serban-nicolae
Comisia juridică a Senatului va discuta, luni, după şedinţa plenului, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.14/2017, conform stiripesurse.ro

“Am propus, ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, ca astăzi Comisia juridică să ia în dezbatere legea de aprobare a OUG 14/2017 şi, cel mai probabil mâine (marţi – n.r.), pe ordinea de zi a plenului Senatului va fi proiect de lege pentru aprobarea OUG 14/2017. Cu asta cred că închidem orice fel de discuţie. (…) Am solicitat Biroului permanent al Senatului şi s-a aprobat (…) – şedinţa Comisiei juridice va fi imediat după plenul Senatului”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, la finalul şedinţei Biroului permanent a Senatului.

Şerban Nicolae a făcut referire şi la faptul că, săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru abrogarea OUG 13, solicitând şi procedura de urgenţă.

“Am văzut că grupul parlamentar al PNL a înaintat o propunere legislativă de aprobare a OUG 14/2017 care abrogă OUG 13/2017, solicitând şi procedura de urgenţă. Teoretic, propunerea legislativă, după lege, după Regulament, pleacă la punctul de vedere al Guvernului, la aviz al Consiliului Legislativ. Pe de altă parte, orice discuţie legată de urgenţa reglementării în privinţa ordonanţelor de urgenţă este redundantă, întrucât, potrivit legii, OUG au procedură de urgenţă. Acolo nici măcar nu avem dispoziţie opţională în care Parlamentul să spună că nu acceptă procedura de urgenţă’, a spus Şerban Nicolae, potrivit agerpres.ro.

Liderul senatorilor social-democraţi a afirmat că “toată lumea vrea să se grăbească” în adoptarea OUG nr. 14/2017.

“Cei care susţin viteza de reglementare, sper să nu fie probleme cu ora la care adoptăm, să nu fie vreo problemă legată de starea vremii la momentul adoptării acestei legi, o să fie foarte dispuşi ca orice alte legi să facă obiectul unei dezbateri ample cu toate forurile implicate, aşa cum se reclamă la OUG 13. La OUG 14 văd că toată lumea vrea să se grăbească, suntem de acord cu această modalitate de urgenţă şi ne vom pronunţa ca atare”, a mai spus Nicolae.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a dat luni aviz favorabil pentru respingerea OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale. De asemenea, comisia a dat aviz favorabil Ordonanţei 14 care abrogă OUG 13.

Cele două ordonanţe vor primi raport din partea Comisiei juridice, cele două acte normative urmând să fie dezbătute şi votate în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.