laura-georgescu

Laura Georgescu a declarat, joi, că nu va demisiona de la conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru că nu a făcut nimic ilegal, precizând, însă, că îşi va delega dreptul de semnătură vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, astfel încât Consiliul să poată să funcţioneze normal, informează mediafax.ro

Laura Georgescu a făcut aceste precizări la începutul şedinţei CNA de joi, după ce precedenta şedinţă a Consiliului, care a avut loc marţi şi la care aceasta nu a fost prezentă, a fost una foarte agitată.

În şedinţa de marţi, Valentin Jucan a dat drumul unei înregistrări audio la volum ridicat cu “vocea străzii”, spunând că va bloca toate şedinţele Consiliului până când Laura Georgescu va fi înlăturată de la conducerea CNA. Decizia unilaterală a lui Valentin Jucan i-a revoltat pe ceilalţi membri ai Consiliului, totul degenerând într-un scandal cu replici tăioase şi acuzaţii. În cele din urmă, marţi, majoritatea membrilor CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Dorina Rusu) au votat să trimită Comisiilor de Cultură din Parlament o solicitare “pentru stabilirea unei întâlniri şi identificarea de soluţii comune pentru rezolvarea problemelor din CNA, care sunt cauzate de faptul că Laura Georgescu se află la conducerea instituţiei”.

La începutul şedinţei CNA de joi, Laura Georgescu şi-a cerut scuze colegilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care “au fost nevoiţi să asiste la momentul mai puţin fericit, provocat în cadrul şedinţei trecute”.

Laura Georgescu a spus că nu a putut participa la şedinţa de marţi, întrucât a fost chemată, nominal, la audieri la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în faţa căreia are obligaţia legală să raporteze activitatea CNA şi în faţa căreia răspunde, conform legii, pentru modul în care a gestionat şi gestionează încă funcţionarea Consiliului.

Referitor la faptul că i s-a cerut de mai multe ori demisia, Laura Georgescu a spus că nu a înţeles această solicitare, deoarece consideră că nu a făcut nimic ilegal.

“Însă, pentru că în instituţia pe care o conduc au fost induse tensiuni mai mult sau mai puţin artificiale, justificate sau nejustificate, am decis, într-o prima etapă, să deleg dreptul de semnătură, pentru tot ce legea îmi permite, domnului Răsvan Popescu, vicepreşedinte al CNA. Fac acest demers în condiţii de responsabilitate, înţelegând bine faptul că CNA trebuie să funcţioneze într-o atmosferă de lucru performantă şi constructivă”, a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că a luat în calcul şi o demisie, chiar dacă are conştiinţa faptului că nu a făcut nimic ilegal.

“Personal, am luat în calcul şi o demisie, chiar dacă am conştiinţa faptului că nu am făcut nimic ilegal, însă această decizie va veni atunci când instituţiile abilitate vor demonstra că am încălcat voit, premeditat şi cu bună ştiinţă legea. Deocamdată, pot afirma cu tărie că toată viaţa m-am raportat la lege. Inclusiv în această instituţie, atunci când a trebuit să luăm decizii. Îmi asum anumite carenţe, anumite întâmplări contextuale, mai puţin fericite, provocate, nepremeditat, pentru care îmi cer, din nou, scuze dumneavoastră şi tuturor angajaţilor CNA. Pentru că orice explicaţii suplimentare date de mine, fie ar putea cădea în derizoriu, fie ar putea fi reinterpretate în fel şi chip, mă opresc la a reafirma faptul că deleg, fără nicio rezervă, dreptul de semnătură colegului meu Răsvan Popescu, cu dorinţa ca CNA să funcţioneze, repet, în condiţii de normalitate şi performanţă”, a explicat Laura Georgescu, citată de  mediafax.ro

Ea a spus că va reveni asupra acestei decizii doar în condiţiile în care instituţii ale statului eventual îi vor cere să o facă. Laura Georgescu a mai spus că, vreme de un an şi jumătate, nu a purtat cu niciunul dintre colegii săi vreo discuţie pe tema dosarului în care este acuzată de abuz în serviciu şi nu a angajat în niciun fel instituţia, punându-se la dispoziţia organelor abilitate doar în calitate de persoană fizică. În acest sens, Laura Georgescu i-a rugat pe membrii CNA şi pe angajaţii Consiliului să lase justiţia să îşi urmeze cursul firesc în cazul său.

La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a spus că, “până când ceea ce trebuie să se întâmple o să se întâmple”, decizia luată de Laura Georgescu, prin care i se delegă lui dreptul de semnătură, va fi afişată la avizierul Consiliului. Popescu a mai spus că nu va semna el pentru toate chestiunile din CNA. “Cu excepţia statelor de salarizare, pe care le va semna în continuare ordonatorul principal de credite (Laura Georgescu, n.r.), documentele privind planul anual de achiziţii publice (…) semnătura finală de pe licenţe (licenţele audiovizuale, n.r.), restul, în toate chestiunile veniţi la mine. Mapa (de şedinţă, n.r.) va veni direct la mine şi va merge şi la doamna Georgescu, dar circuitul de rezolvare am să-l dau eu. În toate celelalte chestiuni, veniţi la mine. O să ne descurcăm”, le-a transmis Răsvan Popescu angajaţilor CNA.

În schimb, membrul CNA Dorina Rusu a spus că, de când a fost numită membru în Consiliu, a considerat că Laura Georgescu trebuie să îşi dea demisia şi crede şi în prezent acest lucru.

Dorina Rusu a mai amintit de problemele în justiţie ale preşedintelui CNA, precizând că ar fi ţinut “de normalitate” ca Laura Georgescu să demisioneze. “Dânsa este principalul vinovat pentru care instituţia este în starea în care este. Este cea care a adus-o în starea în care este”, a spus Dorina Rusu, precizând că i se pare “o situaţie absolut penibilă” pentru toţi membrii CNA ce se întâmplă şi că va face toate demersurile în continuare la Parlament pentru ca Laura Georgescu să nu mai fie preşedinte al CNA.

“Şi este cu atât mai grav că avem probleme pe care trebuie să le dezbatem, de exemplu, în legătură cu tragedia de la Colectiv nu am făcut absolut nimic (…) Este o instituţie pur şi simplu destructurată, sigur, fiecare dintre noi are partea lui de vină, dar cel care conduce instituţia este principalul vinovat pentru care nu funcţionează instituţia (…) Doamna Georgescu ne-a adus la cunoştinţă (că delegă dreptul de semnătură, n.r.), este decizia dânsei, nu ne-a cerut acordul (…) Pe de altă parte, dacă doamna Georgescu consideră că acesta este un fel de a lua presiunea de pe instituţie, nu este adevărat. Eu voi continua demersurile către Parlament pentru ca doamna Georgescu să fie demisă (…) Însă acum trebuie să ne facem treaba, pentru că altfel vom fi şi mai penibili şi pasibili să fim judecaţi de oameni”, a mai spus Dorina Rusu.

Pe de altă parte, membrii CNA Valentin Jucan şi Florin Gabrea s-au ridicat de la masa de şedinţă a Consiliului. Ei au precizat că nu vor să stea la aceeaşi masă cu Laura Georgescu. În momentul difuzării acestei ştiri, Valentin Jucan şi Florin Gabrea continuă să stea în sala de şedinţă a Consiliului, însă în zona dedicată presei şi reprezentanţilor radiodifuzorilor.

În schimb, ceilalţi membri ai CNA (Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda şi Lorand Turos) continuă să îşi desfăşoarea activitatea curentă, la fel ca la orice şedinţă. Şedinţa CNA de joi este condusă de vicepreşedintele Consiliului, Răsvan Popescu, mai notează mediafax.ro