Cu toate ca, initial, autoritatile au evitat sa anunte codul rosu pentru a nu panica populatia, se pare ca acesta este inevitabil in urmatoarele zile. Institutiile statului vor anunta codul rosu cu 24 de ore inainte pentru a pregati populatia.

Premierul Emil Boc a convocat astazi, la orele 16:00, Comitetul pentru Situatii de Urgenta, pentru a analiza masurile ce se impun in cazul atentionarii de cod galben, care urmeaza sa intre in vigoare maine dimineata.

Agentia Nationala de Meteorologie emis o noua avertizare meteo de cod galben, care urmeaza sa intre în vigoare mâine, la ora 10:00, şi e valabilă până duminică, la ora 20:00. Sunt estimate caderi masive de zapada, existand pericolul aparitiei poleiului. Stratul de zapada urmeaza sa ajunga pana la 20 de centimetri. Vântul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Astazi, ramane valabil codul portocaliu de ger.

Pana la aceasta ora, trei drumuri naţionale au fost inchise si mai multe restrictii s-au impus pe soselele din toata tara. Astfel, s-a interzis circulatia pe urmatoarele drumuri naţionale din judeţele Tulcea, Vrancea si Buzau: DN22F Izvoarele – Nalbant, DN23B Măicăneşti – Codreşti, DN 22 Ramnicu Sarat – Baile.

De asemenea, traficul greu este restricţionat pe DN2C Costesti – Padina (restrictie de tonaj de  3,5) si pe DN2(E85) Bucuresti – Buzau şi pe DN5 Bucuresti – Giurgiu (restrictie de tonaj de 7,5).

Tot astazi, la Primaria Generala a Capitalei, edilul Sorin Oprescu a stabilit o intalnire cu responsabilii comandamentului de iarna.

 

UPDATE I:

În conferinţa de presă susţinută la sediul Ministerul Transporturilor, ministrul Anca Boagiu a prezentat un raport privind situatia drumurilor din tara, dar a si atentionat populatia sa respecte avertismentele autoritatilor.

In urma avertizarilor meteorologice emise de Administratiei Nationale de Meteorologie, ministrul transporturilor a atras atentia asupra pericolului de transformare a precipitatiilor in ploaie, existand posibilitatea aparitiei poleiului. “in acest moment, ANMH mentine codul portocaliu de vreme rea, insa, incepand de maine dimineata, aceasta atentionare se transforma in cod galben ce vizeaza intreaga tara. Dupa intalnirea de ieri cu reprezentantii patronaltelor rutiere, am stabilit rutele alternative pentru evitarea blocajelor in trafic”.

Ministrul transporturilor a sugerat tuturor soferilor sa fie responsabili si sa respecte sfaturile autoritatilor pentru decongestionarea traficului. ”Ii sfatuiesc pe soferi sa renunte la indisciplina rutiera. Unii temerari au impresia ca sunt mai puternici decat natura”, a adaugat Boagiu.

De asemenea, ministrul a prezentat un raport privind starea drumurilor nationale si efectivelor mobilizate pentru deszapezire. Pentru a intampina eventualele situatii de urgenta, autoritatile au scos in strada 227 utilaje de dezapezire, 62.000 de tone de sare, 116.000 de tone de nisip. Raman inchise patru drumuri nationale, iar alte trei tronsoane ale DN prezinta circulatie ingreunata.” In ceea ce priveste circulatia pe calea ferata, au fost emise doua restrictii, o singura ruta a fost inchisa si se estimate intarzieri” a declarat ministrul.

UPDATE II:

Prezent la reuniunea Comitetului pentru situatii de urgenta de la Guvern, ministrul de Interne Traian Igas i-a certat pe unii dintre prefecti, reprosandu-le acestora ca “nu este normal ca prefectii sa spuna ca politistii nu si-au facut datoria”. Traian Igas a dat asigurari ca MAI a suplimentat personalul in fiecare ISU si unitate militara, colaborand cu Ministerul Sanatatii pentru suplimentarea personalului pe ambulantele SMURD. De asemenea, prim ministrul Emil Boc a facut un apel catre prefecti, cerandu-le acestora sa tina legatura cu CNADR-ul si ministerul Transporturilor pentru a deszapezi drumurile nationale care se descarca in autostrazi.

Reprezentantul Ministerului Economiei a informat ca astazi s-a inregistrat cel mai mare consum de gaze naturale, respectiv 73 de milioane de metri cubi. Populatia a primit asigurari ca nu vor exista probleme cu aprovizionarea cu gaze si nici cu intreruperile de energie electrica, fiind suplimentat numarul personalului pentru a interveni in cazul intreruperilor de curent.

Ministerul Sanatati a raportat ca s-a evitat cresterea numarului deceselor prin salvarea a 363 de persoane din frig. Subsecretarul Raed Arafat a cerut ambulantelor de stat sa transporte dializatii care au contract cu firmele private si sunt refuzati de acestea din urma. De asemenea, Raed Arafat a cerut spitalelor sa evite externarile sau transporturile intraspitalicesti.

 

Comandamentul de iarna Blog0ne!

8 COMENTARII

  1. oriunde v-ati afla sa fiti incalziti de un termos cu ceai cald de scortisoara fara zahar. multumim comandamentului de iarna BlogOne!:)

  2. ROMANUL a trecut de comunism va cirui si pe cei doi ponta & antonescu si la vara cald.

    In asemenea situatii se recomanda PRUDENTA la fel ca in cazul crizei.

    Avec le froid et le manque d’argent, voici quelques choses pour nous déconnecter,

    Examen de français au primaire (véridique) et drôle surtout…Réponses d’élèves du primaire

    1. Dans la phrase ”Le voleur a volé les pommes”, où est le sujet ?
    – En prison.

    2. Le futur du verbe ”je baille” est… ?
    – je dors.

    3. Que veut dire l’eau ”potable” ?
    – C’est celle que l’on peut mettre dans un pot.

    4. Qu’est-ce qu’un oiseau migrateur ?
    – C’est celui qui ne peut se gratter que la moitié du dos.

    5. Que faire la nuit pour éviter les moustiques ?
    – Il faut dormir avec un mousquetaire.

    6. À quoi sert la peau de la vache ?
    – Elle sert à garder la vache ensemble.

    7. Pourquoi le chat a-t-il quatre pattes ?
    – Les 2 devant servent à courir, les 2 derrière à freiner.

    8. Quand dit-on ”chevaux” ?
    – Quand il y a plusieurs chevals.

    9. Qui a été le premier colon en Amérique ?
    – Christophe.

    10. Complétez les phrases suivantes :
    – À la fin les soldats en ont assez…
    – …d’être tués.
    – La nuit tombée…
    – ….le renard s’approcha à pas de loup.

    11. Pourquoi les requins vivent-ils dans l’eau salée ?
    – Parce que dans l’eau poivrée, ils tousseraient tout le temps.

    Ma préférée
    12. L’institutrice demande : Quand je dis «je suis belle», quel temps est-ce ?
    – Le passé, madame.

    Aussi pour antonescu & ponta j’ai respecte l’ordre A à Z.

    A propos ARAFAT est toujours à la TV, c’est un habitude arabe, pir que roumaine.

  3. Ati auzit si de inghetarea marii pe o adancime de 400 m?Eu inca n-am auzit de un asemenea fenomen la noi.

  4. salutare!
    ar fi bine să postaţi pe forum ce reprezintă aceste CODURI de culori…
    …eu ştiu despre ce este vorba, dar cu siguranţă vor fi persoane ce se vor aventura pe acele drumuri „închise”

    cu stimă.,

    • Codul galben de ger este emis atunci când temperaturile dintr-o anumită zonă sunt cuprinse între -15 şi -25 de grade.

      Codul portocaliu de ger este emis, de regulă, atunci când temperaturile între -15 şi -25 de grade persistă timp de mai multe zile într-o anumită zonă. Atunci, în această zonă, codul galben este transformat în cod portocaliu. De asemenea, dacă avem temperaturi de -25 de grade Celsius, este foarte probabil ca meteorologii să emită avertizare cod portocaliu de ger. Timu numeşte această situaţie drept „portocaliu curat”.

      Codul roşu de ger nu a fost emis până acum de ANM. „Nu există niciun criteriu pentru emiterea acestui cod. Meteorologii l-ar emite numai atunci când situaţia devine foarte gravă”, spune Tinu. Un exemplu ar fi situaţia din 2003, atunci când, în Covasna, temperaturile au coborât, timp de 7 zile consecutive, sub valoarea de -30 de grade Celsius.

    • Codul galben de ninsoare este emis atunci când, într-o zonă aflată la o altitudine de sub 800 metri, stratul de zăpadă depus într-o zi măsoară între 10 şi 30 de centimetri. Codul galben de viscol e emis atunci când vântul bate cu 36-72 km/h şi viscoleşte zăpada.

      Codul portocaliu de ninsoare este emis atunci când, într-o zonă aflată la o altitudine de sub 800 metri, stratul de ninsoare depus este mai gros de 50 de centimetri. Codul portocaliu de viscol este emis, de regulă, atunci când viteza vântului care viscoleşte zăpadă depăşeşte 70 km/h.

      Din nou, codul roşu nu are criterii clare, dar dacă vântul va bate cu peste 100 de kilometri la oră, viscolind un strat foarte gros de zăpadă, atunci este posibil ca el să fie emis. O situaţia la limită, între portocaliu şi roşu, a avut loc săptămâna trecută, când viscolul a afectat câteva zone din România. Atunci, deşi ANM a emis cod portocaliu, serviciul meteo din Bulgaria a emis cod roşu de viscol. Mai mult, bulgarii au anunţat atunci că şi câteva zone din România sunt sub cod roşu de viscol, din punctul de vedere al serviciului meteo bulgar

Comentariile sunt închise.