Avem șanse să mâncăm legume așa cum erau pe vremea bunicilor. O fundație din Odorheiu Secuiesc a reușit să salveze peste 40 de soiuri de legume, printre care roșia „inimă de bou”, dovleacul porcesc, ceapa roz sau fasolea „frumoasă”. Semințele de roșii, de exemplu, culese din zonele rurale din Transilvania, au fost replantate în două grădini experimentale, scrie activenews.ro

Una dintre grădinile experimentale cu semințe tradiționale este la Apahida, județul Cluj. Un fermier a plantat încă de anul trecut pe o suprafață de 5 ari, în grădina din spatele casei, roșii și ardei iuți. Anul acesta a pregătit de două ori mai multe răsaduri, pe care le va cultiva în curând.

În câteva luni, vor crește roșii tradiționale, gustoase ca pe vremea bunicilor, deoarece semințele au fost culese de la țărani din zona Transilvaniei, care la rândul lor, le-au salvat de-a lungul timpului.

„Le-am făcut tradițional, n-am folosit insecticide, pesticide, așa cum era la bunica acum 30 de ani, roșia aia gustoasă și zemoasă,” spune fermierul.

Lipsa chimicalelor face roșiile românești atât de bune la gust, spun fermierii. În plus, sunt mult mai sănătoase.

„S-au pierdut și cauza este că toți s-au orientat să arate numai frumos. Poate că au și defecte, dar gustul nu se compară. Gustul care era odată cândva, când nu se atingea nimeni de ele,” zice Maria Telecan, mama fermierului.

Fundația din Odorheiu Secuiesc a reușit să salveze 40 de soiuri de legume, printre care ardei, vinete, mărar, lobodă sau dovleac. Semințele au ajuns acum la 50 de familii de la țară, care au ca datorie să le planteze și să dea mai departe materialul genetic, potrivit digi24.ro. Motivul proiectului este că, în timp, în toată țara s-a redus numărul varietăților de legume românești.