 2009, România a oferit cetățenie moldovenilor cu origini românești documentate, ofertă de care se presupune că au profitat unul din cele cinci milioane de locuitori ai Moldovei.

„Cand o națiune are șansa să se unească, nu ar trebui să renunțe”, a declarat Băsescu. „S-ar putea să nu se întâmple imediat, dar o să o facă într-o zi, pentru că sângele apă nu se face”.

„Cred că e momentul să spunem că avem acest obiectiv, dacă moldovenii vor asta. Sunt sigur că dacă Moldova vrea unirea, România va accepta”.

Nu toți românii împărtășesc aspirațiile lui Băsescu. Moldova este cea mai săracă țară a Europei, iar mulți români pun la îndoială capacitatea economică a propriei țări de a îndura costurile reunirii.

Este probabil ca propunerii să i se opună oficialii de la Bruxelles până când Moldova va deveni membră UE prin propriile eforturi. Pe lângă opoziția de la Moscova, planul este complicat și de Transnistria, o enclavă vorbitoare de rusă din estul Moldovei ce dorește apropierea de Kremlin.

 

 

 

Articol original în limba engleză, accesibil pe site-ul The Telegraph

Traducere realizată de UVT

 

3 COMENTARII

  1. Basescu a declarat multe dure si n-a facut decat sa ii slujeasca pe americani.
    Iar treaba cu Moldova e o mare capcana.
    vor sa ne dea bucata aia de pamant cu garu si vii in locul Transilvaniei, care are majoritatea resurselor tarii.
    Deci mare atentie. Nu va aruncati cu capul inainte.

Comentariile sunt închise.