proteste bucuresti

Coaliţia Românilor, o voce a comunităţii româneşti din SUA pentru promovarea României şi combaterea corupţiei, a transmis o scrisoare către ţară, în care îşi arată sprijinul pentru largilor proteste de stradă împotriva hoţiei şi a clasei politice, declanşate modul în care au tratat autorităţile tragedia de la Clubul Colectiv.

4 noiembrie 2015

Dragi romani din tara,

Va scriem din Statele Unite cuprinsi de profunde emotii fata de ceea ce vedem ca se intampla in Romania.

Pe de o parte, suntem indurerati si revoltati ca oameni nevinovati au trebuit sa moara din cauza neglijentei, coruptiei si abuzului de putere al unor politicieni. Suntem in acelasi timp stupefiati vazand cum oameni cu putere in Statul Roman au incercat sa acopere vinovatii pentru moartea unor oameni nevinovati. Daca nu era Facebook-ul, se reusea acoperirea accidentului tragic al politistului Gigina, la fel cum s-a ingropat stirea cu planorul cazut un centrul Romaniei, pe care nu-l mai cauta nimeni din luna august.

Pe de alta parte, va privim pe Facebook si la televizor si lacrimam pentru ca, iesind in strada, aduceti la realitate sperantele atator milioane de romani care vor sa traiasca intr-o tara demna, prospera si sigura.

Priviti in jurul vostru la cat de minunati si plini de viata sunteti. Ganditi-va la idealurile pe care le aveti. Sunt milioane de alti romani care gandesc si cred ca voi.

Priviti acum la exemplul acelor tineri din clubul Colectiv, care s-au intors inapoi sa-i salveze pe altii din flacari si nu s-au mai intors. Sau care au ramas inauntru sa-i ajute pe altii sa iasa, iar ei nu au mai iesit.

De 25 de ani se tot vorbeste despre generatii de sacrificiu. Si voi sunteti o generatie de sacrificiu care, iata, a mers pana la sacrificiul suprem. A fost destul.

Intr-o singura seara au murit si au fost raniti mai multi tineri romani decat militari romani, in peste 10 ani de razboi in Irak si Afganistan. Cu toate acestea, pana in prezent nimeni nu si-a dat demisia.

Lumea intreaga e plina de milioane de romani care suspina dupa dorul tarii, al parintilor si familiilor ramase acasa. Romania e plina de milioane de parinti care-si asteapta copiii sa se intoarca din strainatate, de sotii care isi asteapta sotii si de copii care isi asteapta parintii.

Acesta trebuie sa fie sfarsitul acestei perioade de tranzitie, de sacrificii, de umilinte, de minciuni si de hotii si sa se intre intr-o perioada de reconstructie si modernizare a Romeniei. Aceasta reconstructie si modernizare a Romaniei incepe prin implicarea fiecaruia.

Nu mai TACETI in fata abuzurilor si nu mai TOLERATI coruptia, ignoranta si jumatatile de masura.

Asa cum coruptia ucide, la fel si tacerea ucide. Dupa moartea politistului Gigina, sefii lui le-au cerut politistilor sa taca pentru ca „e mai bine asa”. Daca colegii lui ar fi vorbit inainte si s-ar fi aflat ca un alt politist de pe motocicleta s-a accidentat, poate politistul Gigina era astazi in viata si isi vedea copilul nascandu-se.

O asistenta care a fost la clubul Colectiv si a spus public cat de greu s-au miscat autoritatile a fost amenintata de cineva „mare” din Guvern sa isi tina gura. Alti medici sunt instruiti ce sa spuna public, ca nu cumva sa zica ceva ce nu suna bine. Daca acum nu se vorbeste despre problemele care exista in sistemul de urgenta si nu se corecteaza, mai multi oameni vor muri la urmatoarea catastrofa.

Vorbiti, vorbiti tare! Nu mai plecati capul, nu mai inchideti ochii, nu va temeti! Expuneti problemele cu care va confruntati si cereti guvernantilor sa le rezolve azi. Faceti-va vocea auzita, demascati abuzurile si coruptia, stati cu ochii pe oamenii politici si nu le mai tolerati atitudinile sfidatoare si totalitare.

Nu doar copiii vostri, dar si voi meritati o Romanie mai buna. Iar aceasta schimbare la fata a Romaniei incepe cu mobilizarea si implicarea fiecaruia. Prin tot ceea ce ati facut zilele acestea, ati redat demnitatea acestei tari si ati renascut speranta in milioane de romani ca pot trai intr-o Romanie asa cum si-o doresc.

Va iubim si va suntem mereu alaturi pentru o Romanie demna, prospera si sigura!

Chris Terhes – Romanian Community Coalition
Marian Petruta – North Americam Romanian Press Association
Viorel Nicula – Director “Miorita” USA Newspaper, Sacramento, California
Dan Boanta – American-Romanian News
Neculai Popa – Consiliul Romano-American
Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association
Ady Simion – President, “Romani in Los Angeles”
Simona Botezan – „Miorita USA” Cultural Association, Sacramento, California
Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine
Adrian Bogdan – Grup „Romani in USA – East Coast”
Daniel Suciu – Grup „Comunitatea romanilor din Los Angeles”
Marius Grunstain – Grup „Romani in California”
Ciprian Caprar – Romani la Los Angeles
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio
Vasile Bouleanu – Chicago, IL

 

Sursa: coalitiaromanilor.org

3 COMENTARII

Comments are closed.