La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte, relateaza Mediafax.
„Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului”, a precizat Antonescu.
Hotararea Senatului, prezentata plenului de catre presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, precizeaza ca – avand in vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar si decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea presedintelui CSM, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala – Senatul ia act de incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu incepand cu data de 19 iunie si declara vacant locul de senator in Circumscriptia electorala 3 Arges, colegiul uninominal 1.
Senatul se va intruni azi la ora 11.00 pentru a discuta cazul Diaconu.
Secretarul Senatului Gheorghe David, a anuntat ca Senatul se va intruni azi, la ora 11.00, pentru a lua act de decizia Curtii Constitutionale in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, declarat incompatibil, si pentru a vota vacantarea postului de senator al acestuia,titreaza Mediafax.
Intrebat daca va fi cvorum de lucru, el a raspuns: „S-a spus ca da, dar din cele constatate vom vedea mai precis la plen. Din punctul meu de vedere, putin probabil”.
In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
In 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul.
In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.
Curtea a admis ca este un conflict juridic de natura constitutionala, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.
In urma deciziei Curtii Constitutional, plenul Senatului trebuie sa se intruneasca de urgenta si sa constate revocarea senatorului.
Astia se fac ca fac…
Ca de obicei
tara arde si babele se piaptana!