North Korean leader Kim Jong Un visits a submarine during his inspection of the KPA Naval Unit 167

Anuntul recent privind cel de-al cincilea test nuclear derulat de Coreea de Nord a generat inca o data ingrijorari cu privire la stabilitatea regionala si la perspectiva unui potential conflict armat in peninsula coreeana, scrie ziare.com

The Independent remarca insa ca situatia nu este una noua.

Regimul de la Phenian provoaca, este condamnat de comunitatea internationala, care impune noi sanctiuni, dar rezultatele sunt limitate.

Intre timp, Kim Jong-un ironizeaza Occidentul pentru incapacitatea sa de reactie, in timp ce se impauneaza cu puterea militara si tehnica a tarii sale, chiar si in pofida criticilor din partea Chinei, principalul furnizor de energie si alimente in Coreea de Nord.La fel ca in trecut, Coreea de Nord foloseste testele pentru a-si consolida programul nuclear si capacitatea de descurajare, in timp ce se impune ca o amenintare la adresa vecinilor sai, in principal Coreea de Sud si Japonia, dar si la adresa Statelor Unite.

Cu o intensitate a exploziei estimata la 10 kilotone, testele recente au avut cea mai mare amploare din 2006, cand Coreea de Nord a desfasurat primele teste nucleare, desi nu este clar inca daca s-a reusit cu succes miniaturizarea focoaselor care vor fi amplasate pe rachete.

Oricum, in pofida relatarilor media privind „nebunia” liderului nord-coreean, multi analisti considera ca regimul de la Phenian este rational. Orice atac la adresa Coreei de Sud ar atrage un raspuns imediat si devastator din partea SUA, astfel incat rolul armelor nucleare ale Coreei de Nord este unul de descurajare.

Pe de alta parte, exista ingrijorare cu privire la inclinatia lui Kim Jong-un de a-si asuma riscuri.

In contextul in care presedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, adopta o pozitie mult mai dura fata de Coreea de Nord, in timp ce intareste capabilitatile militare ale tarii sale, exista pericolul ca cele doua tari sa fie prinse intr-o politica de represalii si provocari tactice care ar putea duce in cele in urma la un conflict cu consecinte devastatoare pentru peninsula si intreaga regiune.

Mijloacele pentru rezolvarea acestei situatii sunt fie ineficace, fie neatractive.
Este putin probabil ca aplicarea mai multor sanctiuni sa descurajeze Coreea de Nord. In acelasi timp, o mai mare implicare, fie pe cale diplomatica, fie prin asistenta umanitara si culturala, nu este fezabila din punct de vedere politic din partea SUA, care se afla in an electoral.

Kim Jong-un pare constient de pozitia sa avantajoasa. Dispozitia de a-si asuma riscuri pentru materializarea ambitiilor sale provocatoare i-a permis sa ii sfideze pe membrii mai prudenti ai comunitatii internationale.

Prin urmare, ne apropiem de punctul critic in care Coreea de Nord va deveni o amenintare care nu va mai putea fi contracarata decat cu forta militara, concluzioneaza sursa citata.