tv

În replică la criticile venite în ultima perioadă din partea televiziunilor, Guvernul planifică în secret să introducă taxe noi pentru audio-vizual! Banii încasaţi vor merge la Fondul Cinematografic, potrivit realitatea.net

Noile taxe vor fi introduse prin ordonanţă de urgenţă. Guvernul intenţionează să majoreze de la 3 la 4% echivalentul contribuţiei din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice şi private, scrie profit.ro.

Prevederea se va aplica inclusiv televiziunilor cu circuit închis. Proiectul menține însă contribuția de 1% aplicată veniturilor lunare realizate de firmele de cablu. De asemenea, furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobilă, vor fi obligaţi să verse 1% din încasările lunare la Fondul Cinematografic, prin care sunt subvenţionate filmele româneşti.

Edward Pastia: O taxă în plus înseamnă desfiinţarea unor locuri de muncă

Edward Pastia, director executiv al Realitatea TV, a afirmat legat de noua taxă pe care Guvernul intenţionează să o introducă pe televiziuni că toată lumea ar trebui să se gândească că orice taxă în plus înseamnă desfinţarea de locuri de muncă şi renunţarea la unele investiţii.

De asemenea, acesta a precizat că înainte de a taxa televiziunile şi ar redirecţiona banii către cinematografie statul român trebuie să lămurească modul în care se acord banii publici către cinematografe. „Ne aducem aminte de un scandal privind alocarea acestor fonduri. Bun, iau nişte bani de la privat şi în dau la cinematografe, dar trebuie cunoscut şi modul în care se finanţează cinematografia românească. Trebuie să se lămurească această problemă”, a spus Edward Pastia.

„În România s-au obişnuit ca atunci când apare o problemă să se mai pună o taxă. Între politică şi tehnocraţie se pare că nu mai există nicio diferenţă”, a precizat directorul executiv al Realitatea TV, adăugând că nu existe analize privind această taxă, nu există nici justificări.

„Lumea s-a obişnuit să ia informaţia gratis. Guvernaţi dragi ar trebui să ştiţi că pentru calitatea se plăteşte. Ce ar fi dacă şi CFR ar da bilete gratis. Nu poţi intreţinerea calitatea mass media aşa. Nu am cerut bani, am cerut doar un cadrul fiscal normal, care să susţină dezvoltarea mass-media. Fără mass-media, ar fi un dezastru absolut în societatea româneasc. Nu există nicio justificare pentru aşa ceva. Nu există nici măcar bunul simţ pentru a se consulta cu cei afectaţi”, a declarat Edward Pastia.

Valentin Jucan: Văd că atât Guvernul României, cât şi parlamentarii români, nu înţeleg că un stat de drept nu are cum să existe fără o presă liberă

Valentin Jucan, membru CNA, a afirmat la Realitatea TV că amatorismul cu care mediul audiovizual este abordat nu mă miră. „Vă spun din start că susţin îmbunătăţirea mediului cinematografiei, susţin ca cinematografia să se dezvolte, dar nu cum astfel de măsuri. Înainte de a cere bani în plus, fie de la public, fie de la televiziuni, cinematografia ar trebui să se întrebe cum anume ne recâştigăm încrederea, cum anume învăţăm cultura pentru filmul şi cinematografia românească”, a spus acesta.

„Pe de altă parte, observ că nu există niciun proiect în dezbatere care să arate starea în care se află presă. Văd că atât Guvernul României, cât şi parlamentarii români, nu înţeleg că un stat de drept nu are cum să existe fără o presă liberă”, a explicat Valentin Jucan.