eterna si frumoasa romanie


Decizie fără precedent în justiţia românească. Secretariatul General al Guvernului ar putea să plătească unei bănci private aproape 5,8 milioane de dolari. Este vorba despre despăgubiri pentru celebrul album ,,Eterna şi fascinanta Românie”, editat în 1995. Bancorex, ale cărei active au fost preluate de BCR după faliment, a sponsorizat iniţiativa cu această sumă, informează digi24.ro

Este vorba despre o decizie a Curții de Apel București care poate fi atacată cu recurs la instanța supremă.

În urmă cu patru ani, Tribunalul București a respins solicitarea BCR, dar Curtea de Apel a întors decizia și a decis că SGG trebuie să despăgubească banca cu suma pe care Bancorex a plătit-o pentru sponsorizarea albumului.

Procesul a fost îndreptat și împotriva unor foști angajați ai Secretariarului General al Guvernului, printre care și Viorel Hrebenciuc. Curtea de Apel  a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în garanție a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu și Dan Fruntelată și a decis însă că doar instituția trebuie să plătească despăgubirile.

Inițial, Tribunalul București a respins în octombrie 2012 cererea BCR, însă Curtea de Apel București a admis luni apelul băncii și a hotărât ca SGG să plătească suma de 5.796.980 USD. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.


„Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimbă în tot sentința civilă nr.14145/15.10.2012 pronunțată de Tribunalul București, Secția a VI-a Civilă în sensul că: admite în parte cererea de chemare în judecată și obligă pârâta SGG la plata sumei de 5.796.980 USD în lei la cursul oficial al BNR din ziua plății. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanție a numiților Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai și Fruntelată Dan. Respinge ca nefondat apelul formulat de către pârâta SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Curții de Apel București.

În anul 1995, Viorel Hrebenciuc, care deținea la acea dată funcția de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, și Dan Fruntelată, care ocupa postul de secretar de stat, au semnat cu firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, un contract pentru editarea unui album foto despre țara noastră, intitulat „Eterna și Fascinanta Românie”.

Albumul urma să fie distribuit în 144 de țări, pentru a atrage investitori străini, iar contractul a fost sponsorizat de Bancorex, cu suma de 5,79 milioane de dolari.


După încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit un avans consistent, dar a livrat numai 4.200 de exemplare din comanda totală de 97.000 de albume.

Ulterior, după ce BCR a preluat Bancorex, banca a dat în judecată SGG, solicitând să-i fie restituiți cei 5,79 milioane de dolari, iar SGG i-a chemat în garanție pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu și Dan Fruntelată.

Cazul a fost investigat și de Parchetul General, însă dosarul a fost închis de procurori în anul 2000.

Potrivit presei centrale, controversatul om de afaceri româno-francez Adrian Costea a fost un apropiat al fostului președinte Ion Iliescu, el finanțând campaniile electorale ale acestuia.

În 2008, Adrian Costea a fost condamnat de Tribunalul Corecțional din Paris la trei ani de închisoare și la plata unei amenzi de 150.000 de euro, el fiind acuzat că ar fi deturnat zeci de milioane de euro din contracte încheiate cu statul român.

„Eterna și fascinanta Românie” a fost prima campanie de promovare a turismului din România.