În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici, scrie Adevărul, citat de digi24.ro

Agenda publică din România este acaparată în ultimele zile de scandalul angajaţilor Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale care şi-au depus dosarele de pensionare pentru a beneficia de o lege specială care să le asigure venituri foarte mari.

Eroii adevăraţi ai României, care au obţinut gradele militare după suferinţe crâncene pe câmpul de luptă al celui de-Al Doilea Război Mondial, au pensii decente, dar mult mai mici raportate la cele ale generalilor avansaţi în grad pe timp de pace.

Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare.

„Cel mai mare grad în Armată este de patru stele. Ca să am patru stele trebuia să merit. Când s-a terminat războiul, eram colonel. Ultima stea am obţinut-o în octombrie 2013”, spune el.

După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei. „Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, spune generalul.


Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică.

„Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia”, spune el.


Consideră că ceea ce se întâmplă în prezent, când militarii de carton ies la pensie cu sume fabuloase, nu este decât o manevră politică. „Aceste pensii sunt date ca o răsplată pentru că unii i-au susţinut pe alţii în trecut“, crede Ion Dobran.

Citiți mai multe aici.