Daniel Singeorzan - varful modoveanu - costum popular

Poetul gorjean Laurian Stănchescu, militant activ pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, desfiinţează o nouă declaraţie şocantă a şefului Institutului “ELIE WIESEL,” Alexandru Florian: “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”.

„Nu cred că Naţiunea Evreiască, poporul ales de Dumnezeu să fie mitologic şi biblic, care a străbătut şi a învins istoria încă din antichitate, sfinţeşte această răstignire a poporului român. Sufletul evreiesc are identitate divină, cum au toate sufletele, ştiu, simt, cred că se desmărgineşte de această neinspirată şi deliberată afirmaţie. Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. Chiar dacă asta înseamnă moartea mea, mă ridic împotriva execuţiei publice a Portului  Naţional Românesc, el a fost primul nostru Tricolor şi primul nostru strămoş. Mă închin lui în vecii vecilor!”, a comentat poetul, citat de magazincritic.ro

Laurian Stănchescu este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România şi Preşedinte al Fundaţiei “Ideea Contemporană”.

 

Explicatie foto: Daniel Singeorzan pe traseul Balea Lac-Vf.Moldoveanu-Balea Lac in hainele bunicului sau, experimentand ce insemna mersul pe munte pentru taranii romani de acum 100 de ani.

 

61 COMENTARII

 1. Libidinosul asta cu nume de imprumut,Alexandru Florian,nu trebuie bagat prea mult in seama,el trebuie ignorat,tot asa cum trebuie ignorata si Legea 217/2015. Nici o lege care este neconstitutionala si profund antiromaneasca nu trebuie respectata.Punct !

 2. Cine sunt evreii ? Daca cititi /studiati veti constata ca evreii sunt o poveste ,sunt o inventie moderna ,nu este atestat poporul evreu in antichitate ,chiar cuvantul habiru sau iahve este astazi interpretat altfel de istorici ,astazi se recunoaste ca aceste cuvinte nu desemneaza pe evreii care au scris biblia intr-o epoca tarzie .Astazi se stie ca n-au existat avram ,iacob ,iosif ,ca sunt niste personaje din Ebla care credeau in dagon ( un zeu indoeuropean ) deci neiudeici ,astazi se stie ca biblia este o adunare de povesti din surse diverse sumeriene ,asiro babiloniene ,egiptene ,grecesti etc .Astazi se stie ca n-au existat moise ,exodul …..ramane intrebarea de ce mint cei ce-si zic evrei .Daca studiezi cine sunt evreii din surse extrabiblice (cercetari filozofice ,religioase ,arheologice etc )basculezi in a ii crede hamiti ,semiti sau indoeuropeni ,apar in ultimele secole (sec VII-V i.e.n) pentru prima data cu denumirea de evrei .Este adevarat ca studiul asupra crestinismului primar ,a societatii iudaice ,a raspandirii acestui curent dupa sec I e .n este un volum imens de carti ,studii universitare ,pentru ca a ntalege de ce apar asa tarziu evreii trebuie sa citesti paleolitcul ,neoliticul semilunii fertile ,dar si cel al nostru ,sa compari date caci asa ve observa ca neoliticii din israelul de astazi nu sunt cei ce-si zic evrei .Dealtfel studi genetice arata ca evreii ( sefarzi si askenazi ) apartin atat hamitilor ,indoeuropenilor cat si semitilor ,ca era un creuzet de neamuri in acea parte a lumii .Astazi semitcul este in proportie mica in sanul evreimii ,asa ca daca zici antisemitism este un cuvant fara valoare .Evreii nu exista pentru ca n-au existat ,apar la finele neoliticului fara a putea astazi sa avem vreo dovada a apartenentei lor genetice la vreun neam .Chiar religia lor este un amalgan de dogme /filozofii etc .rezultate in urma copierii cunostiintelor vremi de catre evreii ,cat si de evrei dn diaspora si adunarea acestor cunostiinte al e altor neamuri in cartea lor talmudul .Ce sursa extrabiblica spune ca ar fi existat moise ? Niciuna ! Despre zamolxis surse grecesti incepand cu tales ,pitagora sau platon vorbesc .Crestinismul primar are multe influente zamolxene asta pentru ca evreii din diaspora ( ei nu vorbeau ebraica_)au cunoscut despre zamolxis ,chiar parintii iudeo crestinismului se refera la el ,la religia neamului nostru.Daca astazi ortodoxia noastra a putut da atata sfinti este pentru ca zamolxismul a dainuit pana in sec.XIX -lea ,evreismul nu a putut infrange aceasta adevarata forta divna .

   • Mai cretini ca DV.? Hahalera neostalinistă NU a infirmat paternitatea sinistrei interdiciţii.

     • Genialule postac THE LAME (eu nu tutuiesc persoane necunoscute; dar, tocmai pentru că buna creştere nu are nimic în comun cu un nefericit ca Dv., un laş care-şi ascunde identitatea în dosul unui pseudonim stupid, prin urmare nu merită niciun pic de consideraţie, dar eu sunt om, nu zero barat ca alde Dv., mă abţin de la cuvinte meritate deplin de vietăţi ca Dv.) — repet — incomparabilule simbriaş al unei cauze pierdute, numai o minte fooooarte bogată ca a Dv. n-a priceput că Alexandru Florian Feinstein este un tipic NEOSTALINIST. Sau e mai digerabil NEOKOMINTERNIST?

     • CANALIILE nu se abtin de la cuvinte.

      Cum altfel poate fi calificata o persoana care neaga calitatea de om a unei alteia, si pretinde ca se „abtine de la cuvinte”?

      Si tot CANALIILE au mintile foarte bogate. Cum altfel ar putea denigra persoane fara sa prezinte o singura proba concreta?

 3. Cand aud asa retardati ma intreb care sunt mai simpatici , sionisti frustrati obsedati de anii 40 , sau Isis …. probabil la fel de „simpatici”. Am sters niste comments dar adevarul e ca asa trebuie raspuns la asemenea gunoaie, sa-ti aduni flegmele de pe jos sa ti le inghiti, gunoiule.

 4. daca spunea asa ceva in fata mea probabil ca impulsiv il bateam de se caca pe el, sa-si vada el de ce pijamale poarta el gunoi borat deranjat de identitatea altora.

 5. Acest Alexandru Florian e grav bolnav, orice clinica psihiatrica si-ar dori un asemenea caz cu asa patologie diversa: prostie crasa ,cretinism etilic, pidosnicie refulata, bolsevism genetic…etc

 6. Afirmatia este corecta! Ce om normal s-ar imbraca in haine populare? (fara sa fie elev si sa fie obligat de profesoara sau sa incerce sa demonstreze ceva cu stilul vestimentar) ?

  • Doar in dictatura comunista se interziceau obiecte vestimentare! Ca sa fii de acord cu asa ceva, esti ori in neregula ori un dusman deghizat. De ce in Germania, Cehia, Danemarca, Olanda, etc. oamenii imbraca fara probleme obiecte vestimentare traditionale si exploateaza (turistic si financiar) acest element de patrimoniu cultural?!?

  • Eu caut orice motiv sa ma imbrac in straiele vechi dar nu prea am ocazii! Sa inteleg ca toate ansamblurile folclorice din romania sunt automat legionari??? Fiindca foarte multi din ei, posibil majoritatea sunt oraseni!! Sincer asta o vad ca o instigare la xenofobism. Noi nu am avut holocaust, dar am fost obligati sane cerem scuze pentru, nu avem o populatie cu ura fata de minoritati, dar suntem provocati. Care este interesul? Ar trebui sa devenim a doua Siria, unde, ca sa stiti si cei care cititi, crestinii si ceilalti reprezentanti de religii diferite de cea musulmana erau tolerati, aveau drepturi oferite de catre stat, exista pace si intelegere!?? De ce vreti sa creasca ura in noi?? Cui foloseste?

  • Cristian Angel,
   Sunt doar cateva variante care demonstreaza cine esti:

   1. Nu esti roman
   2. Esti prost
   3. Esti un instigator evreu.sau orice alta nationalitate decat romana. Si prost. Sau am mai zis?

   • Eu cred ca e d-ala ce traditional intinde mana. Il deranjeaza traditiile altora aparent.

  • ORICE om normal cu inima doldora de DORUL-DOR nemurit de Lucian Blaga, se îmbracă bucuros în straie româneşti. Sunt unul din ei. Ba şi mulţi străini cu suflet mare, cu bun-gust, simţ artistic accentuat fac asta. Nu e cazul Dv., al altor nefericiţi care se miră prosteşte pe seama unui lucru normal, frumos, puternic identificator.
   Aşa m-au crescut părinţii (Domnul să le dea somn legănat!), de mică am iubit şi am îmbrăcat portul nostru tradiţional, timişoreancă fiind prin naştere. Am patru ii
   şi o rochie splendid cusută cu mătase albă în modele geometrice. Le port cu mare drag. Oare sunt de cinci ori legionară sau numai o singură dată, după mintea pusă pe moaţe a neostalinistului Alexandru Florian Feinstein, care NU a infirmat paternitatea frazei sinistre?

  • Eu pot bluze traditianale (camasi) cel putin o data pe saptamana. Sunt exceptionale.

  • Esti un idiot ma c…..le, nu stiu in ce familie ai fost suportat ca crescut nu pot sa spun, dar portul national este ceea ce ne defineste din toate punctele de vedere. Nu vreau sa intru in detalii cu tine …ignorantule, despre cata munca, creatie si traditie se ascunde in piesele din portul nostru national, fie ca sunt ardelenesti, moldivenesti , oltenesti, dar daca ai aceasta parere despre portul national, dute unde vezi cu ochii tai orbi, si nu mai spune la nimeni, pe unde te duci ca esti NASCUT IN ROMANIA!

 7. Tâmpitul asta ar trebui sa meargă in Gaza, Palestina. De-ar pica pe el acolo o bomba cu suflet evreiesc si divina, sa-l împrăștie alăturându-se semenilor lui din poporul ales. Sa lase in pace portul si ia noastra.

 8. Asta e terorism evreiesco-bolsevic ,individul trebuie urgent destituit si institutul dizolvat! am ajuns sa fim terorizati la noi in casa de toti nenorocitii?!

 9. Acest Alexandru Florian trebuie de urgență spitalizat la o clinică psihiatrică, treaba cu portul național întrece orice imaginație ceva unic în lume sau tovarășul este împins de la spate de cei care tare ne iubesc de mult,nu-l lași să moară nu te lasă să trăiești.

 10. daca declaratia este reala (am multi prieteni evrei care insa nu-si permit, cum nici eu nu-mi permit ofense), cred ca daca te bag in p. matii bai florian alexandru (tu, de fapt, al cui esti?!) nu te superi. intai, pentru ca eu m-am botezat in cristelnita si tu „cu briciul”, apoi pentru ca botezul meu s-a petrecut in Romania unde sunt suficiente dovezi ca am fost crestinati de sf. mucenic Andrei (primul dintre mucenicii lui Iisus!) si in fine, pentru ca spre deosebire de tine care n-ai mostenit asemenea straie, noi le-am mostenit si le purtam – in respect pentru strabuni – si la nasterea unui copil si la unirea inaintea lui D-zeu si la infatisarea unuia dintre noi in fata Lui! fascist esti tu pentru ca, pe fond, faci ura de rasa, scursoareo!

  • De fapt sf. Andrei nu a reusit sa ajunga pe teritoriul de astazi al Romaniei. 🙂

   • De unde ati mai scos-o si p-asta? Dobrogea si fostele colonii grecesti de la Pont nu mai sunt pe teritoriul Romaniei?

    • Anda, intereseaza-te si ai sa-mi dai dreptate. 🙂 Lasa internetul si pune mana pe studii. Ti le recomand pe cele ale lui Nelu Zugravu, profesor la facultatea de istorie din cadrul UAIC.

     • Eu nu mi-am facut studiile si cultura de pe internet. Pe vremea mea, din fericire, nu existau nici internet, nici PC-uri, nici tablete! Si nu inghit chiar orice studiu care se vrea iesit din tipare cu orice pret. Chiar si pe vremea mea erau unii profesori cu studii personale, oarecum iesite din tipare, care nu s-au confirmat ulterior si au ramas in deplin anonimat din pricina atat a singularitatii lor cat si a faptului ca porneau de la niste concluzii personale insuficient documentate, neconfirmate de trecerea timpului. Unii studiosi mai tineri tind sa inghita usor galuste de genul asta, din lipsa de experienta si de studii insuficient de extinse, care priveaza tanarul de o imagine de ansamblu si-l pot deturna catre concluzii eronate, in ciuda bunelor intentii. Atat timp cat istorici si cercetatori de nivel european si mondial au dovedit prezenta Sf. Andrei in Dobrogea de azi (nu mai pun in discutie istoricii-teologi din Grecia care au ajuns, independent, la aceleasi concluzii, desi, fiind martirizat la ei, si-l puteau insusi intr-o masura mai mare), nu pot lua de bune teoriile unora, neverificate si neverificabile. Da, un profesor sau cercetator are libertatea sa emita teorii. Dar pana la confirmarea sau infirmarea lor oficiala, cu probe, la randul lor de netagaduit, nu pot fi declarate litera de lege si luate drept valabile…

   • Exact, Anda are dreptate. Istoricii au prezentat dovezi clare.

    ţi
    ţi
    în
    în
    în
    în
    în
    în

 11. Inainte sa fiu indignat am si eu o intrebare : exista vreo dovada ca acest individ a facut pe bune declaratia asta ? Pentru ca sunt curios sa o vad sau sa o aud. „presa” din romania ultimilor ani, transformata in ansamblul ei intr-un tabloid cu unciul scop de a tampi populatia, a lansat mult prea multe gogorite. Si asta imi pare la fel de gotonata. Nu cred ca un om intreg la cap ar putea sa faca o declaratie oficiala sau neoficiala care sa sune asa. E drept ca nu ma mai mira nimic insa in acest caz nu cred ca e reala stirea.

  • Ar fi bine sa nu fie. Oricum de la mass-media nu ma mai astept la integritate si profesionalism. Noi muncim, nu gandim!

  • Ati spus bine: ,,nu cred ca un om intreg la cap”.Dar aceasta persoana poate fi ,,suspectata” de asa ceva,dupa toata tevatura cu intelectualitatea interbelica legionara?Eu consider capabil de orice pe acest tampit care a putut sa aiba atata tupeu incat sa ceara imperios sa nu ne mai cinstim valorile, ca asa vrea el.De la o asa creatura te astepti la orice,nerusinarea e fara limite.

  • Tipu’ a mai comis-o acum cativa ani la festivalul de la Berlin unde a trimis o scrisoare pentru interzicerea filmukui „Portretul luptatorului la tinerete”.
   Nu stiu daca e reala declaratia asta, inca mai caut, dar e foarte posibil

  • Dane , a spus ca nu este de acord , ca o strada sa-i poarte numele lui Tutea ? L-A VAZUT SI AUZIT O TARA INTREAGA !

   • Păi Țuțea ăsta ce a făcut, valoros?
    Mie mi se pare un gargaragiu de bodegă.
    Ne putem uita împreună pe textele lui, dacă vreți.

    Apoi, Țuțea a fost legionar sau ba?
    Sînt curios să vă aflu părerea, a ăstora care îi luați apărarea.

  • E fals citatul. Nici unul dintre gunoaiele propagandistice care il circula nu furnizeaza o sursa.

   • Serios? Cum se face că hahalera neostalinistă Alexandru Florian-Feinstein NU a infirmat-o?

 12. Acest Alexandru Florian este un sayanim (v. istoria MOSSAD) ce isi face treaba. Nu este singurul, este plina Romania de ei la toate nivelurile si acesti nemernici au fost cei mai periculosi si pe vremea lui Ceausescu. Ei sunt cei ce pregatesc terenul pentru marile lovituri. D’aia trebuie inlaturati din posturile de conducere ale institutiilor de stat sau cel putin urmariti indeaproape de servicii. Dar ce sa te faci ca la noi si serviciile sunt intesate de ei.

 13. Pe urma evreii tipa ca sunt persecutati….Cu un astfel de animal nici n-ar fi de mirare!

  • Jegul asta putrefact e platit, asemeni multora de teapa lui, sa faca asa ceva la ordin – sa instige si sa provoace la violenta. Ma tem ca nu se va opri la interzicerea portului national. Isi va bate joc de romani pana in panzele albe doar pentru a obtine o reactie violenta impotriva evreilor, ca sa aiba motivatie sa urle binecunoscuta tema: „antisemitism” si sa obtina interventia Israelului. Acest dobitoc degenerat nu realizeaza ca pana si evreii cei mai indiferenti au inceput sa se trezeasca la realitate si spun lucrurilor pe nume demascandu-i pe provocatori de acest gen, urmasi ai politicilor criminale staliniste. Planul sau este deja cunoscut publicului larg si lumea nu se mai lasa manipulata asa usor, sa dea sefilor lui satisfactie… Relatiile noastre cu vecinii sau colegii de munca evrei stau marturie ca planul acestui sinistru slugoi bolsevic si a gastii sale interlope a dat gres. Nu a putut obtine violenta (nici macar verbala) pe care si-a propus-o si, in disperare, incearca toate magariile, aberatiile si insultele pentru a ne provoca… Tot ce avem de facut este sa fim mai inteligenti decat el sau altii ca el…

  • Evreii nu tipa! Ceata asta de bogatasi care vrea sa ne exploateze face bani multi din chestia asta cu antisemitism.

 14. No ie mă fraiere de floricică-șoricel. Io mi-s ȚĂRAN în suflet de când mă știu și tăt așa vreau să rămân. Are belitura minții tale slabe ceva împotrivă să port haina care vrea buricul meu ? Buricul meu îmi dictează cu ce să-l acopăr, nu tu un mare neica nimeni. Tu, atunci când vei mai vorbi sau vei scrie despre straiele naționale românești, să te pui mai întâi în genunchi. Auzi mă neam de traistă ce ești. Prin creierașul tău mititel trece o mare gaură neagră.

  • Toti cei ca acest nime-n izmene, ca sa ajunga bagati in seama fac tot ce ii duce putina lor glagorie ca sa shocheze. Singurul tratament care vindeca astfel de bube infectate este parul. Va spun fara gluma sau bataie de joc faptul ca daca il bagi la inchisoare nu faci altceva decat il duci langa altii si mai experti si mai periculosi ca el si numa bine il instruiesti mai tare si inca pe banii bugetului. Pe cand daca ar apuca in mainile mele o dupa-masa intreaga va garantez ca oridecateori va mai vrea sa scoata un cuvant rau la adresa romanilor isi va inghiti vorba pentru ca isi va aminti de ceea ce a trait, legatura dintre acestea ramanand vie in scafarlia lui. Asa ceva nu va uita niciodata cum a stat treaz si pe burta fara sa doarma doua saptamani, iar altele doua a dormt doar pe burta si apoi luni intregi a avut permanent cosmaruri in care eu il invatam cat de nobila e costumatia noastra nationala.

 15. Explicabil, pe Alexandru Florian tatal lui l-a aruncat de doua ori in sus, dar l-a prins numai odata.

  • NU de doua ori, l-a aruncat de vreo sapte ori, da’ de prins cred ca nu l-o prins de loc, altfel nu ar zice ce zice…

 16. Explicabil, pe Ellie Wiesel tatal lui l-a aruncat de doua ori in sus, dar l-a prins numai odata.

 17. Stalinistul asta e angajat drept provocator si platit din banii nostri. Atata lumea prin toate mijloacele, la nivelul insuportabilitatii, poate-poate arunca vreunul, care nu se mai poate abtine, o piatra si pot sa urle la megafoane si portavoce: „ANTISEMITIIIIIIIISM”! Acest degenerat periculos trebuie arestat chiar el pentru INSTIGARE continua la antisemitism, provocare de ura impotriva evreilor si inducerea de tensiuni artificiale interetnice si nesiguranta alaturi de alte infractiuni, incalcari grave ale drepturilor omului si ale Constitutiei, cenzura si insulte grave adresate poporului roman si milioanelor de martiri ucisi de generatia lui tac-su – venita pe tancuri de la Moskova, o liota de criminali stalinisti si bolsevici!
  Nu, bai scursura stalinista criminala, fiu de bolsevic odios, ne vom abtine sa aruncam in tine cu ceva! Astepti degeaba… Nu meriti nici macar un scuipat oricat de mic, nicio atentie; vom trece pe langa tine cum trecem pe langa un kkt de caine – intoarcem capul in alta parte… Poti sa instigi cat vrei, sa ne provoci in fel si chip! Avem nervii tari si suntem mai inteligenti decat tine, chiar daca nu-ti vine a crede. Nu vom pune botul la gainariile tale. Poti sa astepti mult si bine, pana crapi de nervi in propriu-ti venin, in final…
  Si iti mai spun ceva, am vecini evrei si ne intelegem perfect. Nici ei nu admit mizeriile pe care le faci cu gasca ta de interlopi si impostori, ba chiar te considera un ins periculos pentru stabilitatea relatiilor interetnice, un nostalgic bolsevic retrograd…

 18. Iudeii au reprezentat poporul ales de Dumnezeu in Vechiul Testament. In Noul Testament, majoritatea dintre ei L-au rasticnit pe Iisus. Ei au ”ucis” esenta credintei in Dumnezeu. Acum poporul lui Dumnezeu reprezinta toti cei ce se mantuiesc prin Iisus.

 19. Asta-i prea de tot! Ia mai dati-l…..incolo, stiti unde! Spuneti-o in fata, in cor, sa asurzeasca si sa amuteasca si sa …. ceva in izmenute de frica!

 20. ??? Și orășenii de unde au venit? Întreb și eu numai așa…..Oare nu tot de la sat? A, s-au uitat „umilele”, „josnicele” rădăcini țărănești….. Sunt țărancă și mă mândresc cu asta! Bunica avea o vorbă ” Îi bai când câinele a uitat că a fost odată cățel!”

 21. Aceasta creatura josnica numita Alexandru Florian parca face tot posibilul sa scoata pana si pe cel mai linistit roman din pepeni.Intrebarea de 100 de puncte este de ce? Cine il pune, cui serveste,ar fi alte intrebari.Dar mai ales, de ce?
  Venerabile (iti zic asa pentru ca esti un venerabil bolsevic,din tata-n fiu), vad ca nu te lasi pana cand nu vei fi huiduit in mijlocul strazii,la lumina zilei,pana nu vei fi scuipat intre ochi, ca un tradator ce esti.Nu te lasa,persevereaza,pana si romanul asta,linistit(sa nu zic obedient) cum este el, are o limita a suportabilitatii.Stii dumneata versurile poetului Cosbuc( o fi si el,saracu,legionar?!?): ,,Sa nu dea Dumnezeu cel sfant/ Sa vrem noi sange,nu pamant!”

 22. ….dupa ce ne-au luat cam tot: industrie, agricultura, armata, etc. acum vor sa ne ia si sufletul! Apoi ne vor omori pe toti asa cum fac si in Palestina! Cine sunt ei:

  Sionistii/ Zionistii khazari si „democratia” judeo-americana! Iaca ca de bunavoie si nesiliti de nimeni l-am adus pe dracu’ in casa: UE+NATO!

Comments are closed.