61797661Un roman din Maramures, pasionat de robotica, dar fara sa aiba studii in domeniu, a urcat pe podium la Geneva.

Barbatul, in varsta de 48 ani, a castigat medalia de argint la Salonul International de Inventica. Premiul i-a fost adus de un robot autonom de inspectie si intretinere a conductelor de mari dimensiuni. La concurs au fost prezentate 650 de inventii din 45 de tari, scrie stirileprotv.ro.

Adrian Tomoiaga este din Borsa, Maramures. Lucreaza in domeniu de peste 30 de ani, dar nu are studii superioare. Robotul sau, prezentant la cea de-a 44-a editie a Salonului de Inventii de la Geneva, a uimit juriul, in primul rand, prin utilitate. Mecanismul, autonom, inspecteza si poate repara fisuri aparute in diverse tipuri de conducte.

Adrian Tomoiaga: „Aceste brate echipate cu motoare de tractiune se pliaza, din cauza asta au aceasta geometrie, si reduc diametrul conductei.

Este controlat din exterior cu ajutorul unui joystick. Astfel, poate salva vietile celor obligati sa ajunga in zonele cu risc toxic ridicat, precum conductele de gaz sau de petrol.

61797662

Adrian Tomoiaga, inventator: „Calitatea lucrarilor este mult mai crescuta si masina este de 20 ori mai preformanta decat aceleasi operatiuni facute de personalul uman.

Acum asteapta ca o companie sa ii cumpere ideea care i-a adus medalia de argint la Geneva.

Adrian Tomoiaga: „Puterea instalata a masinii este de 2 kilowati si un consum energetic foarte mic. In santiere izolate unde avem conducte prin munti, paduri, poate fi actionata de un grup electrogen.

Barbatul mai are brevete pentru alte zece inventii, printre care un mecanism de producere a apei calde sau o instalatie pentru recuperarea integrala a caldurii din apele uzate evacuate. Acest ultim proiect va ajunge pe piata in urmatorii doi ani.

Nu la fel de norocosi sunt alt inventatori romani, posesori ai unor brevete valoroase. De cele mai multe ori au ramas cu ele doar inramate, din lipsa de finantare.