Două milioane de dolari au fost vărsaţi în contul fiicei de 10 ani a unui membru FIFA, înaintea atribuirii Cupei Mondiale de fotbal din 2022 emiratului Qatar, afirmă cotidianul german Bild, potrivit digisport.ro, care publică, începând de marţi, raportul anchetatorului independent Michael Garcia.

Într-un extras al articolului, dat publicităţi luni seara, jurnalul de mare tiraj asigură că a intrat în posesia raportului de peste 400 de pagini al fostului procuror american privind atribuirea Cupelor Mondiale Qatarului (2022) şi Rusiei (2018), care nu a fost niciodată dat publicităţii de către FIFA.

Conform Bild, raportul Garcia relevă că un fost membru executiv (al instanţei mondiale) i-a felicitat pe membrii Federaţiei din Qatar şi le-a mulţumit prin e-mail pentru un virament de mai multe sute de mii de euro, imediat după atribuire a competiţiei către Qatar.

„Două milioane de dolari, de provenienţă necunoscută, au aterizat, de asemenea, în contul de economii al fiicei de 10 ani a unui membru al FIFA”, continuă ziarul german.

Bild adaugă că „trei membri executivi ai FIFA, care au dispus de drept de vot, au mers la o petrecere la Rio, într-un avion privat al Federaţiei de fotbal din Qatar, înaintea votului pentru atribuirea competiţiei”.

Contactată de AFP, Federaţia Internaţională de Fotbal a subliniat că nu doreşte „să reacţioneze la cald”, conform purtătorului său de cuvânt.

Cel mai mare centru sportiv din lume, Aspire Academy, o organizaţie din Qatar, a fost, de asemenea, „implicat într-o manieră decisivă în manipularea membrilor FIFA care dispuneau de drept de vot”, completează ziarul.

Atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2022 emiratului Qatar, decisă în 2010, a generat polemici încă de la început, fiind înconjurată de numeroase acuzaţii de corupţie.

Drept consecinţă, FIFA a decis efectuarea unei anchete interne, condusă de fostul procuror american Michael Gracia. Camera de judecată a Comisiei de etică a FIFA a notat comportamente suspecte, însă nu de natură să pună în cauză atribuirea celor două turnee finale (2018, 2022).

La finele lui 2014, Michael Garcia a acuzat faptul că lectura raportului său, publicat doar parţial, a fost parţială şi părtinitoare.

Cei doi foşti preşedinţi ai Camerei de investigaţie şi judecată din cadrul Comsiei de etică a FIFA, elveţianul Cornel Borbely şi germanul Hans-Joachim Eckert, s-au opus tot timpul publicării complete a raportului Garcia, estimând că acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic şi nici de dorit, în condiţiile în care procedurile legate de persoanele vizate în raport sunt încă în curs de derulare.

Mandatele de patru ani ale lui Borbely şi Eckert în fruntea justiţiei interne a FIFA au ajuns la final în luna mai şi nu au mai fost reînnoite. Cei doi au fost înlocuiţi cu un magistrat columbian şi cu fostul preşedinte grec al Curţii Europene de justiţie.