bebelus 1

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Simona Man face o dezvăluire şocantă, pe blogul personal, legată de apa de masă îmbuteliată. Potrivit demnitarului, care citează un buletin de analiză neconform, în urma prelevării de probe de la diferite tipuri de apă de masă, a fost determinată existenţa a numeroşi germeni, inclusiv bacteria escherichia coli şi bacterii coliforme.

Spre deosebire de ministrul Agriculturii, care a pus la zid compania „Brădet”, Simona Man face precizarea că această apă poate provoca inclusiv Sindromul Hemolitic Uremic, înregistrat în criza bebeluşilor, fără a nominaliza brandurile în cauză.

„Aseară mi-a parvenit informația conform căreia, în urma prelevării de probe de la diferite tipuri de apă de masă, au fost determinate probe neconforme, probe care atestă existenţa a numeroşi germeni, cu mult peste limita admisă (NTG = numărul total de germeni).

Am văzut mai multe buletine de analize. În unele apar bacteria escherichia coli și bacterii coliforme. Dau exemplul unui buletin de analize care relevă faptul că, deși limita de germeni este 100, apa conține 20.000, la temperatura de 22 grade Celsius.

Nu dau verdicte, ridic însă un semn de întrebare: dacă apa de masă îmbuteliată poate fi sursă de îmbolnăviri, de ce există în comerț? Pentru neiniţiaţi, fac precizarea că apa aceasta poate provoca inclusiv Sindromul Hemolitic Uremic.

În anul de graţie 2016, avem de-a face cu îmbuteliatori iresponsabili sau cu un cumplit viciu de procedură. Oricare ar fi varianta de răspuns, nici un consumator, cu atât mai puțin copiii, nu merită asumarea de riscuri. Îmi întreb colegii de guvern: suntem gata să renunțăm la platoșa indiferenței? Sau mergem așa, cum au făcut-o mult prea mulți alții înaintea noastră? Suntem dispuși să tăiem capetele responsabililor de dragul sănătății publice sau ne ascundem după frici față de forțele nevăzute pe scena publică, dar deosebit de puternice în culise? Vrem să deschidem porți care nu vor mai putea fi închise nici după plecarea noastră sau preferăm atmosfera călduță ‘timpul trece, leafa merge’? Cu orice risc, eu sunt pentru prima variantă”, a scris secretarul de  stat pe blog, ataşând buletinul de analiză neconform la care a făcut referire.

buletin-analiza-ape-de-masă-îmbuteliate