printul charlesSunt doar niște miliardari interesați de sănătatea planetei? Ori în spatele filantropiei lor se ascund interese financiare pe termen lung, care scapă, deocamdată, puterii de înțelegere a unor cetățeni mai preocupați de ce pun în strachină azi, decît de ce se va întîmpla cu țara lor peste niște ani? O întrebare legitimă, credem noi, în cazul misterioasei fundații patronate de Prințul Charles, despre care tocmai am aflat că vrea să cumpere o halcă uriașă din pădurile României. Prinț ai cărui co-naționali au creat proverbul de legendă ”nimeni nu îți dă un prînz gratuit”.

Una dintre știrile de top ale zilei de ieri e cea preluată dintr-un ziar scoțian, potrivit căreia fundația Carpathia, patronată de prințul Charles, e interesată să cumpere nici mai mult, nici mai puțin decît peste 100 de mii de hectare de pădure din Carpați, pentru a le transforma în rezervație naturală.

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) deține, deja, peste 16.000 de ha de pădure în România, după cum au declarat pentru economica.net oficiali ai Fundaţiei. Potrivit acestora, suprafeţele achizitionaţe deja se află la Leoata, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, iar valoarea investiţiei de până acum se cifrează la aproximativ 40.000 de euro, banii provenind de la fundaţii şi filantropi internaţionali.

16.000 de ha de pădure cu 40.000 de euro?? Adică nici trei euro hectarul?

E ciudat că presa de la noi a descoperit știrea abia în ziarul The Scotsman, în condițiile în care siteul oficial al fundației Carpathia anunță, el însuși, fără echivoc, respectiva intenție de cumpărare a 100.000 de ha, ba chiar vorbește de 250.000 de ha, la un moment dat.

De unde bani, totuși, pentru asemenea suprafețe?

Peste o sută de mii de ha de pădure, cumpărate, nu concesionate, înseamnă că fundația devine cel mai mare proprietar de teren din România.
La un preț al hectarului de pădure de minim 5000 de euro ar însemna o investiție de jumătate de miliard de euro. Chiar așa mulți bani vin din donații?
Nemaivorbind că prețul per hectar poate atinge praguri mult mai mari, funcție de tipul de pădure (tînără sau bătrînă), de speciile de copaci șamd.

Analizînd componența consiliului de administrație al fundației, lucrurile devin și mai interesante.
Nume grele, foarte grele, din domeniul businessului.

Veritabili rechini ai afacerilor.

În cap de listă, alături de sora sa, se află miliardarul elvețian Hansjörg Wyss, unul dintre cei mai bogați afaceriști mondiali, cu peste 6,1 miliarde de euro avere. El e fondator al unei uriașe companii de proteze medicale, Synthes, aflată recent în epicentrul unui mega-scandal în SUA, după ce s-a descoperit că a derulat teste ilegale pe pacienți umani, avînd drept rezultat decese. Wyss s-a aflat pe lista acuzaților, reușind să scape de pușcărie, spre deosebire de directorii executivi ai companiei.

Alt nume greu e al lui Anders Holch Povlsen. Famila Povlsen e a doua, ca forță financiară, din Danemarca, după cei de la Maersk, cu 5,8 miliarde de euro. Povlsen e patronul companiei de îmbrăcăminte Bestseller și un mare propietar de terenuri, în special în Scoția, unde tranzacțiile sale au născut vii controverse. De aici, în mod cert, interesul presei scoțiene pentru afacerile cu păduri ale fundației, la noi.

Milionarul Markus Jebsen, urmașul celebrului designer industrial Jacob Jebsen, care a dus în lume gloria companiei de lux Bang & Olufsen, are ”doar” 680 milioane de euro avere și se ocupă, în prezent, cu aducerea de automobile de lux Porsche în China.

Paul Lister este moștenitorului imperiului Mullard Furniture Industries creat de tatăl său, Noel, cîndva regele mobilei britanice, o afacere de peste un miliard de lire sterline, acum cîteva decenii. Ulterior, averea familiei a scăzut, din cauza concurenței acerbe, dar Lister stă, pe mai departe, foarte bine în top. Într-un interviu acordat presei noastre, el recunoștea, nu demult, că parte din bunăstarea sa se datorează lemnului importat din România.

O figură de prim rang a fundației este Christoph Promberger, directorul executiv, neamț născut în România și omul care s-ar ocupa, efectiv, de achizițiile de pădure. Într-un interviu dat ecologic.rec.ro, el vorbește de suma de 20 de milioane de euro necesară achiziției a 14.000 de ha de pădure , o diferență uriașă față de cifrele vehiculate în presa de ieri, de numai 40.000 de euro.

Ziarul ”Bună ziua, Brașov” relatează, însă, într-un articol de anul trecut, că Promberger este ajutat, în achizițiile de păduri, de către personaje precum Horațiu Hanganu, director al Parcului Naţional Piatra Craiului.
”Acelaşi Horaţiu Hanganu apare şi în dosarul „Hrebenciuc”, instrumentat de DNA, fiind suspectat (ca administrator al Geoprocesing SRL Braşov) că avea rolul de a întocmi nu numai documentaţia cadastrală, dar şi pe acela de a contacta şi „stimula” persoanele implicate în mod direct în procesul retrocedărilor (preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar, primari şi şefi de ocoale), fiind cel ce împărţea pădurea după… valoare” afirmă bzb.ro.

Scandalurile retrocedărilor frauduloase de păduri, o avere inestimabilă a României, se țin lanț în ultimii ani, iar publicul află cifre șocante, în hectare sau milioane de euro.

Tocmai de aceea ar trebui, poate, acordată o mult mai mare atenție tranzacțiilor care se fac în domeniu, fie ele și declarate a fi în interesul naturii, precum cele derulate sub umbrela fundației prințului Charles.
E foarte greu de spus, în prezent, dacă uriașele achiziții de terenuri, în țări ca România ori Scoția, sunt motivate de dorința dezinteresată de conservare a mediului, ori, în realitate, există interese financiare majore, pe termen mediu și lung.
Ce-i drept, FCC recunoaște, pe siteul oficial, că nu are doar gînduri caritabile, ci se va implica ”în crearea unei economii noi, non-distructive, în jurul Muntilor Fagaras, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale”.
Se vorbește, de asemenea de lansarea unei oferte turistice, începînd din 2016.

Pădurile europene pot produce bani grei și fără să fie defrișate, pentru că Uniunea Europeană plătește sume uriașe pentru conservarea lor. Bani care pot ajunge în buzunarele statului român, ale unor cetățeni români ori doar ale unor investitori străini care au avut inspirația să cumpere cînd trebuia, și la prețuri de nimic.

Nici nu are sens să amintim și de o altă eventualitate, terifiantă, ilustrînd-o cu deja celebru scandal Harvard.
Reamintim că celebra universitate americană a cumpărat, ani de zile, terenuri forestiere la noi, fără a îngrijora pe cineva, tocmai pentru că era vorba de cea mai prestigioasă instituție de învățămînt a lumii, pînă a ajuns să dețină o suprafață impresionantă, de cca.35.000 de ha. Ulterior, însă, Harvard a vîndutpădurile respective către IKEA, marele producător scandinav de mobilă, o tranzacție ai cărui principali parametri sunt încă ținuți la secret.

Ce ar însemna ca o suprafață de 100.000 de ha (nu mai spunem 250.000, ca pe siteul Carpathia) să fie trecută, la un moment dat, din parohia unor ecologiști în cea a unor exploatatori de lemn, sub diverse pretexte, nu e greu de imaginat.

 

sursa: inpolitics.ro

28 COMENTARII

 1. Buna ziua interesul lor nu sunt padurile ciar nu au nici o valoare pt ei ci daca cititi cu atentie articolul se vede ca ii intereseaza 2 din cele mai importante puncte energetice ale Rominiei Piatra Craiului Ceahlaul Cea mai mare piramida energetica din lume si Iezer Papusa un alt punct important din spirala eneretica a lumii

 2. Comic!! Vine cufuritul de Charles, chipurile, sa ne ajute cu o rezevatie, ca noi nu ne pricepem, sau ce!? Toate padurile Romaniei sunt naturale cu fauna si flora intensa. Ce altfel de rezervatie ducem lipsa si noi nu stim?! E dubios popandaul asta de Charles.

 3. Proprietaru’ de camile sa ne lase in pace! Cat de tare respecta poporul asta este clar din faptul ca vechilul lui este un … ungur!

 4. Ne vindem tara pe nimic,pana ne vor da afara noii proprietari,sau vom ajunge slugile lor!!! De ce nu se da o lege prin care se interzice vanzarea de terenuri catre straini??!!

  • Parlamentul de infractori e suveran… Poporul, carpa de sters… Cand va fi invers, vom interzice vanzarea de terenuri catre straini si vom nationaliza toate resursele vandute fraudulos…

 5. afară cu ambuscații ăștia regali…sunt după furat, asemenea austriecilor, ungurilor și ai altor năimiți care colindă planeta…problema nostră sunt tâlharii de pe aici, care nu-i iau cu bolovani pe cretini…,

 6. sa-mi fie de scuzare tampitilor care credeti ca asta o face pe gratis, caci doar un tampit poate crede ca primeste ceva bun pe gratis…
  Tot trebu sa fie ceva la mijloc in interesul lui.

 7. alooooooooooooooo SRI doarme ?sau au si ei partea lor de profit imens !…cum sunt de acord ,noi i-am pus sa apere ROMANIA nu sa ne-o vanda !

 8. Ar fi frumos sa preia suprafetele rase si sa le impadureasca. O oferta venita in contextul actiunilor atator rechini, oricat de corecta, va fi intampinata cu suspiciune.

 9. Unul care a stat in spatele asasinatului fostei sotii, poate fi considerat OM?

  • „Asasinatul” de care spui, Dane, intra in categoria evenimentelor interpretate prin prisma intereselor celei mai puternice monarhii a lumii – Casa de Windsor nu a tolerat intrarea prin usa din dos a unui important personaj islamic (nu este vorba de Statul Islamic al Iraq-ului si Levantului), cu atat mai mult a nasterii unui viitor vlastar generat din relatia acelui personaj cu Diana. Printul Charles a jucat un rol minor in vartejul coliziunilor generate de aventura Printesei Inimilor, inclusiv accidentul suferit de limuzina ei in tunelul din Paris.

   • Cunosc povestea cu umilirea coroanei britanice printr-un viitor rege / regina cu singe arab (…). Se pare ca NU regina a fabricat uciderea, ci chiar acest impostor!; crima este crima pina la urma! Nu sunt profan pe aceasta tema.

    • Toata lumea, chiar si presa, a banuit-o pe regina si nimeni pe acest Charles… Desi avea relatia de amantlac cu Camilla de dinainte de Diana, desi avea si motivatie si corespundea profilului clasic, nimeni nu l-a bagat in seama pe acest ins, in afacerea uciderii Dianei… Aerul sau zaharisit, de ins ramolit, inofensiv si bun doar de discutii plate de salon a inselat aproape pe toata lumea…

 10. Batalia pentru jefuit resurse din Romania! Unii inca mai cred ca Charles si-a gasit, asa, dintr-o data legaturi de rudenie cu Tepes… Sa adoarma prostii… Cand se vor trezi ce teapa le-a tras, va fi prea tarziu!

  • Un punct de vedere care dezvaluie in tine, Anda, o persoana cu un bagaj de cunostinte destul de modest. Ai absolvit cumva Academia comunista „Stefan Gheorghiu” pentru ca ulterior sa functionezi ca activista pe la vreun camin cultural satesc?

   • Sunteti de profesie „tragator de concluzii gresite”… Faptul ca Charles se tot perinda prin Romania, e un lucru complet lipsit de logica, in absenta unor interese mari (pentru cine a avut de-a face cu englezi, stie bine ce vorbesc). Ca nu el, personal, va fi marele hot, asta e de la sine inteles. Nu se poate manji avand in vedere ca apartine unei familii regale si va fi renegat. El joaca doar rol de „cal troian”… Exista chiar posibilitatea sa fie folosit de grupuri de interese fara stirea lui, desi am dubii… Presupun ca posibilele dvs nostalgii monarhiste v-au facut sa reactionati asa de exagerat. Nu uitati va rog, tradarea Marii Britanii, cand ne-au vandut sovieticilor cu zambetul pe buze. Eu nu iert asa ceva unei case regale! Mie imi place sa suflu si in iaurt… Faptul ca nu-mi vine sa „pup in fund” straini (am destula experienta negativa in afaceri si colaborari, unde 90% erau tepari la propriu, chiar si in tarile lor), nu inseamna ca mi-am petrecut tineretea in PCR, pupand dosuri transpirate si nespalate de bolsevici cum au facut unii chiar din familia regala romana (mai exact, tradatorul Carol II & Elena Lupescu & Co.). Nu discut de Mihai I, deoarece era mult prea tanar si unele erori ce i s-ar putea atribui, in relatia cu Moskova, ar putea fi puse pe seama lipsei de experienta si contextului nefavorabil pentru Romania din acea perioada. Daca aveti nostalgii monarhiste, foarte bine, nu ma deranjeaza… Dar ar trebui sa constientizati ca aruncarea necontrolata si negandita in bratele oricarei monarhii sau oricarei forme alternative de conducere, FARA a curata, in prealabil, intreg peisajul politic si serviciile secrete corupte, va fi un esec, la fel de mare precum cel pe care il traim acum.

 11. Oportunitate
  pentru oricine! Aceasta oportunitate este unica, rodul muncii unei echipe de
  profesionisti inimosi, gata sa va ofere si dvs o cale de a va rotunji
  veniturile! Va asteptam sa incepeti si sa castigati bani acum, din prima luna,
  in ritmul dvs, fara stres, fara obligatii! Cereti mai multe informatii la
  adresa de email: [email protected]

   • Trebuie reamintit că imperiul Britanic a fost unul din marii jefuitori de resurse oriunde s-au aflat pe glob.Au început cu jefuirea vapoarelor la ordinul reginei ca să se aducă bani în visterie și încet încet în două secole au ajuns cel mai mare imperiu.Adevărul este că au și știut cum să procedeze, de păcălit au păcălit mulți, iar ăia care nu s-au lăsat păcăliți li s-a dat cu tunul.Suntem un popor care chiar în libertate nu suntem în stare să profităm de ce avem și avem încă de toate.Stăm prost cu oamenii ,ei fac și desfac totul.Dă-ne Doamne niște oameni ! să ne scoată din rahat.Mai lăsați-l pe Băsescu în pace cu mușcatul de fund că a fost cel mai priceput dintre toți nemâncații care s-au perindat pe la conducere, bun ar fi de prim ministru, să vedeți atunci instrucție cu impostorii, altul mai bun nu a răsărit încă, or fi mulți dar nu se văd.

    • Comentariul meu de mai sus era la adresa lui iancu „oportunistu” care baloseste pe internet dupa bani si fraieri… Nu lui Charles…
     In rest, de acord cu cele spuse de dvs.

     • Cei mai mari distrugatori de paduri sant romanii ,pot sa dea si lectii la straini . Printul Charles vrea sa cumpere pentru a o salva de hoardele flamande de posesori „legali” de gatere. Universitatea Harvard a avut aceasi intentie dar in momentul cand intermediarul roman a incercat sa-i excrocheze si a intrat in atentia DNA ei au hotarat sa renunte pt.a nu se compromite . Au fost multe articole pe tema asta. Printul a facut publicitate pe gratis tarii ,incearca sa mai salveze ceva ,dar probabil deranjeaza pe cineva.

    • Si totusi, d-le Ion, fa bine si judeca lucrurile mai putin partinitor – in adevar, Imperiul Britanic a beneficiat de castiguri colosale de pe urma colonizarii, insa, acele teritorii au beneficat la randul lor de actiunea civilizatoare a dominatiei britanice.

     • Spune-le asta irlandezilor,africanilor,indienilor,aborigenilor din Australia etc…Ce va mai place sa pupati dosuri „albastre”!

     • Daca actiunea „civilizatoare” are forma unui genocid, nu, multumesc. Nu ne trebuie… Tot asa au „civilizat” catolicii Ardealul… Cu tunul… Sute de manastiri si sate rase. Zeci de mii de morti zac si azi in pamant in gropi comune, multe necunoscute. Doar pentru a impune uniatia…

   • Prin reactia ta vulgara, barbara si gregara la mesajul civilizat al lui Iancu1952 ai confirmat presupunerea mea ca esti o comunista de doi bani.

    • D-ta ai habar cine sunt cei de tipul de mai sus? Ai avut de a face cu acesti sarlatani? Eu da! Acestia nu umbla doar pe internet. Inseala si batrani, din usa in usa, conduc firme-fantoma de vandut rahaturi-cadou la pensionari necunoscatori. O vecina era sa fie tepuita de 4000 de lei, bani de inmormantare, pe niste kkaturi de plastic fara valoare… Si magarii se dadeau jigniti. Tupeu la ei! Scuzati ca nu-mi plac potlogariile…

Comments are closed.