Gelu 1
Acum o săptămână am fost plecat prin Transilvania pentru investigații și filmări la noul documentar la care lucrez și, recunosc, realitatea găsită pe teren bate orice film!

Cred că doar în România și în țările bananiere este posibil să descoperi așa ceva! E de mirare că mai existăm ca națiune, în condițiile în care de la cele mai înalte instituții ale statului și până la autoritățile locale reavoința, prostia, incultura și nepăsarea fac legea…

Imaginați-vă: avem identificate clar cetățile conducătorilor valahilor (românilor) din secolele IX-X – Gelu, Glad și Menumorut – cei care AU FOST AICI, ÎN TRANSILVANIA, atunci când au venit ungurii, lucru recunoscut chiar de istoricii maghiari medievali și, în loc să faci obiective turistice din ele, să le promovezi ca dovezi ale primordialității românilor în Transilvania, tu, Stat Român, tu, Minister al Culturii, tu, Autoritate Locală îți bați joc de aceste obiective arheologice de o uriașă importanță pentru români.

Nu numai că nu există indicatoare care să îți arate drumul către ele, nu numai că nu există măcar un singur panou lângă aceste cetăți care să vorbească turistului despre istoria lor, dar, mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut din Biharia (județul Bihor) este amenajat un TEREN DE FOTBAL și câteva clădiri, probabil vestiare, iar în cetatea lui Gelu din Dăbâca (județul Cluj) SE CULTIVĂ PORUMB, adică, cu alte cuvinte, se ară cu plugul!!!

CETATEA LUI MENUMORUT (dă click pentru a mări):

Menumorut 1

Menumorut 2

Menumorut 3

Această situație, nu numai că este ilegală, dar arată un grad ridicat de inconștiență și grobianism, pe de o parte, și de trădare a interesului național, pe de altă parte. Pentru că, evident, nu ne imaginăm că toți cei responsabili de aceste situații sunt retardați și nu înțeleg ce înseamnă un monument istoric de primă importanță.

Dacă în cazul primăriei Biharia, putem înțelege lipsa de interes în promovarea istoriei românilor, fiind vorba de un primar maghiar, nu aceleași circumstanțe putem să i le acordăm primarului etnic român al comunei Dăbâca.

De unde rezultă că, pentru acest gen de situații prezente în toată țara, nu putem să acuzăm doar extremismul maghiar și utopia Ungariei Mari cu care și-au infectat mintea unii dintre unguri, sau agresiunea sionistă a celor care vor să fie stăpânii lumii, pentru că distrugerea istoriei noastre nu ar fi posibilă dacă mulți dintre români nu ar fi complici – unii pentru că pur și simplu sunt lipsiți de educație sau de-a dreptul proști, alții pentru că sunt indiferenți, egoiști sau lași, iar alții pentru că și-au vândut deja sufletul.

Fără îndoială, principalii responsabili pentru situația națională dezastruoasă a monumentelor și siturilor arheologice sunt reprezentanții Ministerului Culturii, minister condus foarte mulți ani de oamenii UDMR-ului (care au pompat o grămadă de bani în refacerea bisericilor reformate sau a altor obiective maghiare). Peste toate, mă întreb cu ce s-o fi ocupând și poliția de patrimoniu?!… Să nu știe nimic?!…

CETATEA LUI GELU (dă click pentru a mări):

Gelu 1

Gelu 2

Gelu 3

Dacă sunt optimist, totuși, (deși foarte revoltat!) este pentru că numărul celor cărora le pasă este din ce în ce mai mare, iar acest lucru mă face să sper că putem în câțiva ani să resetăm lucrurile în această țară!

E nevoie însă să fim mai uniți, mai determinați, mai curajoși! Depinde foarte mult și de noi!

Daniel Roxin

P.S. În câteva zile voi veni cu un alt articol incendiar: În centrul Alba Iuliei a fost făcută o descoperire arheologică foarte importantă pentru români, pentru ca apoi să fie acoperită cu pământ. Ca să se aștearnă tăcerea?