Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut doua efecte nedorite: au explodat inmatricularile de masini second-hand, Romania riscand sa se transforme intr-un cimitir de rable, si a disparut posibilitatea ca romanii care au achitat taxa auto sa si-o recupereze, scrie ziare.com

Cum s-a intamplat acest lucru? Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com

Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.

Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul „sa gaseasca o solutie” pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.

In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.

Ce solutii a gasit pana acum Guvernul?

Primii care vor primi banii inapoi sunt proprietarii de masini care au dat statul in judecata, iar acest lucru se va intampla cel mai tarziu luna viitoare, spune ministrul Finantelor, Viorel Stefan, citat la Pro TV.

Nu sunt nici bani pentru despagubiri in urma hotararilor judecatoresti

Insa, potrivit raspunsului primit de la ANAF, in prezent, procedura restituirii banilor – atat a taxei, cat si a dobanzilor calculate pana la data platii integrale – se facea de la bugetul Fondului pentru Mediu. Insa, tot de la 1 februarie, „in acest cont nu s-au mai facut incasari ca urmare a eliminarii obligativitatii achitarii timbrului de mediu la inmatricularea autovehiculelor”, se arata in raspunsul ANAF.

Fiscul noteaza, in raspunsul trimis, ca, astfel, nu se mai pot face plati: „Mentionam ca din acelasi cont se restituiau si sumele reprezentand timbru de mediu pentru autovehicule stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive”.

in plus, cei mai multi dintre cei care au platit taxa in ultimii zece ani nu au mers in instanta, astfel ca mai au de asteptat pana sa primeasca banii inapoi.

O spune chiar ministrul Finantelor: „500 de milioane inseamna sume care au in spate titluri executorii emise de instantele de judecata. Ceea ce nu stim inca tehnic cum vom gestiona celelalte sume de recuperat, care nu au facut obiectul unei hotarari judecatoresti”. Asta desi, tehnic, exista o solutie inainte de eliminarea taxei auto, desi exista zeci de mii de cereri deja depuse si aprobate de Fisc, iar pentru unii contribuabili au fost si virati banii pentru prima transa din cele 5 care li se cuveneau legal.

Intre timp, Ministerul Mediului organizeaza un grup de lucru care sa analizeze si sa stabileasca modalitatea de returnare a timbrului de mediu, ultima taxa auto care a fost in vigoare si care nu era prinsa in reglementarile anterioare.

Si ANAF face referire la acest „comitet interministerial din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului, Ministerului Finantelor Publice, Administratiei Fondului pentru Mediu si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala”, menit sa gaseasca solutiile cu ajutorul carora organele fiscale sa restituie sumele din taxa auto, „inclusiv in situatia in care restituirea a fost dispusa prin hotarari judecatoresti definitive devenite executorii”.

Astfel, prin constituirea acestui grup de lucru, „se propune elaborarea unui act normativ de catre Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice pentru restituirea sumelor respective”.