biserica-rosia-montana

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, l-a schimbat din funcție pe șeful Institutului Național al Patrimoniului, Radu-Petre Năstase. Demiterea vine ca urmarea a scandalului generat în jurul unor monumente de patrimoniu de la Roșia Montana. Noul manager general al Institutului Național al Patrimoniului este Ștefan Bâlici, conferențiar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Potrivit acelorași informații și procurorii anticorupție ar fi pe fir și nu ar fi exclus să avem date în curând într-un dosar referitor la clasarea monumentelor de Categoria A de la Roșia Montană, potrivit stiripesurse.ro

Directorul demis, Radu Petre Năstase, a fost instalat în funcție de către PSD după ruperea USL, în martie 2014 la conducerea INP, o instituție strategică pentru patrimoniului național, atât din perspectiva fondurilor pe care le gestionează pentru reabilitarea patrimoniului național, cât și pentru clasarea sau declasarea din lista monumentelor istorice, activitate cheie în domeniu.

Activitatea acestuia la conducerea instituției a fost dezastroasă, susțin surse din minister, haosul domnind în cadrul INP: fonduri pierdute, proiecte abandonate. Năstase, ocupat cu alte „urgențe”, trecea pe la instituție de câteva ori pe săptămână și funcționarea instituției era practic lăsată în voia sorții. Mai curios este că pe toată perioada mandatului la INP, Năstase s-a ocupat nestingherit, în continuare, de firma sa de arhitectură și de proiectele generoase ale acesteia, din bani publici sau privați, mai susțin aceleași surse.

Năstase, se pare fiind rudă cu fostul premier Adrian Năstase, a fost impus în 2014 de către oameni cu interese în zona firmelor de arhitectură și reabilitări edilitare. Sursele politice precizează că Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea ar fi stat în spatele acestei numiri. Radu Petre Năstase ar fi fost membru al unei comisii foarte importante în cadrul Ministerului Dezvoltării, care aproba toate proiectele privind reabilitarea centrelor istorice ale orașelor.

De asemenea, Năstase este fondatorul și managerul firmei ADEST ARCHITECTURE, care ar fi abonată la proiecte pe milioane de euro din fonduri publice exact în perioada în care acesta a fost la conducerea INP. Unul dintre marile tunuri ale firmei a fost realizarea pavilionului românesc de la expoziția internațională de la Milano, din 2014. Contractul, în valoare de aproape 4 milioane de euro, a fost adjudecat prin Ministerul Afacerilor Externe, condus la acea vreme de PSD. Realizarea pavilionului a generat scandaluri în serie, cele mai multe legate de valoarea reală a investiției. Totodată, numeroase alte investiții, precum săli de conferințe de la Ministerul Afacerilor Externe, Băneasa Shopping City, Bucharest Business Park au au fost realizate de firma lui Năstase.

Pe 30 decembrie 2015, Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu nereguli legate de patrimoniul de la Roșia Montană. Sesizarea vizează chiar Institutul Național de Patrimoniu, unde s-au făcut verificări “pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României nu numai în problema de la Roșia Montană”, a declarat ministrul Vlad Alexandrescu. Iar aceste „conflicte de interese” s-ar referi tocmai la perioada mandatului fostului director.

Roşia Montană Gold Corporation a anunțat în vara anului trecut că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) împotriva României.

În noiembrie, acționarii RMGC au decis retragerea din toate litigiile deschise în România, potrivit actelor depuse la Monitorul Oficial: “renunțarea de către societate la judecata litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată din România, în care societatea are fie calitatea de reclamant, fie de ce de terț intervenient şi încetarea participării societății în orice demersuri procedurale suplimentare în cadrul litigiilor în care societatea are calitatea de pârât”.